Administrația Robu, gaură de 35 milioane lei în bugetul Timișoarei

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis, ieri, printr-o sentinţă definitivă, că finanţarea, de la bugetul local, a echipelor de fotbal, baschet, handbal şi rugbi a fost ilegală, iar prejudiciul creat, astfel, Primăriei Timişoara este de 35.250.000 lei.

Ilegalitatea a fost scoasă la iveală de către inspectorii Curţii de Conturi, în urma auditului anual pe care l-au efectuat la Primăria Timişoara, în 2015, pentru perioada 2012-2015. Administraţia Robu a contestat în instanţă raportul de audit al inspectorilor, dar Tribunalul Timiş le-a dat câştig de cauză celor din urmă. Ulterior, acelaşi primar, Robu Nicolae, a formulat recurs înpotriva acestei decizii, dar judecătorii Curţii de Apel Timişoara au menţinut sentinţa dată de colegii de la tribunal. Aşa se face că primarul Robu şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara, cel care a votat propunerea primarului de finanţare a celor patru echipe sportive, trebuie să acopere integral prejudiciul cauzat bugetului local.

Cei mai mulţi bani au plecat către echipa de fotbal ACS Poli Timişoara, o echipă impusă de către fosta alianţă politică USL. La iniţiativa primarului Robu a fost creat un ONG, cu participarea Universităţii Politehnica Timişoara, a Consiliului Local şi al celui judeţean şi care a inclus şi echipa de Liga a II-a, AC Recaş, proaspăt transformată în ACS Poli Timişoara. Robu a vrut să fie salvatorul fotbalului timişorean, după dezastrul provocat de falimentul fostei echipe patronate de Marian Iancu, insistând că noua formaţie, ACS Poli Timişoara, este ”Cea mai Poli dintre toate Poli”. Îngâmfarea, aroganţa şi autosuficienţa primarului Robu l-au adus pe acesta în situaţia de a fi dator bugetului, pe care chiar el l-a gestionat, în solidar cu cei care alcătuiau consiliul local atunci când s-a votat finanţarea celor patru echipe sportive. De la începutul anului în curs ACS Poli-USL, aflată în Liga I, pe poziţie de play off, nu a mai beneficiat de fonduri băneşti de la bugetul Municipiului Timişoara. Acum este de aşteptat momentul în care şeful administraţiei municipale, Robu Nicolae, se va constitui în parte civilă împotriva sa şi a foştilor consilieri locali din perioada 2012-2016, pentru recuperarea celor 35 de milioane de lei. Robu nu s-a pronunţat public în legătură cu decizia definitivă a Curţii de Apel Timişoara. El s-a mărginit să afirme doar că ”este absolut scandalos cum procedează Curtea de Conturi”, căreia, însă, două instanţe de judecată i-au dat dreptate. În mod normal, după decizia definitivă dată de Curtea de Apel, parchetul ar trebui să se autosesizeze şi să declanşeze urmărirea penală împotriva tuturor persoanelor ce se fac vinovate de finanţarea ilegală a celor patru echipe sportive din Timişoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.