Adrian Năstase, în dezacord cu Liviu Dragnea

Fostul premier Adrian Năstase consideră că președintele PSD Liviu Dragnea greșește în cazul întocmirii listelor pentru alegeri ale partidului.

„Sub presiunea probabilă a unor ONG-uri care repetă, periodic, mantra schimbării clasei politice, Liviu Dragnea a anunțat că listele județene vor cuprinde numai candidați propuși de organizațiile locale și că el nu va trimite, pe aceste liste, pe nimeni de la centru. Este mai bine așa? Eu nu cred. În primul rând, se alege, evident, un singur parlament (nu se aleg parlamente județene). Cum se va coordona configurarea comisiilor parlamentare? Când se va trage linia, se va observa – posibil – ca în noul parlament sunt prea multe persoane din zona de educație sau prea mulți tineri oameni de afaceri. Un parlament fără personalități, fără oameni cu notorietate națională nu va putea să comunice public. Un grup parlamentar fără membri cu mare autoritate profesională nu va putea să promoveze proiecte cu valoare ideologică. Un grup parlamentar care nu va cuprinde oameni cu experiență în afacerile europene nu va putea să se angajeze în marile bătălii ce vor urma la nivelul Uniunii Europene. Rostul conducerii partidului este să coordoneze acest proces de nominalizări – inclusiv procentul de tineri și de femei pe liste. Conducerea partidului, în opinia mea, nu se poate dezinteresa de efortul de “head hunting” pentru liste, fiind necesară căutarea unor juriști de marcă (bătăliile cele mai importante urmând să se desfășoare, în continuare, în domeniul juridic/justiției) sau candidați cu experiență economică/socială din zona guvernamentală/academică. În plus, în formula actuală, diverse persoane interesate vor alerga prin județe, pe cont propriu, pentru a se “indigeniza” pe listele locale. Conducerea partidului va avea doar un drept de cenzură pentru propunerile locale? Nu trebuie să aibă un rol activ în găsirea unor candidați de valoare? Riscul, în caz contrar, este acela ca și noul parlament să fie o masă de manevră pentru viitorul executiv. Sunt sigur că Liviu Dragnea nu dorește un astfel de parlament”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Totodată, acesta adaugă: „Pe de altă parte, dacă se încearcă să se dea un semnal puternic de transfer total al chestiunii desemnării candidaților la nivel local, se poate merge până la capăt, conferind președinților organizațiilor județene dreptul de a semna listele de candidaturi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.