Aer cultural sub mijlocul săptămânii

Arad

MUZICĂ. Cvartetul Adagio a pregătit pentru arădeni o seară de colinde de la ora 19.00 în Lento Cafe (Atrium Mall, Calea Aurel Vlaicu nr. 10-12. Intrarea este liberă.

Baia Mare

Biserica romano-catolică din Piața Cetăţii Baia Mare este scena concertului de colinde propus de contratenorul Romeo Cornelius acompaniat la chitară de Alexandru Onye. De la ora 19.00, cei doi muzicieni aduc în faţa publicului piese româneşti şi internaţionale, dar şi compoziţii recente. Joi, spectacolul va fi prezentat şi la Biserica romano-catolică din Baia Sprie, de la 17.30.

Brăila

CLASIC. Concertul Extraordinar de Crăciun susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii sub bagheta lui Petrea Gogu începe la ora 18.00 în sala de concerte a palatului Lyra (Str. Cojocari nr. 21) din Brăila. Invitaţi speciali sunt sopranele Miruna Iancu şi Elena-Cerasela Popa ca şi baritonul Laurenţiu Mocănescu. Programul serii include lucrări ale compozitorilor Johann Strauss, Georges Bizet, Piotr Ilici Ceaikovski, Leroy Anderson, Klau Badelt, Agustin Lara, George Grigoriu, Franz Xaver Gruber şi David Neuman. Biletul costă 20 de lei, fiind puse în vânzare la sediul filarmonicii „Lyra – George Cavadia” din Calea Călăraşi nr. 52.

Braşov

CLASIC. Vibrate! festival Superstrings Orchestra cu Diana Ionescu la pian alături de instrumentiştii Vlad Maistorovici, Karolina Weltrowska (DE), Răsvan Dumitru, Roxana Curtgeafar, Andrei Stanciu, Meghan Cassidy (UK), Traian Boală, Emma Rotomeza, Matthijs Broersma (NL), Andreea Țimiraş şi Florentina Ciornei au pregătit un program cu lucrări de Luigi Boccherini („Musica Notturna delle strade di Madrid”), Felix Mendelssohn (Concert în La minor pentru pian şi coarde) – Arvo Pärt („Summa”), Vlad Maistorovici („Concert Transilvan”) şi Benjamin Britten („Simple Simphony”). Spectacolul are loc în Aula Universităţii Transilvania (Str. Iuliu Maniu, nr. 41A) din Braşov de la ora 19.00.

TRADIȚII. Piaţa Unirii din Braşov, de la ora 18.00, este scena evenimentului „Moş Crăciun vine în Schei”. Lângă bradul împodobit din Prund, un Grup de Juni din Scheii Braşovului alături de Corul Societăţii Junilor Braşovecheni vor susţine un concert de colinde vechi din Schei, precum „Pleacă Lina La Fântână! Daliana, dalba floare”. Organizatorii promit o surpriză pentru copiii prezenţi.

Bucureşti

MUZICĂ. Biletele costă 40 de lei la concertul pe care Lucia îl susţine alături de Alina Horez, Nicoleta Petre, Maria Coltatu şi Corina Ciuplea, care alcătuiesc Muse Quartet (foto Cristiana Apostol), în unteatru (Str. Sf.Apostoli nr.44) din Capitală. Organizatorii promit o atmosferă de poveste de la ora 21.30.

MUZICĂ. Nadia Trohin (voce), Albert Tajti (pian) şi Răzvan Cojanu (contrabas) prezintă „Winter Fairytails”, un recital găzduit de Green Hours (Calea Victoriei 120) de la ora 20.00. Biletele costă 30 de lei.

CLASIC. Cristian Măcelarul dirijează Orchestra Română de Tineret în concertul care începe de la 19.00 la Sala Mare a Ateneului Român. Soprana Irina Ionescu, mezzosoprana Hilary Summers, tenorul Sunnyboy Dladla şi bas-baritonul Gary Griffiths sunt soliştii unei seri care are în program Oratoriul „Messiah” de Georg Friedrich Handel. Participă corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu.

