×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 20 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 24 iunie 2017, 23:50
EUR (€)
-0.0242 ↘
4.5673 RON
USD ($)
-0.0191 ↘
4.0905 RON
• • •
Fotografiile bunicilor
Administratorul de moșie în 1938

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române. Tipărim în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

Ștefan Vintilă și Adela, administratorii unei mari moșii

Familia Ștefan Vintilă şi Adela, administratorii moşiei lui Victor Barangă din comuna Răteşti, sat Ciupa Mănciulescu, județul Argeş. Victor Barangă a fost mare proprietar de pământ, socrul prim-ministrului Armand Călinescu. Bunicul este copilul din dreapta. Avea 5 ani. Anul 1938. A devenit polițist, iar eu, nepotul Aurelian Bădulescu, am urmat tradiția familiei. Sunt pasionat de România, folclor şi tradiții româneşti. Felicitări pentru acest concurs! (Trimisă de Aurelian Bădulescu)

Dăscăliţa din Bontăieni

Fotografia frumoasei domnişoare Aurelia Rusu este din jurul anului 1900. Se spune că, în tinereţe, ar fi fost iubita lui Octavian Goga. Se mai spune că ar fi fost modelul care l-a inspirat pe poet când a scris poezia „Dăscăliţa“.

Unii din exegeţii operei lui Goga contestă asta, la fel, şi unii cunoscuţi ai poetului au avut altă opinie. Oricum, se mai spune că Dăscăliţa a rămas credincioasă acelei iubiri, reală sau imaginară pentru unii, și a făcut apostolat în Negreia și Bontăieni (Maramureş).

A trăit până la adânci bătrâneţi (93 de ani!) în Bontăieni, unde se află și mormântul, precum şi casa în care a trăit cea mai mare parte a vieţii. Din păcate, casa arată exact ca în poezia lui Goga, „Casa noastră“: „De pe pereţii-ngălbeniţi/Se dezlipeşte-n pături varul/Și pragului îmbătrânit/Începe-a-i putrezi stejarul;/Iar dacă razele de soare/Printre şindrile făcu-şi cale,/Văd sporul pânzei de paianjen/Și-nfiorate mor de jale./Cucuta creşte prin ogradă/Și polomida-i leagă snopii/Ce s-a ales din casa asta…“. Cam asta este, foarte pe scurt, povestea sfielnicei, bălaiei Dăscăliţe (1882-1975).

În rest, să lăsăm tot poezia să vorbească, aşa cum este săpat pe piatra de mormânt: „Iar vântul spune crengilor plecate/Povestea ta, frumoasă domnişoară… “ (Trimisă de Dariu Remeș)

