Adevărul prezidențial și de ce Ghiță + Băse = Love

De-a lungul timpului presa din România și-a uitat de multe ori rolul esențial de a informa imparțial cetățeanul și a sărit în barca puternicilor zilei. Nu ne referim la ziarele de partid sau la cele care și‑au asumat o orientare politică, ci la publicațiile care au susținut anumite interese mimând imparțialitatea. Între 2000 și 2004, aproape toate mass-media erau aservite economic guvernului Năstase. După 2005, o mare parte au basculat spre noul centru de putere, Traian Băsescu, și, ulterior, spre DNA și serviciile secrete. O lungă perioadă din cei 10 ani cât a condus România, Băsescu a fost un susținător total al acestor instituții de forță și al tuturor acțiunilor acestora. În ultimii ani ai mandatului însă, fostul președinte a schimbat macazul și a devenit un acerb critic al procurorilor și al SRI. Revelația l-a lovit pe Băsescu nu după vreo analiză detaliată a activității procurorilor, ci doar după ce aceștia i-au atins interesele. Membri ai familiei, protejați politici și oameni de afaceri din jurul fostului președinte au intrat în vizorul procurorilor și asta a declanșat furia lui Băsescu. El nu a pregetat să se alieze cu foștii săi inamici politici și să critice DNA. O parte dintre publicațiile care i-au ținut hangul timp de 10 ani i-au rămas fidele, la acestea s-au adăugat unele noi, unde anterior nu avea trecere. Unii dintre susținătorii săi au rămas însă de partea DNA.

Adevărul prezidențial

Afacerea Adevărul este deținută de Cristian Burci direct sau prin intermediari. O încrengătură de firme și persoane a preluat afacerea de la Dinu Patriciu pe 5 octombrie 2012. O dată cu schimbarea patronatului s-a schimbat și linia ziarului. După ce Dinu Patriciu a intrat în clinci cu Traian Băsescu pe tema privatizării rafinăriei Petromidia, când la timona publicației Adevărul a venit Cristian Burci, cap compas a fost Traian Băsescu. Adevărul i-a suflat în vele președintelui inclusiv prin purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, care a încasat 30.000 de euro pentru patru editoriale publicate în Adevărul.

Adevărul Holding

Adevărul SA, acţionari: SC Adevărul Holding SRL – 14,33%, Premium News SRL – 60%, Tinu Ana Maria – 24,02%, alţi 115 acţionari deţin 1,65%

Adevărul Holding SRL, acţionari: East Europe Media Distribution SRL – 0,07%, Premium News SRL – 99,93%

Premium News SRL, acţionari: Toboşaru Diana – 50%, Nora Marcovici – 50%

Graffiti /BBDO SA, acţionari: Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA – 62% (sediu în Luxemburg, L-8030 Strassen, str. Kiem, nr. 163), B.B.D.O. Worldwide INC. – 20% (sediu în SUA, New York, Avenue Americas), Buxar Valeriu Sabrina – 2,5%, Moraru Iordan – 5%, Smărăndescu Cristiana Steluţa – 0.5%. Toboşaru Diana – 5%, Popescu Marijana – 2,5%, Sandu Iulian – 2,5%

Cristian Burci deţine acţiuni la B&B Advertising Agency SRL (Cristian Burci – 43,7%, Diana Toboşaru – 10,5%), Catalyst World Wide SRL (Cristian Burci – 50%, Diana Toboşaru – 50%, administrator: Nora Marcovici), Construct Management&Investment SRL (Cristian Burci – 100%), Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA (Luxemburg), Light Video Production SRL (50%), My City Bucharest SRL (50%), My Global Media Network SRL (33,34%), Promotions Special Events Romania (PROSPERO) SRL (43%), The Contect Factory (95,23%).

În iunie 2016, Antena 3 a dezvăluit faptul că trustul Adevărul îl plătea regește pe consilierul lui Traian Băsescu, Bogdan Oprea. Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al lui Băsescu, a încasat, în 2013, 30.000 de euro de la Adevărul, ca drepturi de autor. Cele 30.000 de euro au fost încasate pentru patru editoriale, ceea ce înseamnă că Bogdan Oprea a primit, în medie, 7.500 de euro pe editorial.

Ghiță + Băse = Love

Lansat pe 23 octombrie 2011 de către Sebastian Ghiță, postul de televiziune România TV aparține, cel puțin teoretic, zonei de influență a PSD. Dar „ascunse și încâlcite sunt căile politicii românești“: de o vreme încoace, Băsescu a devenit o prezență aproape constantă prin emisiunile politice ale acestui canal de televiziune.

