Adevăratul motiv pentru care nu suntem primiţi în Schengen

Întreaga presă română a ignorat o frază cheie din interviul dat de ministrul de interne german şi care stă la baza veto-ului privind aderarea României în Schengen. O frază care totodată aruncă în aer toată propaganda portocalie şi a Palatului Cotroceni legată de respingerea aderării în baza raportului MVC din ianuarie 2013.

O afirmaţie cu subiect şi predicat

În interviul acordat duminică 3 martie revistei Der Spiegel, ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich, face următoarea precizare când este întrebat care sunt motivele pentru care ameninţă cu un veto România şi Bulgaria: Cel mai recent raport anual a înregistrat progrese, dar nu suficiente. Ca și mai înainte Bulgaria și România trebuie să lupte cu hotărâre împotriva corupției. Cine îşi procură prin mituire viza ar putea călătorii în Germania  fără controale suplimentare”. Această formulare lipşeşte din întreaga presă română, deşi interviul din Der Spiegel a fost comentat şi răscomentat (o menţiune s-a făcut totuşi abia ieri seară în emisiunea Subiectiv la Antena3 – n.a.).

Deci principalul motiv pentru care Germania se opune aderării în Schengen îl reprezintă, punctual, actul de corupţie al unor mici funcţioari publici (dar tot corupţie se cheamă, indiferent de nivel), care prin fraudă sunt bănuiţi că acordă vize cetăţenilor non-UE, pentru a le facilita accesul în Occident în general, şi în Germania în special. Această declaraţie a lui Friedrich aruncă în aer şi demontează totodată propaganda portocalie şi a Palatului Cotroceni care, imediat au legat intenţia de veto de raportul MCV din ianuarie. Traian Băsescu şi liderii PDL au ieşit din nou la rampă cu obsesiile lor numite, „avem o problemă în zona politicului”,  superimunitate, miniştri penali, parlamentari penali, atac la independenţa justiţiei etc – în fapt etichete lipite propagandistic, etichete fără vreo acoperire juridică etc.

Ce înseamnă „acordarea de vize prin mituire”

Când ministrul de interne german se referă la „acordarea de vize prin mituire” el nu se referă expres la acest aspect, pentru că se ştie, cetăţenii non-UE îşi procură vizele în statele lor de la ambasadele occidentate. La cu totul altceva, dar care are drept finalitate tot accederea în Occident, fără probleme, a unor cetăţeni non-UE, se referă Friedrich. Ministrul german se referă de fapt la acordarea frauloasă a cetăţeniei române şi cetîţeniei bulgare pentru unii cetăţeni non-UE, care, devenind posesori de paşaport românesc sau bulgăresc pot circula fără restricţii în UE.

O declaraţie a lui Andrei Marga…

Luni, fostul ministru român de externe, Andrei Marga a dat o declaraţie pentru DCNews în care a relalat ce a discutat în 2012 cu omologul său din Germania. „Partea germană ne-a transmis, atunci, să fim liniștiți în ceea ce privește admiterea în Schengen, a spus Andrei Marga. Problemele care mai trebuiau rezolvate erau strict tehnice și priveau penetrabilitatea frontierei bulgare. Asta a fost discuția. După modesta mea părere, nu joacă un rol prea mare alegerile din Germania. România este deja în UE, nemții știu că există dreptul la liberă circulație, deci amânarea intrării în Schengen nu ar limita în niciun fel migrația românilor spre Berlin. Nu pe România sunt reflectoarele. Occidentalii se tem că ar putea penetra frontiera comună, prin Grecia sau Bulgaria, teroriști sau imigranți din Orient. Acesta este adevăratul lor motiv de îngrijorare”.

Deci acestea ar fi temerile legate de Bulgaria, şi să nu uităm că între timp a mai avut loc la Burgas şi un atentat terorist şi unii iresponsabili din media au susţinut că atentatul a fost pregătit în România.

…şi unele evinemente petrcute în România

La începutul lunii martie 2012, următoarea ştire „exploda” în presa din România: „Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi ai oficiliului de stare civilă al Primăriei sectorului 1 Bucureşti sunt vizaţi în investigaţia procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ referitoare la acordarea nelegală de cetăţenie. Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC) au reţinut trei persoane pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni, miercuri şi joi anchetatorii făcând percheziţii în 32 de locuri. 36 de persoane sunt vizate în investigaţie”. Aici este de fapt marea noastră „bubă” şi la astfel de acte de corupţie s-a referit ministrul german de interne. La prima vedere, se poate spune că ştirea de acum un an este una care demonstrează că „oamenii legii ţi-au făcut datoria” (expresie atât de dragă prompteristelor şi fătucelor de pe teren ale televiziunilor de ştiri- n.a.). Greşit. Lucrurile stau exact invers. De la cele 3 comunicate triumfale date în perioada 1-3 martie 2012 de către procurorii lui Koveşi, nu s-a mai aflat nimic despre aceste cazuri. Timp de un an de zile procurorii din subordinea Laurei Codruţa Koveşi şi ulterior din subordinea interimarului Daniel Morar (procurori destul de activi şi de vocali când au verificat în stil stalinist presupuse fraude la referendum, şi destul de darnici cu informarea presei portocalii cu stenograme când e vorba de adversari politici) nu au mai ieşit cu vreo informaţie legată de stadiul dosarului sau dosarelor. Se poate spune că timp de un an de zile procurorii nu au rezolvat nimic într-un caz destul de simplu la prima vedere.

Mai mult, în 2008 în timpul alegerilor locale, presa a semnalizat şi a prezentat dovezi clare că pe listele electorale din sectorul 3 din Bucureşti se regăseau mii de „alegători” grupaţi câte 150 – 800 la câte-o singură adresă. O anchetă a Cotidianului (urmată de anchete similare a altor medii de informare) a dezvăluit că era vorba de cetăţeni din Republica Moldova care prin înţelegeri cu oficiali ai Primăriei sectorului 3, a poliţiei din sector şi cu unii particulari se înregistrau ca având domiciliul în Bucureşti, pentru a obţine cetăţenia română. Evident, nimeni nu a locuit nici măcar un minut la adresele respective, iar imediat după obţinerea documentelor româneşti, cei în cauză plecau în Occident, cei mai mulţi în…Germania. Şi aici a fost vorba de acordare prin fraudă a cetăţeniei române, dar procurorii nu s-au sinchisit să facă vreo cercetare timp de 5 ani de zile.

Deci acestea sunt faptele de corupţie care i-au deranjat pe germani. Şi, suntem convinşi că i-a mai deranjat şi inactivitatea procurorilor. Iar atunci când se afirmă că „există probleme în justiţie” şi la astfel de situaţii se referă oficialii europeni. Şi în aceste cazuri, Laura Codruţa Koveşi şi Daniel Morar trebuie să dea ei în primul rând explicaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.