Publicat Luni, 13 februarie 2017
4169
 | 11
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
florinakis
+3
era rupere de oase..... munca de-i desela pe sateni, totul ramanea la administrator.... taranu' , ca sa-si creasca copii, tot cu furatu' trebuia sa se descurce.... raritati cand ii indupleca cu ceva pe stapani....nu mai puteau ei de nevoile amaratilor....care pleca din sat pleca de saracie, nu de drag sa fie sluga pe la la STB, sa-i curga mucii-n tramvaie rudimentare...
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL
+6
Seful de CAP NU era bun ... Administratorul de MOSIE, era ! Mizeria si analfabetsimul de UNDE veneau ? De la Sistemul - MOSIER, Putoare Absoluta care lua cam TOT, si de la Adminsitratorii care luau aproape ce mai ramanea ... ACUM este si mai bine : MOSIERII sunt LIFTE ... Vor fi inlocuitzi SI Romanii cu alte Lifte, mai salbatice ...
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+7
Rar erau boieri cumsecade . Majoritatea erau niste ticalosi . Am auzit povesti multe cum taranii erau batuti apropa sa-i omoare pentru o mana de tutun de catre administratorul mosiei Vanatorii Mici ..Tutunul trebuia predat in intregime .Era monopol . In rest ... Goga era genial , emotional pina la lacrimi .
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Ion Incorectpolitic @ nicu cohen
+4
Ai citit prea mult Zaharia Stancu.
Publicat Joi, 16 februarie 2017
+Răspunde
Dancu @ nicu cohen
+3
Asa s-au imbogatit marile puteri europene.Fara sa mai punem la socoteala zarafii si pirateria. Romanii bogati priveau cu dispret mosia , era buna sa le aduca numai lovele pe care sa le cheltuiasca in casinourile si lupanarele infecte ale Parisului.Asa am ramas saraci noi, iar occidentalii cu palate din piatra si cu universitati pe vremea cand inca Stefan cel mare se lupta cu turcii, avand soldati incaltati cu obiele. Acum se reia povestea capitalului.Uitati-va in Piata!
Publicat Luni, 20 februarie 2017
+Răspunde
vedeti la palatul @ nicu cohen
+1
Schoenbrun ce de aur furat din Transilvania... Ca padurile de azi!
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
liana
+4
La Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj există o colecţie de 34 de cărţi poştale, trimise de poet din Budapesta între anii 1900-1903 Aureliei Rusu. Cei doi s-au întâlnit o singură dată, la o nuntă lângă Braşov, în 18 februarie 1900, amândoi având 19 ani. Goga a plecat la Budapesta, la Facultate şi timp de 3 ani i-a scris domnişoarei Aurelia cărţi poştale care cuprindeau mesaje adolescentine de iubire. Din păcate, după cum scria Aurelia Rusu în amintirile sale: „Proiectele noastre nu s-au împlinit din cauze mai puternice decât visurile noastre.” Cărțile poștale sunt scanate pe siteul bibliotecii.
Publicat Marţi, 14 februarie 2017
+Răspunde
Fler @ liana
+1
Un caracter discutabil care i-a stricat viata unei fete onorabile si increzatoare. Banul a contat!
Publicat Luni, 20 februarie 2017
+Răspunde
@fler @ liana
0
Caracterul discutabil vine si de la prezenta sa in parlamentele de la Buda cu pesta si Bucuresti. Si de la expresia "popor de secaturi" (romanii) vs "muntii nostri aur poarta"...
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
ana
+4
FELICITARI pentru initiativa!
Publicat Luni, 13 februarie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
0
Câți din ăștia ”administratori ” aveați ?? Câțiva, nesemnificativi. Moșierul, care avea moșie, era de obicei zgârâie brânză și nu angaja personal auxiliar, mai ales administrator. Mai des era caz de dare in arendă, adică arendașul era administrator și nu datora decât suma convenită stăpânului fălos de la Paris sau aiurea. In rest era decident absolut. Nu mai incurcați sula cu prefectura și induceți lumea in eroare cu povești tâmpe.
Publicat Luni, 13 februarie 2017
+Răspunde
Hadrian @ Santa Klaus
+1
- Ale tale`s "povesti tampe" d`ale unui ochi de budapest !
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
romanul
+11
Foarte frumos ...
Publicat Luni, 13 februarie 2017
+Răspunde
Fotografiile bunicilor
Cu umbreluța, la faraoni
PublicatSâmbătă, 17 iunie 2017
Un timp când lucrurile aveau sens
PublicatLuni, 05 iunie 2017
Ziua copiilor interbelici
PublicatJoi, 01 iunie 2017
Un selfie de 75 de ani
PublicatDuminică, 28 mai 2017
Patrioți de la mic la mare
PublicatDuminică, 21 mai 2017
Stil, cu geantă de crocodil
PublicatSâmbătă, 13 mai 2017
„Ia gogoașa, neamule!“
PublicatDuminică, 30 aprilie 2017
Fata cu părul lung
PublicatDuminică, 16 aprilie 2017
Peisagiu semiobscur al unui colț singuratec
PublicatSâmbătă, 15 aprilie 2017
Premiat cu 1 kg de halviță
PublicatSâmbătă, 08 aprilie 2017
Eleganță pe promenadă
PublicatDuminică, 02 aprilie 2017
„Te iubesc și-mi sare smalțul!“
PublicatSâmbătă, 01 aprilie 2017
Ginere de emigrant, în suita Reginei Maria
PublicatSâmbătă, 18 martie 2017
Declaraţie de iubire către Munţii Tatra
PublicatSâmbătă, 11 martie 2017
Eroul Emanoil Nicolescu
PublicatSâmbătă, 25 februarie 2017
Constantin Manolescu, bibliotecarul Poștei Mari
PublicatSâmbătă, 18 februarie 2017
Două caractere frumoase
PublicatSâmbătă, 04 februarie 2017
Fotografiile bunicilor și străbunicilor noștri
PublicatDuminică, 22 ianuarie 2017
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat Duminică, 18 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 38 minute
Radu Ulmeanu

A existat şi până acum disciplină de partid la PSD, dar Dragnea a transformat partidul, cu ocazia moţiunii de cenzură împotriva propriului guvern, într-o adunătură de oameni captivi.

Radu UlmeanuPublicat acum 3 ore şi 9 minute