Emisiuni în cursul cărora sare deseori în apărarea „blondei de la Cotroceni“, Elena Udrea. Mai mult decât atât, fostul președinte a început să-i cânte în strună și fugarului Sebastian Ghiță, căruia îi dă dreptate în ceea ce privește informațiile conținute în cele câteva filmulețe pe care acesta din urmă le-a pus în circulație. Motivul: și Băsescu și Ghiță sunt acum contra DNA, după ce procurorii le-au lovit interesele.

„Rupt“ din Realitatea TV

Istoria RTV a început în momentul în care postul Realitatea TV, ajuns sub conducerea lui Elan Schwartzenberg, și-a strâns bagajele, mutând studiourile în clădirea „Willbrook Platinum“. Inițial, postul lui Ghiță s-a numit, simplu, RTV. Dar pe 1 decembrie 2011 a fost „rebotezat“ cu numele actual: România TV. Bineînțeles că, la fel ca și celelalte canale TV implicate în viața politică, și acesta se laudă că „Noi dăm știrea exactă“. Emite și acum din studiourile aflate în Casa Presei Libere. În ceea ce privește corpul redacțional, acesta este format din jurnaliștii care au refuzat să-l urmeze pe Elan Schwartzenberg. Ca orice „român imparțial“, dispus să joace la toate „capetele“ posibile, jurnalistul Ion Cristoiu, atunci când nu merge la B1 TV, participă, din când în când, și la emisiunile de la RTV, unde își dă cu părerea despre te miri ce, dar… mai ales despre cât de nedreptățită este Elena Udrea, fosta protejată a lui Băsescu.

„Anti“ DNA

Inițial, RTV și-a păstrat o atitudine relativ neutră în ceea ce privește activitatea DNA și SRI. Dar situația s-a schimbat radical după ce Sebastian Ghiță a încăput pe mâna justiției. Din acel moment, jurnaliștii postului și-au concentrat toată atenția profesională asupra „Binomului DNA – SRI“, pe care îl „atacă“ în mod, constant. Tot așa se petrec lucrurile și cu fostul președinte Traian Băsescu. După încheierea celor două mandate, a intrat și el pe mâna justiției. Și nu numai el, ci și apropiații lui: fiica Ioana, fratele Mircea și, bineînțeles, Elena Udrea. Motiv pentru care, periodic, vine la RTV-ul lui Ghiță, unde apare ba în calitate de fost președinte al României, ba în cea de lider al fantomaticului PMP. Dar întotdeauna ferm hotărât să ne lumineze mințile, explicându-ne ce se întâmplă, mai ales în ceea ce privește problemele justiției. Și, în mod cu totul neașteptat, fostul președinte împărtășește opiniile lui Sebastian Ghiță. Niciun cuvânt însă despre interesele comune ale lui Băsescu și ale grupului de afaceri din jurul său și al lui Sebastian Ghiță.

EvZ, 10 ani alături de Elena Udrea

De câțiva ani încoace, se afirmă, neoficial, că Evenimentul Zilei ar fi fost finanțat, prin intermediari, de către Elena Udrea. Dar bineînțeles că nimeni n-a bănuit că „blonda de la Cotroceni“ ar fi scos acei bani din propria ei poșetă. Pe căi ocolite, banii respectivi ar fi ajuns la ziar printr-un circuit complicat, parte a unei șpăgi primite de la Bogdan Buzăianu: 3.800.000 de dolari, plus o creanță de 900.000 de dolari a uneia dintre firmele deținute de acesta.

Conceput, inițial, pe formatul de tabloid, Evenimentul Zilei s-a înființat pe 22 iunie 1992. Încă de la început, „Bulina“ a avut un succes fulminant: în doar câteva luni a atins un tiraj de circa 675.000 de exemplare. După alegerile din 2004, Traian Băsescu face o vizită în redacţia EvZ. Atunci a declarat că acesta este un gest de mulţumire faţă de susţinerea pe care considera că a primit-o din partea ziarului în războiul cu Adrian Năstase. Numai că „mulțumirile“ au fost doar de fațadă și toate demersurile sale ulterioare au fost pentru aservirea publicației. Din acel moment, cotidianul a început să fie considerat și să se și comporte ca un „oficios“ al lui Traian Băsescu şi al partidului prezidenţial, PD-L. În cei zece ani cât Băsescu a ocupat fotoliul de la Cotroceni, EvZ a trecut din mână în mână, vândut de mai multe ori, dar indiferent de patron, acesta a fost un ziar „prietenos“ cu fostul președinte și în primii ani și cu DNA. La un moment dat, a fost preluat de către familia Păunescu, la pachet cu ziarul Capital, la prețul de circa opt milioane de euro.

