Africa de Sud – săraca ţară bogată

Dotată cu o bogăţie minieră fără egal şi un potenţial agricol considerabil, Africa de Sud dispune de un nivel de dezvoltare fără echivalent în ansamblul continentului african. O parte din cei 38 de milioane de locuitori trăiesc în condiţii de subdezvoltare neavând acces la educaţie, sănătate, electricitate sau apă potabilă. Africa de Sud este caracterizată prin dualismul său: bogăţie-sărăcie.

Africa de Sud este a doua putere economică de pe continentul african, reprezentând aproximativ 25% din PIB-ul Africii

Africa de Sud tinde să devină o economie bazată pe ştiinţă şi informaţie, cu accent pe tehnologie, comerţ electronic, servicii financiare.

Printre sectoarele-cheie care contribuie masiv la Produsul Intern Brut şi menţin motorul economiei în funcţiune se numără industria construcţiilor de maşini, turismul, industria minieră, telecomunicaţiile şi IT, procesarea produselor agricole.

În Africa de Sud şi-au deschis fabrici producători de automobile renumiţi, printre care BMW, Ford, Volkswagen, Daimler-Chrysler şi Toyota

Industria construcţiilor de maşinigenerează aproape 12% din produsele exportate de Africa de Sud. Industria construcţiilor de maşini şi subansamble oferă oportunităţi excelente de investiţii.

Frumuseţea peisajelor, clima caldă şi însorită, diversitatea culturală şi reputaţia de a oferi valoare în schimbul banilor au făcut din Africa de Sud una din destinaţiile turistice şi de afaceri cu cea mai rapidă creştere la nivel mondial. Contribuţia turismului la PIB-ul total a fost de 2,9% în 2012 şi 2013. Turiştii locali au contribuit cu 57% la consumul din domeniul turistic în 2013, iar cei străini au contribuit cu 43%. 14,3 milioane de turişti străini au vizitat Africa de Sud în 2013, în creştere de la 13,1 milioane în 2012. Numărul angajaţilor din turism a crescut cu 9.854, de la 645.755 persoane în 2012 la 655.609 în 2013. În industria turismului lucrează aprox. 4,4% din angajaţii Africii de Sud.

Africa de Sud este cel mai mare producător de aur şi platină

Africa de Sud este lider mondial în minerit. Este vestită pentru bogăţia de resurse minerale, ce reprezintă o mare parte din resursele şi producţia mondială. Companiile extractive sud-africane sunt actori-cheie pe piaţa internaţională.

Industria diamantelor din Africa de Sud se situează pe locul patru la nivel mondial. Africa de Sud produce 10% din cantitatea de aur şi deţine 40% din resursele cunoscute ale planetei. Africa de Sud deţine 80% din resursele mondiale de mangan, 72% din cele de crom, 88% din metalele din grupul platinei, 40% din resursele de aur, 27% din cele de vanadiu, 7% din uraniu.

Care este riscul de ţară pentru investitori?

  • Moneda naţională fluctuantă
  • Lipsa diversităţii sectoarelor economice. Pieţele emergente au tendinţa să se focalizeze pe sectorul financiar şi pe extracţia metalelor comune. Posibilităţile limitate de alegere reprezintă un risc: dacă acele sectoare nu aduc profit, investitorii îşi retrag banii.
  • Criza financiară şi economică din Africa şi din întreaga lume.


Africa de Sud este un mare importator de produse din diferite state. De la produse farmaceutice până la telecomunicaţii, Africa de Sud este un consumator al celor mai noi oferte pe plan internaţional.

În principal, Africa de Sud importă: combustibil (24% din totalul bunurilor importate), reactori nucleari, boilere, maşini industriale şi aparatură mecanică (14%), motoare şi componente de autovehicule (9%), telefoane (3%), produse farmaceutice (2%), legume (2%), animale vii şi produse animale (1%).

Principalii parteneri comerciali ai Africii de Sud sunt China, Germania, Arabia Saudită, Statele Unite ale Americii, India, Nigeria. Alţi parteneri cu care avem relaţii comerciale: Marea Britanie, Brazilia, Angola, Japonia.

Schimburile comerciale dintre Africa de Sud şi România sunt în favoarea României

Acordul comercial dintre Africa de Sud şi România a fost semnat la 25 octombrie 1990, dar, nemaicorespunzând realităţii prezente, a fost reziliat când România a devenit membru UE la 1 ianuarie 2007. Schimburile comerciale se desfăşoară acum în baza acordului TDCA (Acord pentru Comerţ, Dezvoltare şi Cooperare) încheiat între Africa de Sud şi Uniunea Europeană.

