Adevărata față a unui super-Man din DNA

Ciprian Man a preluat șefia Serviciului Teritorial Oradea la vârsta de 33 de ani, devenind, după propriile spuse, cel mai tânăr procuror-șef din cadrul DNA. După numire, avea obiceiul să spună că magistrații care au absolvit Institutul Național al Magistraturii vor schimba imaginea Justiției. Avem mari îndoieli că această aserțiune este valabilă și în privința sa, pornind de la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, potrivit legii, un procuror pentru a fi angajat în DNA: o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă și o vechime de cel puțin 6 ani în funcția de procuror sau de judecător.

Actualul procuror-șef al DNA Oradea nu a absolvit o facultate de drept mai consacrată, ci a intrat, după terminarea Liceului Minier din Ștei, la o facultate de drept privată, în cadrul Universității „Vasile Goldiș“ din Arad, de unde s-a transferat, pe bază de relații, la Facultatea de Drept a Universității din Oradea. După absolvire a încercat să intre în avocatură și a fost acceptat ca avocat stagiar doar de către avocatul Ioan Sava, cu care a încheiat un contract de colaborare pe o perioadă de doi ani. A activat la cabinetul de avocatură al soților Sava timp de un an și șase luni, după care, la solicitarea sa, deși nu s-a distins în mod deosebit pe plan profesional, aceștia i-au eliberat o caracterizare elogioasă în baza căreia s-a înscris și a fost admis la Institutul Național al Magistraturii.

Chiar după absolvirea INM, procurorii-șefi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea și ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea i-au dat avize negative pentru angajarea ca procuror. Cu toate acestea, Ciprian Man a fost repartizat și încadrat procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Suspectat de braconaj, salvat de prescripție

Cât privește conduita morală, foști șefi și colegi îi fac și mai multe reproșuri. În seara zilei de 20 octombrie 2009, procurorul Man a fost prins la braconaj, în localitatea Șuncuiuș, de către un echipaj mixt de polițiști și jandarmi, în urma unei sesizări a unui cetățean din localitate, care a observat că Man urmărea o căprioară cu autoturismul, folosind farurile acestuia. A fost întocmit proces-verbal de constatare, dar Man a refuzat să-l semneze. Pentru a scăpa, până la întocmirea procesului-verbal, acesta a solicitat și a obținut în noaptea respectivă o autorizație de vânătoare eliberată pentru un mistreț. Procesul-verbal de constatare a fost înregistrat la Poliția Municipiului Beiuș, dar cauza a fost mușamalizată, întrucât șeful acestei instituții, comisarul Alin Hanis, era consătean, prieten și partener de vânătoare cu Man. Poliția nu a înaintat dosarul Parchetului competent. Ulterior, polițistul Alin Hanis a fost promovat șef al Poliției Municipiului Oradea, iar din toamna anului trecut a fost împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare.

Abia după șase ani a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu un denunț penal pentru braconaj împotriva procurorului Ciprian Man, dar s-a emis soluție de clasare, cu motivația că a intervenit prescripția răspunderii penale. Tot în 2015 a fost formulat un denunț penal pentru fals și favorizarea infractorului împotriva polițiștilor și jandarmilor care l-au prins la braconaj și nu au sesizat unitatea de Parchet competentă, dar Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a dispus în aprilie 2016 clasarea față de aceștia și disjungerea cauzei sub aspectul infracțiunii de favorizarea infractorului referitor la suspectul civil Emil Dorin Plaștin.

Acuzații de părtinire și de trafic de influență

Lui Ciprian Man i se mai reproșează că, tot la Beiuș, ar fi instrumentat părtinitor un dosar de ucidere din culpă (800/P/2007), produs în urma unui accident de circulație, în care avocat al învinuitei Viorica Pustan era nașul său de căsătorie, Tudor Moldovan, fiul prim-procurorului-șef al DNA Oradea, Ioan Moldovan. Procurorul Man a preluat dosarul respectiv, în condiții suspecte, de la o colegă de serviciu și a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitei, ca fiind nevinovată. În schimb, a dispus începerea urmăririi penale, inculparea și trimiterea în judecată a conducătorului auto aflat în autoturismul din spatele învinuitei absolvite. Judecătoria Beiuș l-a achitat însă pe respectivul conducător auto și a extins acțiunea penală împotriva învinuitei inițiale, pe care a condamnat-o. Curtea de Apel Oradea a menținut această hotărâre, care infirmă soluția vădit părtinitoare a procurorului Man.

