Afacerile fiscale ale McDonald’s, în vizorul UE

Autorităţile de reglementare antitrust de la Bruxelles ar putea anunţa joi demararea unei investigaţii oficiale împotriva celui mai mare lanţ de restaurante fast-food la nivel mondial, McDonald’s. Acţiunea se referă la acordurile fiscale încheiate de companie cu guvernul din Luxemburg, susţin surse citate de Wall Street Journal.

McDonald’s ar ar fi a cincea multinaţională vizată de Uniunea Europeană într-o investigaţie privind ajutoarele de stat acordate ilegal, după Amazon, Apple, Fiat şi Starbucks.

Mai multe sindicate din Europa şi SUA au acuzat McDonald’s la începutul acestui an că a evitat plata unor taxe ce s-au ridicat la 1 miliarde dolari, în perioada 2009-2013, prin transferarea unor venituri către divizia din Luxemburg. În felul acesta, operatorul magazinelor fast-food a plătit un impozit mult mai mic de cel de 29% pe care cel existent într-un stat european.

Oficialii McDonald’s au declarat că nu sunt supuşi niciunei investigaţii UE şi că ei respectă toate legile şi normele fiscale din Europa. „Din 2010 şi până în 2014, McDonald’s a plătit mai mult de 2,1 miliarde dolari doar în impozitele pe profit în Uniunea Europeană, la o rată de impozitare medie de aproape 27 la sută. În plus, ne-am plătit taxele sociale, imobiliare şi alte taxe. Francizaţii noştri independenţi, care deţin şi operează 75% din restaurantele noastre din Europa, au plătit, de asemenea, impozitul pe profit şi multe alte taxe”, au spus reprezentaţii companiei.

Conform sursei citată de Wall Street Journal, Bruxelles-ul are dovezi în legătură cu această speţă de ceva timp.

Evaziunea fiscală în rândul marilor companii este problemă cu care Europa se confruntă. În luna octombrie, comisarul pe concurenţă, Margrethe Vestager, a cerut guvernului olandez să recupereze 30 de milioane de euro de la Starbucks, ce reprezintă taxe neplătite, şi a cerut acelaşi lucru pentru Luxemburg în cazul Fiat Chrysler. Sunt în curs anchetele Apple în Irlanda şi Amazon în Luxemburg.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ricardo Cardoso, și Ministerul Finanțelor din Luxemburg au refuzat să comenteze cazul McDonald’s.

Acest caz va pune din nou în centrul atenţiei pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luxemburghez, după ce acesta a dezvoltat un sistem fiscal favorabil în ţara sa în ultimul sfert de secol în timp ce a fost ministru de finanţe şi premier la Luxemburgului. Economia micului stat a fost construită pe atragerea de firme multinaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.