Adrian Ghenie, în topul licitaţiei de la Sotheby’s

Tânărul artist român este marele învingător al acestei prime jumătăţi a anului în sălile de licitaţie.

Pictorul în vârstă de 38 de ani, ale cărui lucrări se află deja în colecţiile Centrului Pompidou de la Paris, ale SMAK din Gand, ale Muzeului de Artă Contemporană din Los Angeles, este preţuit în mod deosebit de colecţionari. Obţinuse deja la începutul anlui două noi recorduri cu Omagiu lui Vincent van Gogh: Floarea soarelui, vândută cu 4,5 milioane de lire sterline, fiind estimată iniţial la o valoare de 500.000-700.000 de euro, în cadrul The Contemporary Art Evening Auction la Sotheby’s Londra, în februarie, şi cu Autoportret ca Van Gogh, achiziţionat în luna mai cu 2,59 milioane de lire, după ce fusese estimat la 200.000-300.000 de lire.

Adrian Ghenie, The Hunted

În 28 iunie, pictura The Hunted (2010), estimată la 400.000-600.000 de lire sterline, a fost vândută unui amator care a licitat telefonic, cu 1.865.000 de lire sterline. Opera a fost expusă până acum la Galeria Judin din Berlin, la Haunch of Venison din Londra, la Centrul Contemporan de Cultură Storzzina, Fondazione Palazzo Strozzi din Florenţa şi la Existential Condition in Contemporary Art, ceea ce a constituit, desigur, un “pedigree” interesant.

Jenny Saville, Shift

O lucrare de mai mici dimensiuni, Autoportret ca maimuţă, din 2011, şi-a triplat şi ea preţul estimat, atingând suma de 665.000 de lire sterline. Lucrarea este caracterizată în catalogul licitaţiei ca un hibrid între om şi animal, conceput în continuarea mult aclamatelor sale autoportrete, în care autorul îşi combină trăsăturile cu cele ale lui Darwin. De data aceasta, Autoportretul telescopează repercusiunile descoperirilor savantului englez, transpunându-le într-o viziune picturală de accentuată contemporaneitate.

Jean Dubuffet, Barbe de Lumière des Aveuglés

Lucrările lui Adrian Ghenie s-au aflat într-o companie selectă, alături de opere de Yves Klein, Andy Warhol, Sergio Camara, Ai Weiwei, Lucio Fontana, Enrico Castellani

Licitaţiile de la Londra din 28 iunie au dovedit că Brexit nu influenţează în mod substanţial vânzările la licitaţie, care au o proiecţie globală şi tind să compenseze dezechilibrele valutare sau dinamicile politice şi sociale.

Keith Haring, The Last Rainforest

Atât Sotheby’s, cât şi Casa Phillips au înregistrat, la vânzările de artă contemporană, rezultate remarcabile, datorate, e drept, mai ales cumpărătorilor americani şi asiatici care au profitat de deprecierea lirei.

În vânzarea de la Sotheby’s, care a totalizat 52.194.000 de lire sterline, faţă de estimările preliminare de 50 de milioane, au fost propuse 48 de opere ale unor artişti importanţi din secolele al XX-lea şi al XXI-lea, dintre care numai 5, semnate de Frank Auerbach, Ai Weiwei, Enrico Castellani, Martin Kippenberg şi Lucio Fontana, au rămas nevândute.

Domenico Gnoli. Inside of Lady’s Shoe

Cel mai mare preţ a fost obţinut pentru lucrarea Shift a artistei pe jumătate englezoaică, pe jumătate italiancă, Jenny Saville, vândută cu 6.813.000 de lire sterline, estimarea fiind de 1,5-2 milioane de lire. Long Museum al miliardarului chinez Liu Yiqian s-a luptat pentru a câştiga opera monumentală a lui Jenny Saville, prezentând nuduri feminine alăturate ca sardelele, învingând patru competitori, printre care şi pe negustorul de artă american Larry Gagosian.

Michelangelo Pistoletto, Violet Dog

Pe locul al doilea s-a plasat Keith Haring, cu The last rainforest, vândută la preţul de 4,2 milioane lire, urmat de Jean Dubuffet, cu Barbe de lumière des aveuglés, adjudecat la 3.173.000 de lire, şi de Sigmar Polke, cu Peştele roşu, vândut cu 3.117.000 de lire. O pictură monocromă de Yves Klein a obţinut preţul de 2.165.000 de lire sterline. Creaţiile lui Adrian Ghenie au surclasat în licitaţie alte două opere de Dubuffet.

Ar mai fi de menţionat italianul Domenico Gnoli, al cărui Lady’s Shoe a depăşit un milion de lire, ca şi Violet Dog, semnat de Michelangelo Pistoletto.

Anselm Kiefer, Fur-Velimir-Klebnikhov

Un rezultat peste aşteptări a obţinut şi Casa Phillips, cu un total de 12 milioane de lire sterline pentru 21 de loturi vândue, din 31 de oferte. Recordul a fost înregistrat de Anselm Kiefer, cu lucrarea Für Velimer Khlebnikov: Die Lehre vom Krieg Seeschlachten (pentru Velimer Khlebnikov: Doctrina Războiului: Lupte), care a depăşit de 4 ori estimarea de 600.000 de lire sterline, fiind achiziţionată cu 2.389.000 de lire, pulverinzând estimarea de 400.000-600.000 de lire. Lucrarea, provenind din cunoscuta colecţie londoneză Fatimah and Eskandar Maleki, a depăşit recordul anterior al artistului, 1.819.134 de lire, stabilit în februarie 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.