Cum și-a scăpat fratele de un dosar penal

În cursul lunii noiembrie 2014, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o sesizare penală prin care a solicitat cercetarea procurorului Ciprian Man pentru trafic de influență, arătând în esență că, în prima parte a anului 2011, perioadă în care exercita funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, iar Man era procuror la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, acesta i-a solicitat să se implice personal și să preia în anchetă proprie, apoi să finalizeze printr-o soluție de netrimitere în judecată un dosar penal care-l privea pe fratele său, agentul principal de poliție Cătălin Man, care era cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea secretului de stat. Inclusiv prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, l-a întrebat dacă este de acord să se soluționeze dosarul respectiv, în caz afirmativ urmând să i-l repartizeze „ca să-l ajutăm pe colegul nostru“. Astfel, în urma mai multor intervenții și tatonări, a acceptat repartizarea dosarului respectiv, iar în cursul noiembrie 2011 a emis soluție de neîncepere a urmăririi penale față de fratele procurorului Man, deși din probele administrate nu rezulta în mod concludent nevinovăția acestuia.

Ciprian Man. Foto Bihoreanul

Patru case în patru ani

În perioada în care a activat la Beiuș, Man a dobândit sau a construit nu mai puțin de patru case în patru ani. Pe unele le-a înstrăinat ulterior. În acest sens, i se impută că nu ar fi consemnat în declarația sa de avere vânzarea unei case în 2011, cu suma de 80.000 de euro, pentru care a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare la un notar prieten din Oradea. În perioada respectivă și-a construit la Beiuș un adevărat palat de 333 metri pătrați. Se pune problema cum a dobândit atâtea case, având în vedere că în perioada respectivă nu a contractat credite, iar salariul său de procuror și salariul soției de consilier juridic la Serviciul de Pașapoarte Bihor nu erau suficiente.

Cel mai plauzibil este că a beneficiat de bani oferiți de tatăl său, Ionel Man, care a deținut mulți ani funcția de director al Agenției BCR din orașul Ștei. Acesta a fost schimbat din funcție în anul 2014, pentru acordarea de credite fără acoperire.

Tot în cursul lunii noiembrie 2014, Vasile Popa a mai adresat o sesizare penală Parchetului General, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și trafic de influență, de către procurorii Ciprian Man de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA și Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. În această sesizare a arătat că, la începutul anului 2013, procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea i-a solicitat ca, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, să dispună preluarea la această unitate a unui dosar penal privindu-l pe inculpatul Ionel Romocea Morar (16/P/2011), cercetat de Parchetul Judecătoriei Oradea pentru comiterea a șase infracțiuni de complicitate la furturi din locuințe. L-a refuzat inițial, dar procurorul Man a insistat, rugându-l chiar să-l repartizeze procurorului Cristian Ardelean. Motivul invocat de Man pentru justificarea demersului său a fost acela că procurorul Adela Stamatiu, la care se afla dosarul Romocea, intenționa să-l trimită pe acesta în judecată. Man i-a motivat prim-procurorului Popa că inculpatul Romocea era important pentru DNA și doreau să-l ajute, întrucât i-au făcut promisiunea că nu va mai fi trimis în judecată dacă formulează un denunț împotriva fostului său apărător, avocatul Ioan Sava, într-un dosar de trafic de influență. Or, după ce a obținut colaborarea și denunțul lui Romocea, dacă procurorii DNA nu-și țineau promisiunea făcută denunțătorului, riscau să se deconspire această colaborare cu infractorul. În aceste condiții, prim-procurorul Popa a acceptat preluarea dosarului Romocea și l-a repartizat lui Cristian Ardelean, care i-a confirmat că a discutat cu procurorul Man de la DNA. Ardelean l-a scos pe inculpatul Romocea de sub urmărire penală, iar ulterior a fost angajat la DNA Oradea după ce funcția de procuror-șef a fost preluată de Ciprian Man.

