Afacere imobiliară a Bisericii Evanghelice în Brașov

O afacere imobiliară pusă la cale de Biserica Evanghelică la Brașov: retrocedarea clădirii-monument în care funcționează muzeele de Artă și de Etnografie și Folclor. Acest lucru s-a întâmplat în 2012, în urma unei decizii judecătorești controversate, cu ajutorul politic al unor instituții de stat. Klaus Iohannis, fostul primar al Sibiului, Ingrid Zarrour, fostul președinte ANRP, și indiferența „programată“ a lui Adrian Iorgulescu, fost ministru al Culturii, reprezintă trioul care a pus în pericol patrimoniul inestimabil al celor două instituții.

Nu s-a ținut cont de faptul că în aceste imobile a funcționat în perioada interbelică sediul Grupului Etnic German, aflat sub coordonarea lui Andreas Schmidt, un apropiat al lui Adolf Hitler. Atunci, Biserica Evanghelică cedase această clădire naziștilor, care, apoi, a fost confiscată de statul român, potrivit Tratatului de Pace de la Paris.

În perioada regimului comunist, imobilele au fost transformate în muzeu, adăpostind numeroase exponate din istoria culturală a Transilvaniei. În mod pervers, noul proprietar al clădirilor a impus condiții drastice de funcționare, pe baza unui contract, pe o perioadă determinată – 10 ani. Funcționarea celor două muzee este în continuare foarte dificilă, mai ales în condițiile în care Consiliul Județean Brașov, în subordinea cărora se află, și-a manifestat dezinteresul față de cele două instituții de cultură.

Au cerut un milion de euro

Inițial, reprezentanții cultului evanghelic au cerut CJ Brașov un milion de euro, reprezentând contravaloarea unei prezumtive chirii retroactive din 2003, când a început procesul de restituire. Când a văzut că nu poate obține acești bani, Biserica Evanghelică s-a reorientat rapid: a solicitat o chirie modică – 198 lei pe lună și plata impozitului, dar a impus condiții de neacceptat. Într-o anexă a contractului, numită Parteneriat, Biserica Evanghelică se vrea a deveni și proprietarul bunurilor existente în cele două muzee. În mod subtil, clericii acestui cult doresc să se impună în politica de administrare a actului de cultură săvârșit la aceste muzee.
Mai exact, reprezentanții cultului evanghelic vor să aibă un cuvânt de spus în organizarea expozițiilor, în studiile efectuate de oamenii de cultură, în întocmirea documentației și a publicațiilor emise. Aceștia au încercat să impună celor două muzee să întocmească un inventar al tuturor bunurilor de valoare inestimabilă aflate în incinta instituțiilor de cultură, ceea ce ar fi dus la preluarea acestora după încheierea perioadei de închiriere

Elemente de propagandă germană la expozițiile muzeelor

De asemenea, toate evenimentele organizate de muzee, potrivit aşa-zisului parteneriat, trebuie să se facă sub auspiciile Bisericii Evanghelice și de fiecare dată să fie menționate valorile din patrimoniul acestui cult, iar toate broșurile emise să fie scrise și în limba germană. Solicitări de-a dreptul absurde, care pun în pericol scopul cultural și de promovare a valorilor multinaționale din Brașov și din Ţara Bârsei. Acest tip de abordare ne aduce aminte de principiile promovate în Convenția de reglementare a raporturilor dintre Biserica Evanghelică și Grupul Etnic German, privind promovarea noii ordini de viaţă a rasei germane.

În aşa-zisul Parteneriat, ca anexă la contractul de închiriere propus de Biserica Evanghelică, dar respins de cele două muzee, se arată că, „având în vedere dorința reciprocă de colaborare, precum și interesul comun pe care părțile îl au cu privire la patrimoniul cultural, se încheie prezentul parteneriat care are ca principale obiective:

1) Punerea la dispoziția muzeelor de Artă și Etnografie de către Biserica Evanghelică Eparhia Brașov a imobilelor situate în Brașov, str. Eroilor, nr. 21 (n.r. – acum Ferdinand 1-3), în baza unor contracte de închiriere cu un cost redus pe o durată de 10 ani;

2) Conceperea și desfășurarea unor proiecte comune în domeniul patrimoniului cultural, pe baza următoarelor principii: punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu aparținând Bisericii Evanghelice Eparhia Brașov, prin organizarea unor expoziții sau a unor evenimente; stabilirea de comun acord a conceptelor proiectelor; dreptul Bisericii Evanghelice Eparhia Brașov de a se implica direct în elaborarea explicațiilor scrise oferite publicului cu privire la obiectele expuse și a măsurilor de mediatizare; menționarea pe materialele publicitare a parteneriatului dintre Biserica Evanghelică și instituția organizatoare prin formula «în parteneriat cu Biserica Evanghelică Eparhia Brașov»; mediatizarea parteneriatului cu Biserica Evanghelică Eparhia Brașov“.

