Aeroportul Internaţional Ioan Rus – Ben Ben

Licitaţia pentru contractarea serviciilor de Pază şi Protecţie la RA Aeroportul Cluj-Napoca pe următorii opt ani a stârnit un normal interes din partea firmelor de specialitate. Numai că totul s-a transformat într-un fiasco de zile mari. Licitaţia a fost prelungită două luni, s-a permis firmelor să vină cu completări şi ultra adăugiri la dosare, iar în final s-a declarat câştigător compania Napoca Security. Două treimi din firmele participante la licitaţie au contestat licitaţia/procedura/câştigătorul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiiior (CNSC), iar conducerea aeroportului clujean s-a făcut de ruşine. Nu cunoaştem care au fost resorturile de alcătuire a comisiei de licitaţie, dar aceasta a luat decizii la fel de verticale precum verticala Turnului din Pisa. Un punct negru pentru directorul Aeroportului, David Ciceo, un profesionist desăvârşit de altfel, dar care, iată, este aruncat într-un vârtej de contestaţii vehemente. Mai mult, potrivit unor surse, au existat presiuni teribile asupra directorului Ciceo pentru declararea ca şi câştigător al licitaţiei a firmei Napoca Security.

Lecturând motivaţia contestaţiilor ne întrebăm dacă nu cumva oferta celor de la Napoca Security este una de râsul curcilor şi dacă Napoca Security a respectat cu adevărat Caietul de Sarcini.

Napoca Security este o firmă ombilical legată de conglomeratul de firme deţinut de Ioan Ben, fostul partener de afaceri al ex ministrului de Interne Ioan Rus, vicepreşedintel PSD naţional. Napoca Security a încercat să îşi acopere urmele schimbându-şi acţionariatul. Astfel, fostul fotbalist Alin Bănceu a „ieşit” din firmă, acţionar unic devenind înainte de licitaţie un aparent oarecare tânăr Marchiş. Doar aparent oarecare, pentru că mama sa, doamna Marchiş, este tocmai asociata lui Ioan Bene în Ben Ben SA. Bănceu era partener de afaceri cu Ioan Bene, deţinând împreună o serie de firme şi având societăţi care erau chiriaşe în spaţii deţinute de Ioan Bene. Mai departe, Napoca Security l-a adus ca administrator pe fostul adjunct al IPJ Cluj şi al Poliţiei municipiului, ex comisarul şef Aurel Bârluţiu.

Ioan Bene, prin firma Napocamin, este partener de afaceri cu copiii lui Ioan Rus, deţinând Hotelul Meridian, care a fost cumpărat de la fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, cel care este, după declaraţile unor pădurari, creatorul şi unul dintre protectorii şi beneficiarii Mafiei Lemnului. Acelaşi Ben, prin aceeaşi firmă Napocamin, a achiziţionat şi Hotel Continental din Cluj. Bene Ioan mai deţine companiile Ben&Ben, Napoca Construcţii şi Panpetrol. Napoca Construcţii este condusă de fostul şef al PSD Cluj, inginerul Ştefan Dimitriu, şi, în asociere cu SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL, este firma care a obţinut contractul de realizare a pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri, de la Aeroportul Cluj-Napoca.

Revenind la licitaţia de la aeroport, pe lângă respectarea detaliilor tehnico-economice din Caietul de Sarcini, în stabilirea câştigătorului licitaţiei, aeroportul a impus ca 60% din punctajul final să fie reprezentat de preţul ofertat, 20% de timpul de intervenţie şi 20% de valoarea poliţei de asigurare pentru servicii de pază şi protecţie. Iar oferta câştigătoare a celor de la Napoca Security a fost una halucinantă, precum raportările comuniste de producţie la hectar! Napoca Security a raportat un preţ de 6,1 milioane lei, un timp de intervenţie de 3 secunde (!!!) şi o poliţă de 110 milioane lei. Preţul ofertat este unul peste media celorlalte firme, dar adjudecarea s-a făcut graţie celorlalte două oferte. Numai că un timp de intervenţie de trei secunde este imposibil! În trei secunde, un agent de pază nu se urcă în maşină şi să pornească motorul, ce să mai spunem de alarmare prin dispecerat şi deplasare la locul incidentului! Pardon, am uitat! Napoca Security nu avea dispecerat la momentul depunerii ofertelor. Nu ne contraziceţi pe noi, ci contraziceţi pagina oficială a IGPR! Dar poate că Napoca Security intervine la aeroport cu basculantele firmei mamă, Napoca Construcţii, care lucrează la pista aeroportului. Mai e nevoie însă de un zelos şef de circulaţie care să dirijeze traficul, să poată trece basculantele! Oare Napoca Security intervine tot cu basculantele la casa fostului ministru de Interne Ioan Rus?!

Iar în cea ce priveşte poliţa de asigurare, aceasta este una aberantă: 110.727.500 lei, adică în jur de 25 de milioane de euro! La o firmă nou înfiinţată, cu câţiva angajaţi, fără activitate consistentă. Nu ne contraziceţi, ci comparaţi minuscula activitate a Napoca Security cu activitatea de peste 10 ani acelor de la PP Protect, de exemplu! Şi, ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, la o poliţă de 25 milioane euro, rata lunară e de aproximativ 13-15.000 euro / lună. Numai că pentru Napoca Security contractul înseamnă preţul ofertat de 6,1 milioane lei pe opt ani. Adică un VENIT de 14.000 euro / lună. Adică Napoca Security a licitat la aeroport ca să aducă bani de acasă! Şi asta fără a pune la socoteală cheltuielile, salarii etc. etc… Mai mult, rămâne un mister de ce Napoca Security a plusat la cacealma cu poliţă de 25 milioane euro, când potrivit Caietului de Sarcini era nevoie de o poliţă de un milion de euro. Vorba unui hâtru îngrijitor de la aeroport: “Ăştia-s nebuni. Ce Dumnezeu?! Voiau să dea foc la aeroport şi apoi să fie despăgubiţi şi să reconstruiască tot ei aeroportul şi să rămână aşa 20 de ani tot la aeroport?!”…

Ce ne facem, domnilor?! Predăm Clujul cap coadă unui grup extrem de controversat de oameni de afaceri cu conexiuni în lumea politică şi a Poliţiei, care, în ciuda zecilor, poate chiar sutelor de bilete la ordin neacoperite, nu a fost controlat niciodată de nimeni?! Îngrăşăm din banul public un grup de oameni de afaceri care au falimentat şi trecut în insolvenţă multe alte firme deja?! Declarăm abonat veşnic la banul public firmele din grupul Ioan Rus-Ioan Bene?! Domnilor consilieri judeţeni, nu vă mai chinuiţi degeaba să găsiţi un nume pentru Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Acesta deja se numeşte Aeroportul Ioan Rus – Ben Ben!

Iată în continuare câteva spicuiri din contestaţiile depuse de firmele participante la licitaţie

“Prevederile art 2 alin 2 lit a, referitoare la nediscriminarea participanţilor la procedura. Este evident că autoritatea contractanta a favorìzat pe ofertantul SC NAPOCA SECURITY SRL, declarand castigatoare oferta depusa de acesta cu toate ca era neconforma aspect Care rezulta din procesul verbal al sedintei de deschidere al ofertelor

Prevederile art. 2 alin. 2 lit, b); referitoare la tratamentul egal. Tratamentul ofertantilor de catre autoritatea contractanta nu a respectat principiul sus mentionat”.

Mihai Petean

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.