Exportul României către Africa de Sud a cunoscut o creştere de 38,12% de la 133,19 milioane euro în 2013 la 183,97 milioane euro în 2014, iar importul de produse din Africa de Sud a crescut de la 31,97 milioane euro în 2013 la 33,97 milioane euro în 2014: o mică creştere de 6,25%.

Asociaţia oamenilor de afaceri români şi sud-africani (ROSABA) ajută Ambasada Africii de Sud să exploreze noi domenii de investiţii în cele două ţări.

2013

2014

Export

Import

Export

Import

133,19 milioane Euro

31,97 milioane Euro

183,97 milioane Euro

33,97 milioane Euro

Creştere % (2013-2014)

38,12%

6,25%

Mai sunt încă multe de făcut, în special vizite ale delegaţiilor oamenilor de afaceri în cele două ţări, pentru a explora noi domenii de colaborare si de investiţii.

Exportul Africii de Sud către România în 2014

Exporturi

Valori în euro

% din totalul exporturilor

1

Vehicule (categoria nu include vehicule pe şine, căi ferate) – ocupau poziţia 3 în 2012 (17%)

8 255 390

25%

2

Maşini industriale, reactoare nucleare, boilere, etc – ocupau poziţia2 in2012 (25%)

5 646 630

17,6%

3

Pielărie şi tăbăcărie (categoria nu include blănuri)

4 617 320

14,4%

4

Zahăr şi produse de cofetărie

2 794 720

9%

5

Combustibili minerali, uleiuri, produse obţinute prin distilare, etc – categoria se afla pe poziţia 1 în 2012 (48%)

2 634 960

8,2%

Sursa: www.trademap.org

Importurile Africii de Sud din România în 2014

Importuri

Valori în euro

% din totalul importurilor

1

Vehicule (categoria nu include vehicule pe şine, căi ferate) – ocupau poziţia 6 în 2012 (12%)

56 998 390

23%

2

Grăsimi animale şi vegetale, uleiuri, produse de descompunere, etc

48 683 390

20%

3

Seminţe uleioase, fructe oleaginoase, etc,

40 841 340

16%

4

Echipamente electrice şi electronice – ocupau poziţia 3 în 2012 (41%)

25 510 980

10%

5

Săpunuri, lubrifianţi, ceară, lumânări, paste de modelaj – ocupau poziţia 7 în 2012 (10%)

21 366 550

8%

Sursa: www.trademap.org


Firmele româneşti prezente în Africa de Sud sunt în număr foarte redus

Firma Monsson Group, axată pe energie regenerabilă, în special parcuri eoliene, a deschis un sediu în Cape Town în 2014. Doamna Irinel Macici urmăreşte să deschidă o filială pentru Martin Vialatte, o firmă de biotehnologie implicată în producerea de vinuri.

Printre companiile româneşti implicate în relaţiile comerciale dintre cele două state putem menţiona:

Firme exportatoare: Automobile Dacia, Ford Romania şi Takata Romania care exportă componente de autovehicule, Bystronic Laser (sisteme de tăiere cu laser), Romarm, Arctic SA, Frigoglass.

Firme importatoare: Complexul Energetic Hunedoara (cărbune), Luco Frucht Marketing (fructe şi legume), Pharma Marketing, Industrialchim, Chemirol Agro (produse utilizate în agricultură), Electromagnetica, Ursus Breweries, Rombat (baterii pentru autovehicule) etc.

România este o poartă de intrare comercială în Europa, iar Africa de Sud este o poartă de intrare în Africa

România are un proiect care se ocupă cu construcţia unui super-laser (ELI-NP Centrul de Cercetare al Institutului de la Măgurele) care poate fi utilizat în multe domenii: medicină, gestionarea deşeurilor nucleare, prevenirea terorismului. Este cartea de vizită a României în Uniunea Europeană şi nu numai.

Aveţi o educaţie IT incredibilă, un domeniu la care România poate adăuga o valoare considerabilă. Aceasta poate fi o poartă de intrare nu numai pentru Africa de Sud, ci pentru întreaga Africă, pentru că se poate dezvolta un sistem online de învăţământ la distanţă”, afirma ambasadorul Africii de Sud la Bucureşti, Excelenţa sa Thenjiwe Mtintso.

Africa de Sud are o cerere uriaşă în domeniul agricol, care este şi va fi de interes, deoarece importăm peste 60% din cereale din România. De asemenea, ne interesează să cumpărăm terenuri pentru a investi în ferme sau abatoare.

Sud-africanii manifestă interes pentru industria producătoare, maşini industriale, echipament electronic, produse farmaceutice, etc.

Acordăm atenţie deosebită serviciilor de urgenţă, reanimare şi descarcerare din România şi apreciem experienţa României în nanotehnologie şi IT, comunicaţii.

