Administratorul fermei de porci a fiului liderului PSD, reţinut

Poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe fac percheziţii, joi, la 80 de adrese – locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor – într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, anunţă Parchetul instanţei supreme.

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, iar joi au loc percheziţii la 80 de adrese – sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi locuinţe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora.

Update: În cursul după-amiezii administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost reţinut pentru 24 de ore

Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, deţinută de fiul liderului PSD, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurori. Ferma a fost percheziţionată joi dimineaţa într-o cauză de evaziune fiscală, prejudiciul fiind de nouă milioane de euro.

În urma percheziţiilor, directorului general al fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost ridicat de oamenii legii şi dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1. Potrivit datelor Registrului Comerţului, ferma Salcia este deţinută, în proporţie de 90%, de Ştefan Valentin Dragnea, iar 10% îi aparţin administratorului şi directorului general, Ilie Dragne.

Maria Vasii avocata lui Ilie Liviu Dragne spune că aceste este acuzat de procurori pentru o evaziune fiscală de 200.000 lei. Vasii l-a reprezentat ca avocată şi pe Dragnea, dar şi pe fosta soţie a preşedintelui social-democrat, Bombonica Prodana.

S-a luat măsura reţinerii pe care noi o înţelegem ca o măsura de prudenţă a procurorului, având în vedere că până mâine mai sunt multe persoane de audiat şi există această necesitate de a nu se influenţa declaraţiile. (..)Nu s-a luat nicio măsura asiguratorie împotriva lui. Domnul Dragne nu a fost supus percheziţiei pentru că nu exista suspiciunea că ar deţine anumite lucruri care vizează ancheta. Domnul Dragne a dat declaraţie în detaliu. Dumnealui nu a fost în societate când s-a făcut această pretinsă tranzacţie pentru că discutăm de o singură tranzacţie, de o singură plată. Pentru un agent economic, din 2013 până în prezent, înseamnă că a semnat poate mii de acte fiscale, din moment ce numai în anumite acte examinate s-a găsit această factură de 200.000 de lei cred că este de invidiat”, a declarat avocatul lui Ilie Dragne, Maria Vasii.

Update: Ferma de porci deținută de fiul lui Liviu Dragnea, percheziționată de Parchetul General

Ferma de porci Salcia, deținută de fiul liderului PSD, este vizată de ancheta procurorilor de la Parchetul General, joi dimineața fiind percheziționată de anchetatori, iar în urma verificărilor s-a decis audierea directorului general al fermei, Ilie Dragne, potrivit unor surse judiciare.

Ferma Salcia, deținută de fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea, a fost percheziționată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), joi dimineața, într-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la nouă milioane de euro, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conform sursei citate, în urma perchezițiilor, directorului general al fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost ridicat de oamenii legii și dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1.

Potrivit datelor Registrului Comerțului, ferma Salcia este deținută, în proporție de 90%, de Ștefan Valentin Dragnea, iar 10% îi aparțin administratorului și directorului general, Ilie Dragne.

Oficial, procurorii PICCJ au anunțat că joi sunt efectuate cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

„În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman”, conform comunicatului de presă.
Din datele obținute de procurori a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale.

În urma acestor fapte, bugetul de stat a fost prejudiciat cu cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, „din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal”.

„În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile şi conturi bancare”, arată PICCJ.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunurile şi conturilor bancare ale persoanelor suspectate în acest dosar.

Percheziţiile în acest dosar sunt făcute de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.G.P.M.B. şi unităţilor subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Sibiu, Mureş, Vrancea, Călăraşi, Teleorman, adaugă Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă transmis joi.

Piste false

Hotnews anunţă că o altă firma percheziţionată astăzi de procurori ar fi Tele Media Pres SRL, firma abonată la contracte din bani publici. ”Săptămâna trecută, Primăria municipiului Alexandria a plătit un prim contract de publicitate în valoare de 77.355 de lei pentru servicii de publicitate şi informare a cetăţenilor, unor ziare locale, pentru editarea unui „buletin informativ” şi pentru „servicii de informare pe panou electronic stradal. Bugetul pentru servicii de publicitate al Primăriei Alexandria este de 815.000 de lei. Potrivit e-licitaţie.ro, firma Tele Media Preş SRL este câştigătoarea a trei din cele şase loturi scoase la licitaţie”, scrie Hotnews.

Dan Scutelnicu, director Tele Media Pres SRL , ne-a declarat însă că în comunicatul Parchetului scrie că participă şi poliţişti din Teleorman, dar nu scrie nicăieri că ar fi vreun control sau percheziţie la firma pe care o conduce. Tot el a menţionat că firma nu are probleme cu fiscul, de nici un fel, nu i-a controlat nimeni şi nici nu a trecut nimeni pe la sediul firmei astăzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.