Afacerea EADS şi închirierea de licenţe IT, sub lupa DNA

Procurorii DNA vizează trei contracte privind închirierea unor licenţe IT, derulate în perioada 2001-2013 şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între EADS şi Ministerul de Interne, conform Mediafax.

DNA a anunţat, joi, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

DNA a transmis următorul comunicat oficial:

Procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări în cauza penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului – Ministru din data de 21.05.2013.

Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licenţe educaţionale de către, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, cercetările fiind efectuate sub aspectul:

  • închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural;
  • determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile(contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009);
  • determinării dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe al MECTS pentru şcoli;
  • achiziţiei de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi sisteme de operare Windows Server destinate unităţilor de învăţământ corespunzător necesarului de licenţe;
  • identificării persoanelor implicate şi a modului în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuraţiei hardware a staţiilor de lucru şi serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V şi Rural și fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziţiei din 2009.

RETROSPECTIVĂ:

Contractul EADS de securizare a frontierelor e corupt și aproape total inutil, spunea Traian Băsescu în martie 2005, conform unei telegrame Wikileaks, citată de Kamikaze.

În martie 2005, Băsescu îi comunica însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti că, pentru securizarea frontierelor României, fusese încheiat un contract corupt cu EADS şi că, mai mult, contractul era aproape inutil, deşi costa 800 milioane USD.

Ambasada notează, de altfel, că acestea erau şi suspiciunile americanilor.

Un document transmis în 2008 de Ambasada SUA de la Bucureşti Departamentului pentru comerţ de la Washington vorbea despre lupta dintre Boeing şi Airbus pentru contractul de înnoire a flotei companiei aeronautice Tarom, relatează realitatea.net, citând România Liberă. Valoarea contractului de înnoire a flotei aeriene era estimat la un miliard de dolari.

Potrivit telegramei Wikileaks, publicată de cotidianul spaniol El Pais, Monte Frazier, reprezentantul regional al companiei aeriene Boeing i s-a plâns ambasadorului american de la Bucureşti, Nicholas Taubman, de faptul că Airbus ar fi vrut să intre pe firul Tarom printr-o manevră neloială, relatează România Liberă. Conform telegramei, reprezentanţii Boeing aveau informaţii potrivit cărora EADS (Compania Europeană pentru Aeronautică, Apărare şi Spaţiu), deţinătorul producătorului Airbus (principalul concurent Boeing) ar fi dorit să mituiască înalţi reprezentanţi guvernamentali pentru a fi favorizaţi în lupta pentru dotarea Tarom. (Cotidianul 2011)

Concernul EADS ar fi de acord sa rezilieze contractul incheiat cu guvernul Nastase,dar nu vrea sa returneze si comisionul de 20 de milioane de euro platit deja intermediarilor romani,sustine saptamanalul francez „Le Point”.Publicatia adauga ca acesti bani ar fi intrat in conturile lui Ion Tiriac si ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase. ( Cotidianul – 26 mai 2005 )


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.