Adormirea Maicii Domnului

Pe data de 15 august, credincioşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, cea mai importantă sărbătoare dintre cele închinate Născătoarei de Dumnezeu.

Numită şi „Paştele verii”, în această zi, ortodocşii sărbătoresc atât moartea şi îngroparea, cât şi învierea şi înălţarea la cer a Maicii Domnului.

Punerea Sa în mormânt este asemenea cu cea a Mântuitorului Iisus Hristos, Maica Domnului fiind singura dintre Sfinţii Bisericii Ortodoxe care se bucură de un praznic asemănător.

Astfel, la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului (pe data de 14), credincioşii cântă Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului. De asemenea, Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult.

Toate acestea amintesc de Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor şi reprezintă un mod aparte în care Biserica îşi manifestă supravenerarea la adresa Născătoarei de Dumnezeu.

Procesiunea cu Epitaful Maicii Domnului a fost oficiată în Ierusalim încă din vechime. De aici s-a răspândit în Rusia şi în celelalte ţări ortodoxe. În Ierusalim, slujba este oficiată în timpul Vecerniei Adormirii Maicii Domnului. În unele biserici şi mănăstiri din Rusia, această este oficiată a treia zi după praznic, potrivit crestinortodox.ro.

Nicăieri însă nu este praznicul Adormirii Maicii Domnului sărbătorit cu o mai mare solemnitate că în Ierusalim. În ajunul sărbătorii, o mare procesiune începe la Patriarhia din Ierusalim continuând pe străzile înguste ale Oraşului Vechi, înaintând încet către Ghetsimani. Epitaful Adormirii Maicii Domnului se află în fruntea procesiunii, formate din clerici, monahi, maici, şi pelerini care îi urmează. După aproximativ două ore de mers procesiunea se încheie la biserica de aici, cu Slujba Prohodului.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului adevereşte şi întăreşte credinţă noastră în învierea cea de obşte. Învierea şi Înălţarea Maicii Domnului la cer nu trebuie privite că nişte privilegii ale ei personale, deoarece, spre deosebire de Mântuitorul, nu a înviat prin propria să putere, ci ea a fost dusă în Împărăţia Cerurilor de către îngeri. Mormântul şi moartea nu au putut-o ţine pe Maică Vieţii, căci nu putea suferi stricăciunea cea care L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, scrie sursa citată.

Deşi învăluită în tristeţe, Adormirea Maicii Domnului ne face părtaşi mai ales bucuriei pascale, deoarece noi mărturism că Născătoarea de Dumnezeu se află acum în stare de înviere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.