ADHD – boală deseori diagnosticată greșit

Un copil agitat, care nu prea stă locului, care este mare belea pentru părinții săi și nu se poate concentra la mai nimic din ceea ce i se dă de făcut, poate fi foarte ușor trimis la medicul psihiatru, bănuit că suferă de ADHD. Din păcate însă, potrivit statisticilor, unora dintre medici nu le ia mai mult de 30 de minute să pună acest diagnostic, deși este nevoie de o analiză amănunțită a comportamentului copilului, timp de mai multe săptămâni. Din această cauză ADHD este una dintre bolile fals diagnosticate destul de des.

Simona a fost diagnosticată cu ADHD în iulie anul trecut și a ajuns la terapie pentru că avea probleme de concentrare și de neatenție, mai ales la teme. După o evaluare amănunțită la un centru de terapie pentru copii cu ADHD, s-a constatat că de fapt fetița suferă de altă afecțiune. „Ea este dislexică, iar hiperactivitatea și lipsa de concentrare apăruseră pentru că ritmul de predare din clasă era prea rapid pentru ea, pentru puterea ei de a înțelege. Își pierdea interesul și găsea altceva de făcut“, povestește Rodica, mama ei.

O evaluare corectă durează săptămâni

Simona nu este singurul copil căruia i s-a greșit diagnosticul. De altfel, specialiștii confirmă că aproximativ 30% din copiii diagnosticați chiar suferă de ADHD. Numărul mare de diagnostice eronate se explică prin faptul că nu se fac prea multe investigații atunci când este vorba despre copii agitați, cu slabe rezultate la învățătură sau cu deficit de atenție. De altfel, specialiștii străini spun că astfel de diagnostice se pun în România într-un timp-record.

„Săptămânile trecute am avut chiar o întâlnire cu un medic psihiatru din SUA, care și-a arătat indignarea față de rapiditatea cu care medicii noștri dau un diagnostic de ADHD. Din păcate, la noi în țară, se pune un astfel de diagnostic după numai 20-30 de minute. În alte țări, cum sunt și Statele Unite, dar nu numai, evaluarea copilului durează 2-3 săptămâni, timp în care copilului i se dau teste, părinților teme pentru acasă, iar de multe ori medicul se deplasează în teren, în mediul în care crește sau învață copilul, acasă sau/și la școală. Multe dintre simptomele ADHD sunt comune într-o serie de alte dificultăți de sănătate emoțională ale copiilor. Dar ADHD este diagnosticul ușor de pus, este la îndemână“, spune Cristiana Dina, psiholog.

„E vorba despre multe tulburări aici. Situația e mai complicată: tulburări de anxietate, de adaptare, mai ales la școală, de atașament. Nu se pot face lucrurile în mod superficial. Este o afecțiune care trebuie tratată cu multă atenție, dar și cu multă delicatețe“, spune Victor Aftenie, medic psihiatru.

Un tratament greșit înseamnă dezechilibru

Situația diagnosticului eronat nu ar fi așa de gravă dacă la mijloc nu ar fi și recomandarea unui tratament medicamentos pentru o afecțiune pe care copilul de fapt nu o are. Efectele sunt destul de grave. „Intervin niște dezechilibre. Producția unor anumite substanțe va fi suprastimulată, iar o alta înfrânată“, spune medicul psihiatru, care adaugă: „O sursă bună care ar putea orienta părintele pentru a merge la medic este consilierul școlar. Din păcate, sunt foarte puține școli la noi unde există un astfel de consilier și atunci există cazurile în care un profesor, care nu este abilitat să dea un astfel de verdict, arată cu degetul spre copilul tău și spune: are ADHD. Uneori, o face chiar în timpul ședinței cu părinții“.

ADHD (din engleză – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este una dintre cele mai stigmatizate boli. În România, copiii cu ADHD sunt marginalizaţi, alungaţi din şcoli şi catalogați drept „copii-problemă“. De aceea, psihologul şi psihiatrul trebuie să îi urmărească timp de mai multe săptămâni, atât la şcoală, cât şi acasă, pentru a pune un diagnostic corect. Astfel, diagnosticaţi la timp, elevii cu ADHD se pot recupera şi pot ţine pasul cu ceilalţi colegi. În caz contrar, fără un ajutor specializat, copiii stigmatizaţi de astăzi riscă să devină adulţii inadaptaţi de mâine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.