Afacerile subterane ale lui Vlad Moisescu, reţinut în dosarul Apa Nova

Cel mai influent liberal din Sectorul 1, Vlad Moiescu, a fost reţinut pentru a doua oară de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzat de trafic de influenţă, în dosarul în care este vizată compania Apa Nova. Prima oară, a ajuns după gratii după ce a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional împreună cu primarul Andrei Chimilan. Moisescu este membru PNL din 1990. Nu are afaceri la vedere, însă punctul său de vedere în mişcările liberalilor este atotcunoscut. În CV-ul său scrie că ar fi fost consultant la compania Team International Consult, radiată de la Registrul Comerţului. În urmă cu 10 ani apărea acţionar la mai multe societăţi, precum Team International Consult, Team Audit Financiar, Team Import-Export şi Team Media Comunication. În Team International Consult a fost asociat cu Cristian David, un fost ministru liberal acuzat de DNA că a luat o mită de 500 mii de euro. Firma era specializată pe consultanţă legată de fonduri europene. Profitul anual se ridica la aproximativ 25 mii de euro, dar în 2013 şi 2014 compania a trecut pe pierderi.

Activitatea subterană a lui Vlad Moisescu a fost descoperită de procurorii DNA. Încă din anul 2004, după alegerile locale, Moisescu are iniţiativa constituirii unui grup infracţional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului de la sectorul 1, Andrei Chiliman, şi interfața lui Moisescu nivelul Primăriei), Andrei Chiliman și Ion Brad (consilier local). Acest grup a avut drept
scop, susţin procurorii DNA, comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora. Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar primarul Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor
și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți între Moisescu, Costescu și Brad, Chiliman Andrei și filiala PNL, în următoarele procente: 30% Chiliman; 15% Moisescu; 15% Costescu; 15% Brad, 10% partidul respectiv – filiala sector 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a
funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Astfel, spun procurorii DNA, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.
Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.

Gruparea pusă la punct de Moisescu, ar fi obţinut peste 8 milioane de euro de la asfaltatorul Straco, societate controlată de Traian şi Alexandru Horpos, bani ce reprezintă 10% din plăţile efectuate de către Primăria lui Chiliman către companie în perioada 2007 şi 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică.
Totodată, gruparea a primit de la Romair Consulting, Gheorghe Boeru, suma de 300.000 de lei.

Moisescu a solicitat ca o parte a şpăgii să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către posturile de televiziune B1TV, controlat de Sorin Oancea, şi România TV, aflat în sfera de influenţă a deputatului independent Sebastian Ghiţă, prin care îşi asigura protecţie mediatică atât lui cât şi lui Chiliman şi Costescu. Practic, la respectivele posturi nu apărea nimic negativ despre membrii grupării Moisescu & Chiliman.

La un moment dat a apărut o informaţie uluitoare cum că procurorii au descoperit un contract încheiat la notar prin care soacra lui Vlad Moisescu a împrumutat-o pe soţia lui Moisescu cu 670 milioane de euro, contract suspectat de procurorii DNA ca fiind fictiv. Moisescu a declarat suma în cauză din contract este o „eroare materială de denominare”. „Nu există aceşti bani, pentru numele lui Dumnezeu!”, a
răspuns el la insistenţele reprezentanţilor mass-media.

De gruparea Chiliman-Moisescu se leagă şi semnarea celui mai mare contract de salubrizare din România, peste 550 de milioane de euro, atribuit pe o durată de 25 de ani companiei de salubritate Romprest, patronată de controversatul om de afaceri
Florian Buşcă, zis Walter, apropiat de fostul ministru PSD Miron Mitrea. Contractul a fost declarat ilegal de justiţie, tarifele practicate de Romprest în Sectorul 1 sunt aproape duble faţa de alte sectoare din Bucureşti. Un alt contract gras a fost cel în valoare de 120 de milioane de euro pentru întreţinerea spatiilor verzi.

Recent, presa a scris ca Sebastian Ghiţă, Vlad Moisescu şi Dan Cristian Popescu (deputat PNL, fost PDL) controlează piaţa de panotaj din România, care se ridică la 30 de milioane de euro pe an, aspect foarte important în perioadele de campanie electorală.

În plan politic, Moisescu este un personaj obscur, fiind deseori considerat ca fiind politicianul fără cap. A intrat în PNL în martie. În perioada 1990-1992 a fost vice-preşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar Naţional Liberal. În 1993 a devenit vice-preşedinte PNL sector 1, poziţie ocupată până în 2001. Din 2001 e preşedintele filialei PNL sector 1 şi membru al Delegaţiei permanente PNL. În 2005 a devenit membru al Biroului Permanent Central al PNL, iar în 2009 a fost ales vice-preşedinte al PNL şi responsabil pentru regiunea Bucureşti/Ilfov. A fost consilier în guvernele Radu Vasile (1998 – 2000) şi Mugur Isărescu (2000-2001). În timpul guvernării Tăriceanu a fost şeful cancelariei şi coordonator al consilierilor de stat. A fost perioada când şi-a consolidat poziţia de eminenţă cenuşie a liberalilor. A intrat în conflict cu Crin Antonescu şi a fost exclus din partid alături de Andrei Chiliman, cu care a înfiinţat un partid, Iniţiativa România Liberală, care a semnat un protocol de colaborare cu defunctul PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.