Afacerist cu cereale, reținut de procurorii DNA pentru o evaziune de 2,5 milioane de euro

Un afacerist cu cereale, alături de alte patru persoane, a fost reținut, vineri, de procurorii DNA Timișoara, sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală în formă continuată însumând 11,1 milioane de lei.

Principalul vizat în acest dosar este Popa Dumitru Cristian care, în opinia procurorilor anticorupție, ar fi creat un mecanism de eludare a plăților către bugetul de stat.

”Societățile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente de proveniență, această marfă fiind vândută, mai departe, către alți beneficiari finali, cu consecința directă a colectării TVA aferente.

Urmărind anularea TVA de plată către bugetul de stat, inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus în circuitul mărfurilor mai multe societăți de tip fantomă.

Singurul rol al acestora era furnizarea de documente fictive, cu consecința colectării de TVA de către societățile de tip fantomă și, ulterior, al deducerii acestei taxe de către societățile controlate de către inculpatul Popa Dumitru Cristian și care nu a mai fost virată bugetului de stat”, se precizează în comunicatul DNA.

După ce și-a făcut treaba cu ele, Popa și-a băgat în insolvență propriile societăți, pentru a se pierde urma operațiunilor derulate cu societățile fantomă, iar apoi le-a radiat.

Societățile de tip fantomă, pe care tot el le-a creat pe numele unor cetățeni sârbi și bosniaci, dar le-a și controlat și pe care le-ar fi folosit pentru a face evaziune fiscală au fost și ele radiate.

Din gruparea Popa mai fac parte alți patru bărbați și anume, Negoiță Dragoș, Căcărează Vasile, Cădariu Ion și Ivancea Ionuț. Și ei sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și de evaziune fiscală în formă continuată.

Prejudiciul creat de grupare bugetului de stat a fost stabilit de către procurori la 11,1 milioane de lei.

Important de menționat este faptul că cercetările în acest dosar au fost începute în urmă cu 4 ani de către comisarii fostei Gărzi financiare Timișoara.

”Eu am întocmit acest dosar, pe care ulterior l-am înaintat către DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Timp de aproape trei ani, adică până înainte ca Popa și acoliții lui să fie ridicați și duși la audieri, această grupare infracțională și-a făcut de cap, fraudând bugetul statului cu milioane de lei. După finalizarea anchetei am solicitat și instituit sechestru asigurator pe activele unei societăți implicate, dar finanțele nu au apărat corect interesele statului, iar instanța de judecată a dispus ridicarea sechestrului instituit de mine, pentru că nu s-au prezentat dovezi ”pertinente” cu privire la pericolul înstrăinării activelor.

Astfel, cea mai mare parte a activelor respectivei societăți au fost înstrăinate. Plus că în urma unor așa-zise ”expertize contabile”, în care cheltuielile fictive au fost considerate legale, prejudiciul real de 17 milioane de lei a ajuns la doar 11,1 milioane lei.

În timpul anchetei, asupra mea și a lui Anton Pop, fostul șef al GF Timișoara, s-au făcut numeroase presiuni, pentru că gruparea lui Popa declarase că o să plătească atâti bani câți va fi nevoie ca să scape de noi. E demn de studiat și implicarea, sau mai bine zis neimplicarea, unei bănci, nominalizată în dosarul de la DNA, în operațiunile financiare, însumând milioane de lei, ale grupării Popa.

La desfășurarea acestor operațiuni ar fi trebuit să fie prezenți și cetățenii sârbi și bosniaci, în calitate de administratori ai firmelor care efectuau operațiuni bancare. Dar n-au fost ! ”, a declarat, pentru cotidianul.ro, Pavel Roman, fost comisar al Gărzii financiare Timișoara.

Grupul Popa va fi prezentat azi magistraților Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.