Adevărata faţă a investitorilor străini

Unul din principalii acţionari ai companiei care vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană este suspectat de corupţie şi anchetat în mai multe ţări. Este vorba despre omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, care prin compania Beny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, cu 80% din acţiuni, restul revenind statului român, prin Minvest SA. O precizare: acţiunile au fost cumpărate de Beny Steinmetz Group cu 67,5 milioane de dolari.

Conform cotidianului britanic „The Guardian”, Beny Steinmetz face obiectul unor investigaţii transnaţionale, fiind cercetat pentru presupuse fapte de corupţie tot în domeniul concesiunilor miniere în vederea extragerii aurului.

Iata ce scriu britanicii despre cazul Steinmetz:

Biroul pentru Fraude Grave se alătură FBI-ului în investigarea BSG Resurse, după ce au fost făcute sesizări de dare de mită în vederea asigurării drepturilor miniere.

O anchetă internaţională, în activităţile unei companii controlată de către unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, s-a răspândit în Marea Britanie şi Insulele Canalului, unde organele abilitate au început să ancheteze o afacere de minerit încheiată cu Guvernul unei naţiuni africane sărace, care valoarează miliarde de dolari.

Decizia luată de Biroul pentru Fraude Grave, din Londra, şi de Unitatea de Investigaţii Financiare, din Guernsey, de a deschide o anchetă în afacerea pe care compania lui Beny Steinmetz a încheiat-o cu statul Guineea, face ca numărul ţărilor în care afacerile miliardarului sunt verificate să se ridice la 6.

Doi angajaţi ai companiei BSG Resurse au fost arestaţi în Guineea, în timp ce un asociat al lui Steinmetz a fost arestat în Statele Unite şi acuzat că a încercat să obstrucţioneze justiţia. FBI-ul încearcă să stabilească dacă acordul de exploatare obţinut de companie încalcă Legea Afacerilor Externe şi legile privind combaterea spălării banilor.

Săptămâna trecută, poliţia din Elveţia a percheziţionat un birou de la o companie asociată cu Steinmetz în urma unei cereri oficiale din partea Guvernului din Guineea şi a unei solicitări din partea Departamentul de Justiţie al SUA. Simultan, poliţia din Franţa a efectuat descinderi în casa unui director BSG Resurse.

Adrian Hale, un ofiţer superior de la Unitatea de Investigaţii Financiare, a declarat: „Pot confirma că se desfăşoară o investigaţie comună cu alte instituţii de aplicare a legii, în ceea ce priveşte chestiunile legate de BSG Resurse şi o companie înregistrată în Guernsey”.

Steinmetz este un om de afaceri israelian a cărui avere este estimată la mai mult de 4 miliarde de dolari. Steinmetz şi compania BSG Resurse sunt acuzaţi de dare de mită, în scopul de a li se asigura drepturile de exploatare minieră în muntele Simandou, din sud-estul Guineea, o regiune care deţine unul dintre cele mai mari depozite de minereu de fier neexploatate din lume.

BSG Resurse a concesionat Simandou la sfârşitul anului 2008, investind 165 milioane dolari într-un program de explorare în zonă. Reprezentanţii companiei spuneau că s-a făcut investiţia fără a avea vreo garanţie a succesului.

Regiunea Simandou este cunoscută ca fiind bogată în minereuri, iar valoarea de concesiune a crescut semnificativ în aprilie 2010, când BSG Resurse a anunţat că a vândut 51% din acţiuni unei companii miniere braziliene, pentru suma de 2,5 miliarde de dolari.

Steinmetz şi compania BSG Resurse neagă acuzaţiile de dare de mită, afirmând că nu există nici o dovadă care să arate că au fost implicaţi în vreo ilegalitate. În schimb, afirmă faptul că sunt victime ale unei campanii de defăimare, condusă de actualul preşedinte al Guineei, Alpha Condé, într-o încercare de a distrage atenţia de la problemele sale politice interne.

Acesta fiind contextul, site-ul corectnews.com pune întrebarea: dacă Beny Steinmetz a mituit în alte state ale lumii înalţi funcţionari publici şi demnitari (pentru a ajunge la zăcămintele de aur), de ce în România ar fi făcut excepţie?

Şi un indiciu pentru cititorii cotidianul.ro: textul de mai sus este o traducere din ediţia de astăzi a cotidianului britanic „The Guardian”, care este citit şi tradus în mod constant de jurnaliştii români. În ce alte publicaţii aţi găsit acest material şi de ce nu este el preluat în România pe scară largă, având în vedere importanţa subiectului în disputatul caz al Roşiei Montane?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.