Răzbunare cu metode securiste

Procurorul Ciprian Man le-a instrumentat dosare penale pentru fapte de corupție sau asimilate acestora tuturor foștilor săi șefi, din pură răzbunare, pentru a ascunde probabil anumite urme din biografia sa. Astfel, avocaților Ioan și Dana Sava, care l-au angajat avocat stagiar și i-au eliberat o caracterizare elogioasă pentru Institutul Național al Magistraturii, le-a instrumentat două dosare penale, unul pentru trafic de influență și unul pentru șantaj. Avocatul Sava crede că principalul motiv îl constituie gelozia procurorului Man, cauzată de faptul că a avut relații apropiate cu o judecătoare de la Tribunalul Bihor, pe care i-a prezentat-o și de care s-a atașat.

I-a instrumentat dosar penal fostului său procuror-șef de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, Ioan Gligor Sabău, probabil pentru că i-a dat aviz negativ în 2006 și pentru că știa despre dosarul de braconaj, precum și alte fapte imputabile procurorului Man.

I-a instrumentat dosar penal fostului său șef de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile Popa, probabil pentru că i-a dat aviz negativ în 2006 și pentru că știa dosarul în care au fost vizați tatăl și fratele său.

I-a instrumentat dosar penal concubinei fostului său șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, care a intervenit pentru soluționarea favorabilă a dosarului fratelui său și a sesizat CSM, acuzându-l pe acesta de intervenții în dosarul concubinei. În urma acțiunii disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară a CSM, procurorul-șef Gavra a trebuit să plece din magistratură.

Procurorul Man este acuzat că a instrumentat toate aceste dosare cu metode securiste, încălcând flagrant norme de drept material și de drept procesual penal, precum și drepturi fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil.

Man s-a dat de gol asupra metodelor securiste folosite într-un interviu pe care l-a acordat, cu elan tineresc și cu mândrie profesională, după numirea la șefia DNA Oradea, siteului avocatura.com (publicat în data de 27 martie 2014), din care reproducem textual: „Apoi, aș dori să menționez că majoritatea cauzelor complexe pe care personal le-am instrumentat ca procuror în cadrul DNA Oradea au fost probate cu sprijinul important al ofițerilor din cadrul SRI“. Așa au schimbat imaginea justiției în ultimii ani procurorul Ciprian Man și alți mutanți produși de Institutul Național al Magistraturii, care au beneficiat pentru aceasta de câștiguri (salarii, sporuri, premii) inimaginabile. Conform declarației de avere din 2015, procurorul-șef Ciprian Man a realizat un venit net de 315.577 lei în calitate de salariat al DNA, rezultând că a avut un salariu net lunar de 26.300 lei, care este cu 10.000 lei mai mare decât salariile nete ale președintelui României, prim-ministrului și președinților Senatului și Camerei Deputaților și de cinci ori mai mare decât indemnizația netă a unui parlamentar.

În numele tatălui

Ionel Man, tatăl șefului DNA Oradea, a fost vizat într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, împreună cu alți angajați ai BCR, în perioada în care fiul său Ciprian era procuror la această unitate de Parchet. Dosarul ar fi fost mușamalizat de un procuror cu care Ciprian Man era coleg de birou în perioada respectivă. Un deținut din Penitenciarul Oradea, pe nume Cornel Matei, a făcut un denunț împotriva tatălui procurorului-șef Man, referitor la comiterea infracțiunii de luare de mită în calitate de director al BCR Ștei. Denunțul a fost expediat la DNA Oradea, iar după ce a luat cunoștință de acesta, procurorul-șef Man a trimis un polițist apropiat să-i spună deținutului să tacă.

Cum a ajuns Man șef la DNA Bihor

Ciprian Man a fost numit procuror-șef la Serviciul Teritorial Oradea al DNA pe data de 17 decembrie 2013, după expirarea mandatului fostului procuror-șef Marius Iancu (care a constituit subiectul unui articol publicat de Cotidianul, intitulat „Abuzuri și corupție în structuri DNA“). Man a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii în perioada 2004-2006, a devenit procuror pe data de 1 decembrie 2006 și a activat până în luna mai 2010 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, de unde s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Aici a activat până pe data de 30 noiembrie 2010.

Ulterior a fost încadrat în DNA, la Serviciul Teritorial Oradea, pe data de 1 decembrie 2010, iar pe data de 1 ianuarie 2012 a fost promovat procuror-șef al Biroului Teritorial Satu Mare.

Ovidiu Ohanesian, Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.