Adevăruri despre Europa Centrală şi de Est, la Astra Film Sibiu

Între 5 şi 11 octombrie, la Astra Film Festival, Europa Centrală şi de Est se oglindeşte în 10 documentare de marcă cu semnături de autor, care aduc în atenţia publicului subiecte de actualitate sau file secrete din istoria tumultuoasă a acestei regiuni: primar dictator într-o localitate din Ungaria, lupta împotriva mafiei imobiliare din Kiev, viaţa copiilor romi în România şi Bulgaria, închisoare politică pe insula Naked din Croaţia, în căutarea familiei ideale – un experiment social în Cehia, activism ortodox în Rusia.

”Să trăieşti în România sau în Europa Centrală şi de Est este o profesie în sine. Acest teritoriu nu se defineşte doar printr-o zonă geografică în partea estică a continentului, ci şi printr-o hartă mentală, o sumă a trăirilor şi a abilităţilor de supravieţuire. Este un spaţiu în care societăţile sunt zbuciumate de un trecut cu dezvoltare instituţională precară, cu graniţe, sisteme sociale schimbătoare în funcţie de interesele marilor puteri, ţări zguduite de războaie mondiale şi de sistemul comunist. Poveştile filmelor din această secţiune sunt înrădăcinate în contextul ţării respective, rar cunoscute în ţările vecine şi totuşi ar putea fi interschimbabile”, a declarat Dumitru Budrală, director fondator AFF.

Always Together, un experiment social din zilele noastre

Cum îţi poţi pierde ajutorul social, iar în lipsa acestuia chiar copiii, într-o localitate din Ungaria? Filmul Dictatura Érpatak (regia: Benny Brunner) îl portretizează pe primarul localităţii Érpatak, simpatizant de extremă dreaptă care are un stil cel puţin controversat de a-şi conduce comunitatea, aplicând extrem de sever conceptul de muncă în folosul comunităţii şi pedepsindu-i aspru pe toţi cei care i se opun.

Există o reţetă pentru familia ideală? Documentarul Împreună pentru totdeauna (regia: Eva Tomanova) prezintă un experiment social din zilele noastre: Petr şi Simona, părinţi a 9 copii, au ales o viaţă în afara societăţii şi trăiesc liber în natură undeva în Cehia, în condiţii primare. Cât de bine este pentru aceşti copii să crească într-un astfel de climat?

Pelicula My Home

Casa mea (regia: Jiri Stejskal) surprinde lupta unei femei care deţine o mică fermă în centrul Kievului cu marii investitori care au în plan urbanizarea zonei şi construirea de noi cartiere cu blocuri. Toto şi surorile lui (regia: Alexander Nanău) urmăreşte viaţa a 3 fraţi care trăiesc într-o mahala din Bucureşti fără să pară a avea şanse de scăpare de sub ameninţarea drogurilor, a sărăciei şi a unei mame închisă pentru trafic cu heroină. Lungul drum spre casă (regia: Boriana Puncheva) îl are în prim-plan pe Ilya, un băiat născut în Bulgaria într-o familie de romi, abandonat de mama lui şi dat spre adopţie unei familii din Franţa, care după 20 de ani se întoarce acasă pentru a-şi căuta mama biologică şi cei 7 fraţi.

Închisoarea (regia: Tiha Gudac) devoalează secretele unui fost deţinut care a trăit o experienţă cumplită timp de 4 ani de zile într-o închisoare politică de pe insula Naked din fosta Iugoslavia. Cu toate că a fost obligat să-şi trăiască drama în tăcere, autoarea documentarului, nepoata lui, reuşeşte să pătrundă în trecutul său întunecat. Tot din filele istoriei sumbre ale Europei de Est se inspiră şi filmul Absent (regia: Matthew Mishory), care spune povestea familiei regizorului, al cărui tată s-a născut în Basarabia la începutul anilor ’40 când făcea parte din România şi redă vieţile oamenilor care locuiesc acum în acele locuri deosebit de sărace împovărate de ororile Holocaustului.

Un dialog deschis între profesori şi studenţi

Voia Domnului (regia: Beata Bubenec) este numele unei mişcări generate de Dimitry Enteo, un apărător înfocat al valorilor ortodoxe, care se opune cu vehemenţă grupărilor artistice precum Voina sau Pussy Riot, ale căror statement-uri artistice au generat o adevărată criză în Rusia.

Zhenya se pregăteşte de nuntă, însă ea nu se îndreaptă spre oficiul stării civile, ci spre închisoare. Lenya, viitorul ei soţ, este unul dintre sutele de protestari arestataţi în urma marşului anti-Putin din Piaţa Bolotnaya din 6 mai 2012. Dragă unchiule Vladimir (regia: Maria Pavlova) redă povestea de dragoste a unui bărbat care crede în şansa schimbării şi a unei femei care vrea ca soţul ei să îi fie alături, acasă. Până la adânci bătrâneţi este un portret tragicomic al regizoarei, Tatjana Bozic, care îşi vizitează foştii iubiţi prin toată Europa pentru a înţelege paternul relaţiilor ei amoroase din ultimii 20 de ani. Filmul tematizează diferenţele culturale dintre ea, foşti iubiţi din Croaţia, Rusia, Germania sau Anglia, dar şi actualul ei soţ originar din Olanda.