În schimb, noi vom continua să acoperim necesarul României de combustibili minerali şi produse petroliere, acesta fiind principalul domeniu de export către România (48%), alături de îngrăşăminte şi subansamble de maşini”, spune doamna ambasador Thenjiwe Mtintso.

Ce oferă România Africii de Sud?

  • Super-laser care poate fi utilizat în diverse domenii: medicină, gestionarea deşeurilor nucleare, prevenirea terorismului etc.
  • Expertiză în nanotehnologie, IT şi tehnologia comunicaţiilor
  • Expertiză în serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD)
  • Maşini industriale şi utilaje (65% sunt importate din România)
  • Cereale (62% importate din România)
  • Echipament electronic (41% importat din România)
  • Produse farmaceutice
  • Agricultură
  • Turism; turism rural; turism balnear
  • Minerit
  • Energie regenerabilă: energie eoliană şi energie solară
  • Facilităţi: impozit mic pe venit/ profit, preţuri mici, forţă de muncă ieftină şi calificată, vorbitori de limba engleză
  • Portul Constanţa: transportul pe mare de la Durban la Constanţa este mai ieftin şi se poate face într-un timp mai scurt decât de la Durban la portul Rotterdam.
  • Posibilităţi de cooperare în domeniul educaţiei (ştiinţă, IT şi comunicaţii, medicină) şi pregătirii profesionale

În Africa de Sud sunt 2,2 milioane de imigranţi.Aceştia reprezintă 4,2% din populaţia de 51.770.560 de locuitori. Ţara s-a confruntat cu dificultăţile unui val de imigranţi în ianuarie şi aprilie anul acesta, când au fost atacaţi cetăţeni străini şi africani

Datele statistice publicate în 2013 arată că cele mai multe permise de şedere au fost acordate cetăţenilor provenind din Zimbabwe (18,5%), Nigeria (10,1%), India (7,7%), China (6,7%), Pakistan (5,6%).

Imigranţii africani reprezintă 54,9% din totalul celor care au primit vize/ permise de şedere. Imigranţii din celelalte state ale lumii constituie restul de 45,1%, cei asiatici aflându-se în top cu un procent de 27,1%.

Nu există date statistice sigure privind numărul de imigranţi ilegali.

Africa de Sud se confruntă cu un flux migraţional mixt care include refugiaţi / solicitanţi de azil, şi oameni care vin în Africa de Sud căutând o situaţie economică mai bună.

O altă problemă care există în regiunea SADC este cea a graniţelor care separă comunităţi sau familii. În anumite cazuri, graniţele nu reprezintă o barieră pentru aceste comunităţi, în special pentru cei care desfăşoară activităţi zilnice precum frecventarea şcolilor, schimburile comerciale, asistenţa medicală, deoarece ei trec graniţa în fiecare zi.

Ţările occidentale au ignorat Vocea Africii

Preşedintele Jacob Zuma a afirmat în vara acestui an că înainte de primăvara arabă şi asasinatul lui Kadhafi nu existau reugiaţi către ţările occidentale şi că atunci când a propus un plan pentru ca Africa să trateze cu libienii, toată lumea l-a ignorat.

În discursul către şefii de misiuni diplomatice, preşedintele Zuma a arătat că impactul războaielor şi sărăciei se manifestă la nivel mondial printr-o amplificare a crizei refugiaţilor.

Întreaga lume a fost martoră la călătoriile înspăimântătoare soldate cu victime ale imigranţilor din Africa şi Orientul Mijlociu care au traversat Mediterana căutând o viaţă mai bună în Europa. Tragedia dureroasă a peste patru milioane de refugiaţi sirieni a reamintit africanilor necesitatea de a găsi o soluţie durabilă, care este încetarea războiului în Siria.

„A fost nevoie ca un copil sirian de patru ani să moară înnecat pentru ca lumea să fie zguduită şi să treacă la acţiune. Încercarea unor state europene de a închide graniţele nu va fi de folos în această situaţie.

Pentru a instaura o pace durabilă în Siria, comunitatea internaţională trebuie să respingă toate apelurile de schimbare a regimului în acel stat. Comunitatea internaţională nu trebuie să sprijine amestecul militar extern în Siria sau orice altă acţiune care nu este în acord cu Carta Naţiunilor Unite. Este inacceptabil să se acorde susţinere actorilor non-guvernamentali şi organizaţiilor teroriste care încearcă să producă o schimbare de regim în Siria.

Guvernul sud-african face apel la partenerii săi din Uniunea Europeană şi la statele vecine cu Siria să acorde asistenţă refugiaţilor sirieni, în acord cu dreptul umanitar internaţional şi drepturile omului”, spune doamna ambasador Thenjiwe Mtintso.