Cluj Napoca

FILM. Pelicula regizată de Ciprian Mega „Dimineaţa care nu se va sfârşi” este prezentată într-o proiecţie specială în prezenţa echipei la Cinema Victoria, de la ora 20.00. „Pentru a-şi putea întreţine familia din România, Eva se prostituează în Cipru. Ajunsă aici încă din adolescenţă, tânăra şi-a dezvoltat propriile relaţii cu bărbaţi influenţi. O veste, însă, o va determina să-şi reconsidere perspectivele asupra vieţii. Povestea Evei se împleteşte pe imaginea unei fragile comunităţi de emigranţi şi pe relaţia pe care aceştia o au cu autorităţile din ţara de origine, într-un film despre frică şi deznădejde, despre corupţie şi indiferenţă, dar, mai presus de toate, despre credinţă şi iertare”, arată producătorii despre producţia cu Ela Ionescu, Ovidiu Crişan şi Valeriu Andriuţă.

Craiova

CLASIC. Filarmonica „Oltenia” va prezenta miercuri, joi şi vineri, de la ora 19.00, un concert extraordinar de Crăciun, sub bagheta dirijorului Jason Tramm (SUA), soliste sunt soprana Veronica Iovan (SUA) şi invitatele acesteia, Noemi Modra, Olga Şain (soprane) şi Janina Spiridon (mezzosoprană). În program sunt lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski („Dansul zânei Dragée” din baletul „Spărgătorul de nuci”), Franz Schubert („Ave Maria”), Harold Arlen („Somewhere over the Rainbow”), Piotr Ilici Ceaikovski (Trepak din baletul „Spărgătorul de nuci”), César Franck („Panis Angelicus”), Wolfgang Amadeus Mozart (Laudate Dominum din „Vesperae solenne de confessore”), Georg Friedrich Händel („Hallelujah” din oratoriul „Messiah”), Leroy Anderson („Sleigh Ride”), Leroy Anderson („A Christmas Festival”), Nino Rota („Parla più piano”), Nikolai Rimski-Korsakov (Poloneză din opera „Ajunul Crăciunului”), John Reading/John Francis Wade, Pietro Yon, Franz Xaver Gruber, Katherine Kennicotte Davis, Adolphe Adam şi Patru colinde româneşti a cappella. Maestru de cor este Pavel Șopov.

Ploieşti

CLASIC. Astăzi şi mâine, de la ora 19.00, Vlad Mateescu dirijează Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” într-un concert extraordinar la sala „Ion Baciu”.

Timişoara

TEATRU. „Și cu bebe suntem şapte” este spectacolul produs de Teatrul German de Stat dinTimişoaraşi regizat de Iris Spiridon. Tânăra regizoare se află la prima colaborare cu instituţia timişoreană şi povesteşte cum „am ales acest text în primul rând pentru că povestea se petrece în imaginaţie şi acest aspect este intim şi ofertant. Subiectul are în centru şi ideea de familie imaginară pe care toţi încercăm să o construim la un moment dat. Iar ceea ce leagă aceste personaje este ceea ce caut şi eu în general, un fel de iubire cu cât mai multe deschideri spre original”. Actorii Olga Török (în rolul Ruth), Silvia Török (Anna) şi Horia Săvescu (Peter) sunt protagoniştii spectacolului al cărui titlu în germană este „Und mit Baby sind wir sieben”. Textul americancei Paula Vogel a avut premiera mondială în 1984 şi acum poate părea mai puţin şocant decât era în societatea homofobă a acelor vremuri. Ah, acest lucru era valabil pentru aventura piesei în Statele Unite. În România, subiectul partenerilor de acelaşi sex care se pregătesc să întâmpine naşterea unui copil este la fel de controversat ca în urmă cu trei decenii, când piesa a fost jucată pentru prima oară.

Premiera producţiei TSG este programată în această seară, de la ora 19.30, la sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

CLASIC. Edvin Marton vine la Timişoara cu spectacolul „The 7 Million Dollar Stradivarius Violin” la Sala „Constantin Jude” de la ora 19.00. Biletele costă între 95 şi 345 de lei.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.