Adrian Majuru conferenţiază despre Bucureşti la „Columbia University”

Institutul Cultural Român din New York deschide o nouă serie de evenimente de promovare a imaginii culturii, artelor şi civilizaţiei româneşti. Seria se numeşte “România: Oameni şi locuri”/ “Romania: Icons and Landscapes”.

Primele două evenimente din această serie îl au ca protagonist şi invitat pe Profesorul Adrian Majuru, istoric, antropolog şi jurnalist român, colaboratorul al ziarului cotidianul.ro, coordonator al “Muzeului de Artă Populară Minovici” din Bucureşti. Profesorul Adrian Majuru susţine cursuri şi conferinţe la Facultatea de Urbanism şi Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti şi este invitat de multe instituţii de prestigiu din ţară şi din Europa pentru a susţine conferinţe despre istoria civilizaţiei româneşti în context balcanic şi european.

Teatrul Naţional din Bucureştiul interbelic

Adrian Majuru este licenţiat în istorie al Universităţii din Bucureşti şi are un doctorat în domeniul geografiei umane. A publicat un număr impresionant de cărţi bazate pe o cercetare riguroasă, dar scrise în acelaşi timp cu un farmec şi o expresivitate ce cuceresc cititorii.

Grădina Ateneului Român

Primul eveniment va avea loc în data de 3 octombrie, la ora 7 PM, în sala Auditorium a ICR New York, fiind destinat mai cu seamă americanilor de origine română, dar şi celor născuţi în Bulgaria, Albania, Grecia, Serbia etc. Adrian Majuru va susţine o amplă conferinţă despre Bucureşti, însoţită de câteva sute de imagini care au fost selectate din arhive de autor, prezentate, majoritatea, ca film documentar şi slide film.

Palatul Kretzulescu

În Galeria mică de la ICR New York va fi prezentată o expoziţie dedicată celor mai frumoase fotografii centrate pe oraşul Bucureşti şi oamenii ce i-au creat chipul urban atât de pitoresc şi multicultural. La baza conferinţei vor sta informaţii ce au fost aduse la lumină de cărţile profesorului Adrian Majuru, socotite fiecare dintre ele titluri de referinţă în definirea capitalei României, de-a lungul timpului, de la cele publicate în România, “Cum se distrau românii de odinioară”, “Rahova-Ferentari într-o poveste”, “Bucureşti Diurn şi Nocturn”, “Destin valah”, “Bucureşti, povestea unei geografii umane”, “Prin Bucureştiul albanez”, “Copilăria la români”, “Familia Minovici-univers spiritual”, “Bucureştii mahalalelor sau periferia ca mod de existenţă”, până la volumele publicate în străinătate şi cele scrise în colaborare – “Bucureşti, dragostea mea”, un album foto comentat, “Bucureşti-arhipelag. Demolările anilor ’80”, sau lucrările coordonate de Adrian Majuru: “Bucureştiul subteran” ori studiile de specialitate, ca “Bucharest between European modernity and the Ottoman East”, “Bucureştiul albanez. De la elite negustoreşti la elite culturale” etc.

Casa cu lei de pe Calea Victoriei, o clădire de referinţă

Cu acest prilej, Doina Uricariu va prezenta imaginea Bucureştiului multicultural şi ecumenismul profund ce caracterizează capitala României de la primele consemnări ale cetăţii lui Bucur şi până la dezvoltarea urbană care a cuprins în spaţiul aceleiaşi intersecţii lăcaşuri de cult creştine, ortodoxe, catolice, protestante, sinagogi, câteva moschei, biserici, catedrale, capele şi lăcaşuri de cult diferite, trăind în armonia ecumenismului, de-a lungul a cinci veacuri de existenţă.

Momente din Bucureştiul de odinioară

Cel de-al doilea eveniment va avea loc a doua zi, pe 4 octombrie (2:30 PM – 6 PM). Este vorba de un amplu simpozion, fără precedent în istoria ICR New York, destinat mediului academic şi universitar de la “Columbia University” din New York.

Adrian Majuru va susţine o conferinţă-pilot la “Columbia University”, intitulată ”The Faces of Bucharest: Changing Cityscapes and daily Life”. Profesori universitari americani şi titulari ai lectoratelor de limbi sud-est europene, între care şi Prof. univ. dr. Simona Momescu, titulara lectoratului de limbă şi literatură română de la “Columbia University”, şi Prof. univ. dr Alain Timberlake, director al “East Central European Center”, vor susţine o serie de alocuţiuni, pe tema cuprinsă în conferinţa lui Adrian Majuru. Acest prestigios Simpozion se va desfăşura la “Columbia University”, într-un parteneriat ICR New York cu “East Central European Center”, condus de Alain Timberlake. În ziua de 4 octombrie 2014, Profesorul Adrian Majuru va susţine o amplă expunere, însoţită de un bogat material vizual, filme şi fotografii de arhive care au surprins viaţa de zi cu zi a oraşului. Expunerea va fi precedată de un film despre Bucureşti, metropola României devenind practic locul geografic al întregului eveniment.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.