Afaceri în jurul SRI și DNA

În Cotidianul de luni am publicat o serie de date despre afacerile în care este implicată firma Medicare Tehnics SA, condusă de George Tudor Coldea. Este vorba despre vărul generalului dosit de președintele Klaus Iohannis după scandalul dezvăluirilor (altfel firave, în raport cu afacerile făcute de Sebastian Ghiță cu și pentru SRI). Spitalul de la Mioveni este un proiect de 53 milioane euro. Investigațiile jurnalistice au arătat că nu doar prețurile super-umflate pentru mobilier și echipamente fac din acest contract unul profitabil. Dar firma condusă de vărul generalului Coldea, marele dirijor tăcut al zgomotoasei lupte anticorupție, a fost beneficiara multor contracte de acest gen. Datele fiscale arată un profit de 11 milioane lei pe ultimii trei ani. O fi unul normal? Se prea poate. Dar la fel de bine se prea poate ca aceste contracte să fie rezultatul unor influențe de natură subiectivă. Cine a verificat succesul de adjudecări în lanț pentru firma condusă de vărul generalului? Papa, cine să verifice!? SRI-ul și DNA-ul s-au ocupat cu audierea și interceptarea avocaților de la firma lui Dan Șova pentru că acesta ar fi putut să îl recompenseze cu un post de ministru pentru o colaborare modestă, la care Ponta, așa arogant și înțepat cum este, nu a fost dovedit. Cu ce s-a ocupat Binomul? Cu alte dosare? Sau s-a distrat cu trimiterea pe șest de informații către presă, cu mobilizări de camere video la arestări etc.? Dar cu afacerile apropiaților sau ale rudelor generalilor din SRI sau ale procurorilor DNA, niciodată. Cîtă vreme Binomul a lucrat la greu numai la demolat politicieni, cum să se fi concentrat și asupra afacerilor crescute sub umbrela SRI sau DNA? Nici măcar adversarii acestora nu au avut curajul să invoce contractele firmei păstorite de fratele generalului Coldea. Alina Bica, procurora care a vorbit despre un dosar al lui Sergiu Lascu, a încurcat-o. Procurorul de la Sibiu care și-a băgat nasul unde nu-i fierbea oala a încurcat-o. Afacerile celor de la RCS-RDS au stat în sertarele DNA-ului nu dintr-o serioasă abordare a instituției, ci dintr-o folosire subiectivă a acesteia. Cine să cerceteze implicările în diverse contracte ale lui Bebe Kovesi?

De ce DNA-ul nu a vizat niciodată fapte de corupție care duceau la generali sau la oameni importanți din SRI? Din prietenie sau din teamă? Sau oamenii SRI-ului au primit liber la afaceri, cu o singură condiție: să sprijine cu toate mijloacele CIA și combaterea corupției, indiferent unde este ea semnalată, indiferent că există dovezi sau nu. Și, în rest, să-și vadă de ale sale.

Eșecul anticorupției din România (chiar dacă ea a atins și personalități din sferele cele mai înalte ale politicii și administrației de stat) vine și din altă parte. Abia după ce isprăvile anticorupției au început să scîrțîie și să transpire, încep să apară dovezi și să ne lămurim că anticorupția nu s-a abătut nici asupra procurorilor, nici asupra șefilor SRI, nici asupra consilierilor de la Cotroceni. Vizați de anticorupție n-au fost decît adversarii Binomului și principalii oameni din PSD sau CCR. În cele din urmă, populația a început să observe și ea că în campania anticorupție unora le merge mai bine și alții sunt terfeliți în mass-media, că unii nu pățesc nimic, deși au la activ tunuri și învîrteli de proporții, iar alții sunt cercetați cu lupa și pe bază de delațiuni concepute la sediu.

Ce înțelegem din asta? Că pentru conducerile SRI și DNA, anticorupția a fost și mai este o afacere bună. Și pentru politicienii care critică sau se opun, o interdicție, dacă nu chiar o tehnică de neutralizare.
Ce explicații a dat Laura Codruța Kovesi legate de afacerile fostului ei soț sau ale partenerului ei? Care sunt rezultatele scandalului de presă în jurul grupului RCS-RDS și al lui Bebe Kovesi? Cine a cercetat atribuirea contractelor către firma Medicare Tehnics? Papa și Congresul!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.