Adevăratul motiv al protestului magistraţilor: Raluca Prună „are o gîndire retrogradă”

Toate asociaţiile magistraţilor din România îi cer ministrului Justiţiei, Raluca Prună, să-şi dea demisia! Protestul celor 90 de structuri formate din instanţe de judecată şi parchete nu are precedent, căci Raluca Prună însăşi este unicat, fiind un fel de Monica Macovei mai autentică decît originalul! A şi fost asistenta acesteia.

Cine îşi aminteşte momentul cînd Raluca Prună a devenit ministrul Justiţiei ştie că nu ea a fost preferata binomului Iohannis-Cioloş, ci altă asistentă a aceleiaşi Monica Macovei, celebra de-acum Cristina Guseth, care a reuşit rara performanţă de a se face de rîs în faţa ţării întregi în mai puţin de o oră, în timpul audierilor!

În miez de noapte, deşi Guseth obţinuse avizul parlamentarilor din comisiile reunite, Dacian Cioloş a găsit-o pe Raluca Prună, care avea măcar o diplomă de drept, şi astfel ţara a respirat uşurată, fără să se întrebe: „cum naiba?, nu se găsea altcineva decît tot o altă asistentă a Monicăi Macovei”?

În această întrebare nepusă la vreme stă esenţa protestului din aceste zile, declanşat de magistraţii din România, evident, în afara celor care sînt „acoperiţi” de alte interese. Cotidianul a scris în repetate rînduri despre activitatea Ralucăi Prună, subliniind ciudăţenia unor decizii, la care un ministru cu mandat limitat la cîteva luni nu avea cum să se gîndească.

Totuşi, ca şi cum cineva i-ar fi impus un anumit comportament, Raluca Prună s-a apucat să facă o reformă personală: a modificat prin ordonanţă de urgenţă zeci de articole din Codurile Penale, a vrut să anuleze confidenţialitatea dintre avocat şi client, a introdus în instanţe „consilierul de etică” pentru controlul judecătorilor etc.

Toate aceste „şocuri” au generat nemulţumiri şi proteste, în faţa cărora Raluca Prună a dat din umeri, vrînd parcă să ne spună că nu ea este vinovată, că altcineva îi impune să ia astfel de măsuri prosteşti! „Cin’ să fie, cin’ să fie păpuşarul din spatele ministrului?”, ne-am întrebat cu toţii. Zilele acestea ne-am dumirit şi noi: mediul în care s-a format această Jeanne d’Arc a Justiţiei!

Într-un Comunicat al Asociaţiei Magistraţilor din România, publicat integral de cotidianul.ro, se atrăgea atenţia asupra acestui lucru:

Această „gîndire retrogradă” de care vorbeau magistraţii în Comunicat este cea care determină comportamentul Ralucăi Prună! Absolventa facultăţii de drept la Universitatea Ecologică în 1990, cînd aceasta nu era nici măcar acreditată, puţina experinaţă ca avocat stagiar şi provenirea sa din familia unui fost ambasador comunist nu puteau s-o recomande pe Raluca Prună pentru o carieră pînă la vîrful Justiţiei!

Ceva, însă, i-a schimbat viaţa: apropierea de Monica Macovei! Asistentă umilă a acesteia, Raluca Prună şi-a dat repede seama care este calea parvenirii: în locul instanţelor, acolo unde lucrează zilnic magistraţii şi avocaţii, a preferat ficţiunea unor ONG-uri şi fabricarea unui CV cu care să ajungă la Bruxelles, acolo unde lucrează şi mentorul ei, Monica Macovei!

Raluca Prună nu este acum altceva decît un apendice al Monicăi Macovei! Nu o interesează cîtuşi de puţin ce vor judecătorii, în ce condiţii lucrează, problemle cu care se confruntă, cît de importantă este independenţa lor. Paraşutată pentru nouă luni în fruntea Ministerului Justiţiei, Raluca Prună ştie că se va întoarce la Bruxelles, iar dacă iese din tiparul comportamnetal în care s-a format, riscă să fie ejectată din mediul de acolo şi să se întoarcă în România, unde n-ar prea avea ce să facă pentru că a uitat de multă vreme cum este într-o sală de judecată!

Acum i se cere demisia pentru felul ciudat în care refuză să ia act de solicitările magistraţilor, referitoare la salarizarea acestora conform legii, însă, în realitate, demisia care i se cere este consecinţa acelei „gîndiri retrograde” de care nu se poate detaşa, căci aceasta i-a oferit pînă acum posmagii înmuiaţi!

Raluca Prună nu trebuie însă să se teamă de demisie, căci şi mentorul ei, Monica Macovei, a fost dată afară din fruntea Ministerului Justiţiei după moţiunea trecută prin Parlament şi uite cu ce carieră frumoasă s-a ales, fiind chiar membră a unei academii invizibile din Spania, unde conduce secţia „Eugene Ionesco”!

Aşa că, doamna ministru, vorba lui Shakespeare: „Fii cu curaj, şterge-ţi ochii, adesea căderea e un mijloc spre a te ridica mai sus”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.