Adolescenții joacă de o parte și de alta a scenei

Organizatorii au promis că trupe din Franța, Italia și Polonia spun povești despre adolescenți la prima ediție internațională a Excelsior Teen-Fest. Sâmbătă a fost inaugurat Festivalul de Teatru pentru Adolescenți Excelsior Teen-Fest. Până duminică, 8 octombrie, adolescenții din Capitală sunt așteptați la zeci de spectacole și evenimente speciale dedicate lor.

Pentru mulți va fi, poate, prima lor întâlnire cu teatrul, de aceea Teen-Fest le oferă ocazia să descopere atât texte cunoscute din dramaturgia clasică, transpuse în cheie regizorală modernă, cât și povești conectate la universul de preocupări ale noii generații.

„Și, pentru că indiferent de unde ar veni, adolescenții au o mulțime de lucruri în comun, Teen-Fest se află anul acesta la prima sa ediție internațională. Companii independente din Franța, Italia și Polonia vor spune poveștile lor despre ce înseamnă să fii adolescent astăzi, sub semnul Teen Attitude“, spun cei de la Excelsior.

Aseară, semnalele digitalizării au răzbătut tocmai din Italia, de unde o echipă de tineri artiști din Bologna a venit să răstoarne celebrul silogism cartezian Dubito ergo cogito, transformându-l într-o relatare scenică despre lumea de astăzi, despre un Eu mereu captiv între real și virtual. Spectacolul „Digito ergo sum“ devine, astfel, un manifest incisiv împotriva tendinței societății de astăzi, în care tinerii, și nu numai ei, ajung să se identifice cu profilul lor din mediul online, ascunzându-și adevărata identitate în offline.
Pe parcursul acestei săptămâni, joi, 5 octombrie, adolescenții vor face cunoștință cu „Octavie“, o adolescentă confuză pentru care imaginația devine un refugiu. Trupa franceză Le MèME EnsembLe va spune această poveste scrisă la persoană întâi, într-un spectacol de teatru muzical care abordează deopotrivă problema identității și a procesului de creație artistică, încercând să răspundă la o întrebare esențială a adolescenței: „Cum ne putem păstra libertatea de a fi noi înșine atunci când ajungem mari?“.
Sâmbătă, 7 octombrie, actorii Teatrului Układ Formalny din Polonia vor transforma una dintre cele mai cunoscute povești despre maturizare, într-un spectacol despre universul uneori extrem de complicat al adolescenților. Inspirat din romanul „Împăratul muștelor“, de William Golding, spectacolul „All = Gods In Blood“ reduce la esență experiența inițiatică a protagoniștilor Ralph, Jack și Tom care, luptând cu obstacolele de pe insula unde se află captivi descoperă că, de fapt, adevărata confruntare este cea cu propriile temeri, arată un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.