Adrian Despot: „Suntem fantomele care nu înţeleg de ce nu le observă nimeni”

Trupa Viţa de Vie lansează pe 29 octombrie, în cadrul unui concert la Arenele Romane, prima parte a albumului „Şase/Şase” se arată într-un comunicat de presă. „Șase/Șase este spart în două albume, prima parte o lansăm acum, pe 29 octombrie, iar a doua, pe 20 mai 2017. Este planul nostru cincinal pe un an jumătate, început pe 20 februarie cu un concert aniversar şi susţinut, de-a lungul anului, cu un material nou pe fiecare 20 ale lunii”, declară Adrian Despot. Luna şi noi, Pe plajă-n Vama la 5, Inimi Surde, Somn uşor – Join the Band, Metaforă de toamnă şi Hai încearcă – feat. Cosmin Lupu (Days of Confusion) &Planet H sunt cele 6 piese de pe „Șase”.

Această primă parte a albumului se numeşte Șase (+) şi conţine 6 piese. Cinci dintre acestea au fost dezvăluite pe parcursul acestui an în întregime fanilor abonaţi la newsletter-ul VdV: „Luna şi noi”, „Pe plaja-n Vamă la 5”, Inimi surde, Somn uşor – Join the Band şi „Metaforă de toamnă”. Ultima piesă „Hai încearcă” – feat. Cosmin Lupu (Days of Confusion) & Planet H urmează sa fie dezvăluită. „Inimi surde”, „Luna şi noi”, „Pe plajă-n Vamă la 5” au fost lansate şi ca single-uri oficiale.

„Luna şi noi este compusă pentru coloana sonoră a filmului „Ziua când am dat de aripi”, în regia lui Dan Iliuţă, şi este cântată împreună cu partea feminina a grupului Blue Noise. „Luna şi noi” a fost declarată „una dintre cele mai frumoase piese apărute anul acesta”, spun producătorii.

„Versurile vorbesc despre o poveste de dragoste devoratoare, încheiată cu o fugă în lună. Dan ne-a arătat scenariul, am rezonat cu el din prima şi ne-am apucat de treabă. Piesa este bazată pe un demo mai vechi de-al meu, dezgropat de Cezar, împodobit foarte inspirat de Chupa şi desăvârşit de fetele de la Blue Noise. Ca o excepţie de la regula VdV, basul e tras de mine, acasă, cu un instrument de doar 200 de lei. Lui Adi (Ciuplea) i-a plăcut atât de mult, încât a zis că trebuie să rămână aşa. Drept urmare, el a preluat o parte din munca de producţie a piesei şi a venit cu brilianta idee de a adăuga nişte voci feminine cu accente folclorice. Primul meu gând s-a îndreptat către Blue Noise, pe care îi admir şi îi susţin din umbră (some kind of guilty pleasure here) şi cum primele gânduri sunt mai mereu cele mai inspirate i-am sunat şi le-am cerut colaborarea pe partea feminină. Punctualitatea, profesionalismul şi pasiunea cu care a decurs sesiunea de înregistrări ne-a lăsat cu gura căscată, mult timp după ce Veronica, Elena şi Flavia plecaseră din studio. Wow! Trebuie neapărat să mai colaborăm!”, spune solistul trupei, Adrian Despot.

„Pe plajă-n Vamă la 5” s-a născut în urma unei experienţe de acum 4 ani. Tot Despot îşi aminteşte: „Atunci am cântat pentru prima oară la Folk You, în Vamă. A fost unul dintre cele mai frumoase concerte acustice ale noastre. După concert, am rămas acolo până la sfârşitul serii, târziu înspre dimineaţă. Liniştea se aşternuse peste Vamă, iar noi am pornit, pe jos, înspre hotel. Pe plajă am auzit o chitară. Erau nişte copii strânşi în cerc, în jurul unui foc, care cântau lângamare. Ne-am oprit şi ne-am aşezat lângă ei, am început să cântăm împreună, am făcut apoi două tabere, fiecare cânta uncântec şi pasa chitara mai departe. Afară era lumină deja, dar nimeni nu se lasă dus. A fost unul dintre acele momente când senzaţia de timp dispare şi este înlocuită cu o densă şi continuă stare de bine, de infinit. S-au vindecat multe răni în seara aia, cu o singură chitară. Asta s-a întâmplat pe plajă în Vamă la 5”.
Povestea s-a încheiat cu ideea nebună de a-i găsi pe necunoscuţii de atunci şi a-i strânge din nou împreună, de data asta în Bucureşti, pe platoul de filmare. Ceea ce s-a şi întâmplat. Videoclipul piesei este realizat într-o manieră neobişnuită şi prezintă în slow motion trecerea de la o stare pasivă la una euforică, exemplificând într-un mod foarte artistic mesajul cântecului.

„Somn uşor”, al patrulea single oficial al acestui album, va fi lansat pe 20 octombrie şi este cântat împreună cu Alex Teodorescu şi Dan Stănescu. Cei doi au fost selectaţi de trupă, în urma concursului Join the Band, organizat pe pagina de Facebook a trupei Viţa de Vie. Peste 300 de fani s-au înregistrat şi au cântat variantele lor de strofe pe piesa pusa la bătaie de Viţa de Vie. „Wow! Ascult demo-urile trimise de voi şi îmi zâmbeşte sufletul de fericire! Sunteţi atât de diferiţi şi totuşi atât de frumoşi fiecare în parte. Vămultumesc pentru partea voastră de suflet pusă în piesa asta!”, a povestit Adrian Despot.
Acesta nu este prima melodie a trupei cântată împreună cu fanii ei. Corul din Inimi surde a fost înregistrat de publicul prezent la concertului aniversar din 2015, când Viţa de Vie a sărbătorit 100.000 de fani pe Facebook.

„Melodia Inimi surde este simplă, vorbeşte despre singurătate în diverse etape, de la lumea colorată a copilăriei până la lumea lipsită de culori a maturităţii, vorbeşte despre nevoia fiecăruia de a fi ascultat şi înţeles, nevoie care se loveşte mereu de un zid, de indiferenţa celor din jur. De la copilul care strigă pământul „Heei, sunt aici”, însă vorbele lui sunt luate de vânt şi nimeni nu îl aude, pâna la adultul captiv în sforile cotidianului, preocupat doar de ziua de mâine, NU avem timp unii de alţii. E o falsă singurătate, cu toţii căutam acelaşi leac, însă suntem incapabili să ni-l oferim unii, celorlalţi … Ții minte filmul Al şaselea simţ? Aia suntem, fantomele care nu înţeleg de ce nu le observă nimeni. Şi un strop din «Micul Prinţ»”, nota Adrian Despot.

„Metaforă de toamnă/Până în zori” este a cincea melodie şi una dintre piesele „grele” ale acestui album, iar ultima, a şasea, se numeşte „Hai încearcă”, este compusă şi produsă împreună cu Planet H şi este cântată împreună cu Cosmin Lupu de la Days of Confusion.

Grafica albumului „Șase” este concepută de Agi (Adrian Iota). Cele şase simboluri de pe copertă, fiecare aparţinând uneia dintre piese, sunt aşezate în forma unui zar. Albumul conţine şi alte „surprize”, fiecare fiind îndemnat să le descopere singur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.