Renovarea clădirii evanghelicilor, pe banii statului

De asemenea, clericii acestui cult, în virtutea acestui aşa-zis parteneriat, impun ca cele două muzee să restaureze, pe bani proprii (adică pe banii statului), toate obiectele de patrimoniu ale Bisericii Evanghelice!!! „Restaurarea și conservarea obiectelor proprietate a Bisericii Evanghelice Eparhia Brașov ce urmează să fie expuse în cadrul proiectelor. Restaurarea și conservarea obiectelor se vor realiza de către atelierele Muzeului de Artă, doar la solicitarea expresă a Bisericii Evanghelice Eparhia Brașov, costurile urmând să fie suportate astfel: costurile materialelor vor fi suportate de către Biserica Evanghelică, iar costurile manoperei vor fi suportate de către Muzeul de Artă“.

De asemenea, este stabilit „dreptul Bisericii Evanghelice de a organiza proiecte, concerte și acțiuni proprii în clădirile puse la dispoziția muzeelor de Artă și de Folclor, în condițiile convenite de părți“.

În același timp, Biserica Evanghelică impune Consiliului Județean, care nu mai este proprietarul clădirii, să investească în renovarea imobilului, pe perioada contractului de închiriere. „Asumarea de către Consiliul Județean a obligației ca pe durata contractelor de închiriere să aloce fonduri pentru restaurarea/renovarea/repararea fațadelor și acoperișurilor clădirilor date în folosință muzeelor de Arta și Etnografie.“

Biserica vrea bunurile Muzeului Ţării Bârsei

Prin acest parteneriat, Biserica Evanghelică încearcă să pună mâna și pe exponatele și bunurile de valoare culturală din cele două muzee și să oblige oamenii de cultură brașoveni într-o acțiune de identificare a obiectelor săsești care au provenit de la Muzeul Ţării Bârsei: „Se impune elaborarea unor liste privind obiectele din inventarul muzeelor care au aparținut Muzeului Ţării Bârsei sau au constituit proprietate a Bisericii Evanghelice Eparhia Brașov, în următoarele condiții: muzeele și Eparhia stabilesc prin prezentul acord de parteneriat că, începând cu data semnării prezentei, vor acționa împreună în vederea stabilirii locului unde se află la ora actuală obiectele de patrimoniu provenind din Muzeul Ţării Bârsei; muzeele sunt obligate să comunice în scris, în termen de 60 de zile de la semnarea prezentei, toate informațiile legate de proveniența reală sau ipotetică a obiectelor de patrimoniu, pe care le dețin, din patrimoniul Muzeul Ţării Bârsei.

Muzeele vor pune la dispoziția reprezentanților Eparhiei documentele pe care le dețin, permițând cercetarea lor și efectuarea unor copii certificate pentru conformitate cu originalul. Pentru identificare și verificare, reprezentanților Eparhiei li se va facilita accesul la obiectele în cauză; prin prezenta, se stabilește ca fiecare muzeu în parte să creeze împreună cu Eparhia, până în data de 30 septembrie 2013, o comisie comună, în care sunt numiți un număr egal de membri din partea muzeului și a Eparhiei. Aceste comisii vor analiza fiecare obiect de inventar împreună cu documentația aferentă acestuia, pentru a stabili posibila sa proveniență din patrimoniul parohiei, în special din Muzeul Ţării Bârsei. Rezultatele vor fi consemnate în procese-verbale semnate de către ambele părți. În eventualitatea retrocedării obiectelor de patrimoniu din fostul Muzeu al Ţării Bârsei, Eparhia se obligă să le încredințeze în custodia muzeului pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire“. Cu alte cuvinte, în virtutea acestui parteneriat, angajații celor două muzee devin angajați ai Eparhiei Evanghelice, care doresc să transforme aceste așezăminte culturale în sedii ale propagandei religioase evanghelice, iar bunurile de valoare multietnică ale Brașovului să ajungă pe mâna privaților din consistoriul augustan.

Din păcate, toate aceste acțiuni săvârșite de Biserica Evanghelică fac parte dintr-un plan foarte bine elaborat, împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din România (condus până nu demult de Klaus Iohannis, acum șeful din umbră), de a pune mâna pe clădirile istorice din orașele transilvănene, cum ar fi Sibiul și Brașovul, fără să ţină cont că sunt monumente istorice, că sunt şcoli, spitale, muzee, bunuri din patrimoniul național. Prin aceste acțiuni, reprezentanții comunității săsești din România aduc atingere siguranței naționale, profitând de slăbiciunile statului român și de legislația total confuză în privința reconstituirii dreptului de proprietate. De aceea, putem spune că FDGR și Biserica Evanghelică s-au constituit în samsarii imobiliari din această zona de ţară.

Material preluat cu acordul site-ului ancheteonline.ro

Biserica Evanghelică, agent imobiliar (II)

Biserica Evanghelică, un agent imobiliar păcătos (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Costel Oprea 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.