Adio Spania! Vivat Italia!

Al doilea meci de fotbal adevărat, fotbal de mare clasă, a avut loc aseară, pe Stade de France, între Spania şi Italia, în optimile turneului Euro 2016.

Primul meci de nota 10 a fost cel dintre Croaţia – Spania. Şi acum, ca şi atunci, campioana europeană en titre a fost învinsă fără drept de apel. Revenind la meciul de-aseară, am admirat paradele excepţionale ale portarului De Gea, dar şi cele câteva intervenţii proverbiale ale celuilalt portar, Buffon. Ei au fost eroii acestei confruntări titanice, o confruntare de orgoliu, revanşa mult visată de italieni, după ce pierduseră, acum patru ani, finala europeană, la Kiev, cu 0-4.

Şi începe meciul meciurilor, dar începe, în aceeaşi secundă, şi o ploaie, ca de vară, cu stropi mari şi grei. Antonio Conte le-a cerut elevilor săi să-şi facă jocul lor, în stil italian, să fie puternici şi să nu greşească în apărare. Scurt şi cuprinzător. Şi chiar asta se întâmplă, joc atent şi eficient în apărare, angajament total la mijlocul terenului şi atacuri tăioase, încărcate cu venin. Consemnăm o primă mare ocazie de gol, De Rossi, cap la rădăcina barei, de unde De Gea scoate printr-un reflex uimitor. Peste câteva minute Giaccherini trimite în bară. Primul atac spaniol se petrece în min.20, când Fabregas este blocat în careu de Chielini. Boffon încă n-a fost pus la treabă. A şomat, pur şi simplu. Abia în min. 28 Iniesta trimite, slab de tot, primul şut, pe care Buffon îl apără fără efort. Un minut mai tîrziu, Sergio Ramos e la câţiva centimetri de autogol, la şutul lui Pelle. Trec câteva minute şi Pelle este faultat la 22 de metri, în colţul careului mare. Execută Eder, şut puternic pe lângă zid, De Gea respinge în faţă şi Chielini deschide scorul: 1-0( min 32). Italienii absorb diin faşă construcţiile destul de firave ale spaniolilor şi contraatacă în mare viteză. Nolito vede un cartonaş galben, iar De Gea mai scoate o minge pe care Giaccherini o trimisese în vinclu.

În repriza a doua, Spania dă semne că vrea să iasă la joc. Aduriz intră în locul lui Nolito, iar De Rossi îi cedează locul lui Tiago Motta. În min. 55 De Gea mai are o intervenţie miraculoasă: Pelle îl lansează pe Eder, acesta pătrunde în careu şi, de la numai doi metri, trimite balonul în pieptul lui De Gea, ieşit în întîmpinare. Jocul se înăspreşte, faulturile sunt tot mai dese, De Gea mai rezolva o fază critică, iar Buffon respinge o minge de pe capul lui Aduriz. Buffon se remarcă şi la al doilea şut semnat de Iniesta şi scoate de sub bară. Respinge apoi şutul extrm de puternic expediat de Pique. E rândul lui De Gea să respingă in extremis balonul expediat de Insignie, care intrase în locul lui Eder. Nici Buffon nu-i mai prejos şi scoate, greu de tot, balonul expediat de Pedro Rodriguez. Si vine şi minutul fatal, 90+1, când Graziano Pelle trimite în gol pe lângă bravul De Gea. 2-0. Adio Spania! Vivat Italia!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.