Adrian Năstase, eliberat condiţionat

UPDATE 17.15. Adrian Nastase va fi eliberat condiţionat, au decis judecătorii de la Tribunalul Ilfov, după ce fostul premier a executat o treime din pedeapsă.

Adrian Năstase va părăsi Penitenciarul Jilava joi seară.

În cursul zilei de joi, instanţa a respins contestaţia DNA, menţinând decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier să fie eliberat condiţionat.

Serviciul de executări penale al instanţei urmează să comunice această decizie Penitenciarului Jilava, dar şi altor instituţii ale statului.

Fostul premier a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”.

UPDATE 16.30. Tribunalul Ilfov a rămas în pronunțare pe contestația Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la decizia de eliberare condiționată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase. În sala de judecată, procurorul DNA a recunoscut faptul că Adrian Năstase a fost disciplinat și a avut un comportament bun în penitenciar, însă, în opinia sa, nu există dovezi temeinice de îndreptare, aducând ca argument articolele postate de fostul premier pe blogul personal, în care acesta critică justiția și acțiunile DNA.

UPDATE 12:30 Adrian Năstase a părăsit instanța, urmând să aștepte pronunțarea în penitenciar. Magistrații Tribunalului Ilfov sunt acum în pronunțare.

UPDATE Fostul premier a fost adus, joi, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Ilfov. „Sper să vorbim diseară”, le-a spus Năstase jurnaliștilor în momentul în care a fost scos din duba poliției.

La proces au asistat rude ai lui Adrian Năstase, printre care cei doi fii ai săi, dar și Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, luna trecută, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă.

Decizia a fost însă atacată de procurori la Tribunalul Ilfov, iar aceasta este discutată joi.

Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă.

Fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare, în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian. În același dosar, soţia acestuia, Dana Năstase, a primit trei ani cu suspendare, iar Irina Jianu, patru ani cu executare.

Anterior, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. A fost eliberat pe 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În iunie anul acesta, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.