Ulterior, din dosarul penal privitor la „retrocedările ilegale“, în care este trimis în judecată și fostul redactor șef-adjunct Dan Andronic, rezultă că, pe vremea acestuia, ziarul a fost finanțat de către Elena Udrea, prin intermediul lui Nicolae Dumitru, zis „Niro“. În acest moment, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, ce-i drept, într-un alt dosar, Niro a trecut deja prin pușcărie și nici Dan Andronic nu se simte prea bine: a fost și el trimis în judecată. Evenimentul Zilei a rămas alături de Traian Băsescu și îl susține pe acesta în lupta sa de acum cu DNA, așa cum, în urmă cu câțiva ani, lăuda anchetele procurorilor ridicate în slăvi de Băsescu.

România lui Băsescu

Conform informațiilor publicate pe site-ul România Curată, Medien Holding SRL este proprietarul publicației România liberă. Acțiunile au fost cumpărate în anul 2010. Compania este controlată de familia Adamescu, iar acţionari sunt Zudent Financial Corp – 50% şi Nova Group Investments BV – 50%. Fiul lui Dan Adamescu, Alexander, este administrator la mai multe companii: Astra Activ Imob SRL, Astra Safe Imob SRL, Astra Training SRL, Medien Holding SRL, Societatea de asigurare-reasigurare ASTRA SA, The Nova Group Investments Romania SA, Unirea Shopping Center SA. Pentru România liberă, problemele financiare au început când ASF a făcut public faptul că societatea ASTRA a împrumutat 23 de milioane de euro societății Medien Holding SRL, editorul ziarului. După schimbarea acționariatului, ziarul s-a remarcat printr-o ferventă susținere a lui Traian Băsescu pe perioada suspendării acestuia, dar și printr-o necondiționată laudă la adresa DNA. După arestarea lui Dan Adamescu pentru falimentarea ASTRA, ziarul a schimbat linia politică și s-a distanțat de acțiunile procurorilor anticorupție. Dar a rămas un apărător al lui Băsescu și al grupului de interese din jurul acestuia. La rândul său, fostul președinte a întors serviciile familiei Adamescu. În momentul în care a devenit un critic al Binomului DNA – SRI, pe care-l acuză că i-a persecutat pe nedrept familia, Băsescu a afirmat că dosarul referitor la omul de afaceri Dan Adamescu „nu este cazul Dan Adamescu“, ci că speța se referă la prăbușirea deliberată a celei mai mari societăți de asigurare din România, care se extinsese și în alte țări.

Atașamentul față de procurori a fost recunoscut și de doi foști angajați ai ziarului după ce aceștia au fost forțaţi să părăsească publicația. La începutul anului 2017, doi jurnaliști au fost concediați: Mălin Bot, redactorul-șef, și Ondine Gherguț. Directorul editorial susținea că cei doi au fost concediați din rațiuni financiare. Mălin Bot a scris pe blog că decizia a fost luată din cauză că a participat la protestele antiguvernamentale. „Am fost anunțată că Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupției și a DNA“, a scris Ondine Gherguț.

Umor negru

În perioada în care omul de afaceri Adrian Andrici a fost patron al săptămânalului Kamikaze, revista avea numeroase articole critice la adresa adversarilor politici ai lui Traian Băsescu. Este de înțeles de ce avea acest target, din moment ce Adrian Andrici deţinea pachete importante de acţiuni la CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, Pro Real Estate Development SRL Bucureşti şi Rural Moldova SRL, Extraland SRL Voluntari, Intensiv DVM SRL. Numele CCCF Drumuri și Poduri apare în lista sponsorilor oficiali din 2008 ai PDL. În 2014, ziariștii de la Kamikaze au spus că „Adrian Andrici nu mai este de foarte mult timp finanțatorul revistei, dar este prietenul și (în cam dese rânduri) comeseanul nostru. Relația noastră financiară din prezent se poate rezuma la faptul că avem să-i dăm bani, idee cu care s-a împăcat și el“.

Numele fostului patron al Kamikaze se află și în dosarul Bica – Dumitrean, privind despăgubirile de la ANRP.

Ionela Ștefan, Vasile Surcel, Eduard Pascu


Presa băsistă, finanțată pe genunchi (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.