Afacerea Odebrecht: 11 țări se implică

Procurorii generali din 11 țări s-au angajat joi să înființeze echipe comune de lucru pentru a-și coordona anchetele asupra scandalului de corupție Odebrecht, un conglomerat brazilian de construcții, care zguduie America Latină, relatează AFP, citată de Agerpres.

Magistrații s-au angajat „să promoveze formarea unor echipe de anchetă comune, bilaterale sau multilaterale, care să permită o anchetare coordonată în afacerea Odebrecht”, potrivit unui comunicat semnat de Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Panama, Portugalia, Peru, Republica Dominicană și Venezuela.

Întâlnirea dintre magistrații din 15 țări, prevăzută să se desfășoare joi și vineri, vizează „să răspundă la toate solicitările de informații, într-o afacere care intră sub incidența confidențialității investigației”, a explicat înainte de deschidere o persoană care lucrează la organizarea acestei reuniuni, închisă presei.

Declanșată în 2014, ancheta tentaculară „Lava Jato” a scos la lumină un sistem de corupție pe care grupurile braziliene din domeniul contrucțiilor, printre care Odebrecht, l-au montat pentru a aranja în folosul lor piețele de externalizare lucrative ale Petrobras, distribuind sume de bani unor responsabili politici din Brazilia și mai multe țări din America Latină.

Șantiere majore paralizate, nemulțumire populară și arestări în serie, acest scandal continuă să zdruncine clasa politică din America Latină.

Peru a oferit o recompensă pentru orice informație ducând la arestarea fostului președinte Alejandro Toledo, care se află în Statele Unite și este acuzat că a primit 20 de milioane de dolari mită din partea Odebrecht pentru a câștiga o cerere de ofertă pentru construcția unei axe rutiere majore între Peru și Brazilia.

Mii de persoane au manifestat joi la Lima și în alte locuri din țară pentru a protesta față de corupție, mai scrie AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.