Astra Film Festival, platformă de iniţiere şi de lansare în film documentar

Documentarul The Erpatak Model

Astra Film Sibiu, care va avea loc între 5 şi 11 octombrie, îşi extinde în 2015 platforma educaţională, în afară de festivalul Astra Film Junior, AFF găzduind şi sesiuni deschise, proiecţii care prezintă producţia de film documentar în rândul studenţilor din facultăţi şi ateliere de iniţiere din România.

Ajuns la cea de-a VII-a ediţie, Astra Film Junior 2015 a pregătit un program personalizat pentru fiecare categorie de vârstă, iar oferta extraşcolară include şi materiale didactice pentru aprofundarea domeniului de educaţie cinematografică, facilitând astfel descifrarea limbajului vizual şi înţelegerea etapelor în care este produs un film. Scopul este ca tinerii să se familiarizeze cu vizionarea filmelor într-o sală de cinema, să înveţe cum se produce un film documentar şi să înţeleagă limbajul audiovizual, mediu de comunicare dominant în zilele noastre insuficient explorat în instituţiile de învăţământ din România.

Elevii de şcoală primară vor urmării episoade din serialele: Hai să ne jucăm!, Hai să dansăm!, Iubesc muzica!. Elevilor de gimnaziu le-a fost pregătit un program de sine stătător care cuprinde filmele: Noi suntem băieţi, Andrew cu tobe şi trompete şi Butoiul.

Liceenii vor viziona filmul Speranţe la vânzare – portrete de fete, victime ale traficului de persoane, dar şi o selecţie a celor mai reuşite filme realizate de colegii lor în atelierul de film Sibiul văzut de liceeni, care a avut loc între 6 şi 12 septembrie 2015. Atelierul organizat de Astra Film şi Asociaţia Vira este o platformă care pregăteşte viitoarele voci ale comunităţii, unde tinerii învaţă cum să exploreze viaţa oamenilor din jur, oraşul sau problemele cu care se confruntă comunitatea din care fac parte prin imagine, cu ajutorul camerei de filmat. Atelierul este un spaţiu de întâlnire care contribuie la iniţierea lor în această profesie şi expune primele lor rezultate în regim de cinema.

Dan Nuţu, fondatorul Aristoteles Workshop

Pentru că violenţa în şcoli devine un subiect tot mai acut în zilele noastre, Astra Film Junior propune o dezbatere pe această temă pentru profesori şi psihologi şcolari, plecând de la un caz real, vizionarea documentarului Pekka, în mintea unui atentator, despre un caz de violenţă extremă într-o şcoală din Finlanda, urmată de discuţii.

Trei universităţi din România, ULB Sibiu, UBB Cluj şi SNSPA Bucureşti, participă la o sesiune deschisă, Documentar şi cercetare care va avea loc joi, 8 octombrie 2015 începând cu ora 13.00. Sesiunea include vizionări de filme şi discuţii despre implementarea metodei de a iniţia studenţii în producţia de film documentar ca exerciţiu practic în cadrul cercetării de teren.

Aristoteles Workshop 10, un atelier de film de succes în Europa de Est şi recunoscut pentru formatul lui unic, celebrează 10 ani de existenţă în cadrul AFF 2015, sub forma unei retrospective. Mai multe filme produse în cadrul atelierului de-a lungul celor 10 ani vor fi proiectate în zilele de 9 şi 10 octombrie, iar o parte din tutorii AW – Thierry Garrel, John Appel şi Tania Rakhmanova vor face parte din juriul AFF 2015. Sâmbătă, 10 octombrie 2015, elevii, studenţii, tinerii pasionaţi de film, dar şi publicul larg vor avea parte de un masterclass susţinut de Nino Kirtadze, regizoare de filme documentare (producţiile ei au fost proiectate la Cannes, Sundance, Vision du réel sau Idfa), fostă consilieră a preşedintelui georgian, jurnalist de război şi tutore Aristoteles Workshop.

”Elevii şi studenţii din ziua de azi preferă tot mai mult conţinutul audiovizual în locul textelor, atât prin intermediul televizorului, al calculatorului cât şi al telefonului mobil. Curricula şcolară şi universitară a fost concepută pe vremea când principalul mediu de transmitere a informaţiilor era textul scris şi nu a fost adaptată, cel puţin în România, la cerinţa înţelegerii limbajului audiovizual, chiar dacă există o directivă din partea Uniunii Europene prin care se recomandă introducerea Educaţiei Cinematografice şi Educaţiei Media în şcoli. În acest sens, Astra Film Junior oferă un program complex de educaţie prin film, iar popularitatea festivalului în rândul elevilor participanţi la ediţiile trecute ne încântă şi ne îndeamnă să continuăm”, a declarat Dumitru Budrală, director fondator Astra Film Festival.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.