Africa de Sud este una din cele mai fascinante ţări din Africa şi din lume. Este o ţară renumită pentru frumuseţea naturii, viaţa sălbatică şi vremea însorită

Turismul este un sector cu un potenţial uriaş.

Africa de Sud este o ţară cu o climă care variază de la o regiune la alta: Cape Town şi Western Cape sunt zone cu ierni ploioase (din iunie până în august) şi veri fierbinţi şi uscate. În restul ţării, inclusiv în Parcul Naţional Kruger, verile sunt ploioase: ploi abundente cu furtuni şi fulgere (din decembrie până în martie), iar iernile sunt uscate, din mai până în octombrie. Pe de altă parte, în regiunile Garden Route şi Eastern Cape plouă tot timpul anului.

Lunile uscate de iarnă, mai-octombrie, sunt cea mai potrivită perioadă pentru a merge în safari şi a vedea animalele sălbatice în parcurile naţionale Kruger, Madikwe, Pilanesberg şi KwaZulu-Natal, deoarece animalele se adună în jurul surselor de apă şi sunt uşor de reperat printre tufişurile desfrunzite.

Regiunea KwaZulu-Natal de pe coasta de Est are vreme însorită tot anul, o iarnă blândă şi temperaturi ridicate datorită apei calde din ocean, deci poate fi vizitată în orice perioadă.

Dacă doriţi să vedeţi balenele la Capul de Sud-Vest, pe Coasta Balenelor, puteţi mege în perioada iunie-noiembrie, ele fiind mai numeroase în septembrie.

Cape Town

Cu Table Mountain ca decor maiestuos, Cape Town este unul din cele mai frumoase oraşe din lume şi una din cele mai fascinante atracţii turistice ale Africii de Sud. Oraşul îmbină armonios stilurile arhitectonice ale trecutului şi prezentului: clădiri înalte de birouri, clădiri din epoca victoriană şi multe exemple de arhitectură olandeză. Străzile înguste, pietruite, şi ambianţa islamică de la Bo-Kaap întregesc aspectul cosmopolit al oraşului.

Garden Route / Drumul Grădinilor

Cunoscut ca Paradisul Africii de Sud, faimosul Garden Route (Drumul Grădinilor) traversează o regiune de un farmec aparte şi de o mare frumuseţe naturală care atrage turistul pasionat de peisaje deosebite. Garden Route este o şosea pe coasta de vest a ţării, unde puteţi întâlni păduri bătrâne, râuri, zone inundate, dune, fâşii de plajă, lacuri, peisaje montane şi vegetaţie indigenă fynbos (vegetaţie sub-tropicală de o mare bogăţie floristică).

Johannesburg

Johannesburg este motorul economic al Africii. Inima Africii de Sud bate în „Oraşul Aurului”, care oferă nenumărate facilităţi pentru cumpărături, distracţie, itinerarii turistice, restaurante şi terase. Johannesburg este un oraş în expansiune, unde accentul se pune pe a face bani – fie în afaceri, fie pe stradă – şi aşa a fost încă de la început, când au fost descoperite aici cele mai bogate resurse de aur, în anii 1880.

Închisoarea Robben Island

Nelson Mandela, cel mai faimos prizonier de pe insulă, a transformat această instituţie a brutalităţii într-un simbol al victoriei spiritului uman asupra dificultăţilor. Muzeul Robben Island este mai mult decât povestea unei închisori; el are semnificaţii simbolice nu numai pentru societatea sud-africană şi culturile sale variate, dar şi pentru întreaga lume. Dincolo de istoria emoţionantă care datează din secolul 17, Robben Island este simbolul dreptăţii, drepturilor omului şi sacrificiului de sine.

The Winelands / Podgoriile

Puteţi descoperi vinurile premiate şi apreciate la nivel mondial şi arta culinară sud-africană dacă porniţi pe frumoasele drumuri ale vinului din regiunea Cape, printre văi verzi şi oraşe istorice.

Parcul Naţional Kruger

Această destinaţie turistică vă aduce în savană, unde puteţi cunoaşte asprimea vieţii sălbatice din Africa de Sud şi o mare varietate de animale pe care le vedeţi în mediul lor natural: leul african, ghepardul, bivolul, rinocerul, elefantul, căprioara, antilopa, hiena şi multe altele.

Soweto

În Soweto puteţi cunoaşte viaţa sud-africanilor negri. Deşi se află la câţiva kilometri de Johannesburg, locuitorii din Soweto duc o viaţă simplă, departe de strălucirea şi luxul metropolei.

Rezervaţia Naturală Blyde River Canyon

Renumit pentru perspectiva splendidă asupra râului Blyde, Canionul este locul ideal pentru plimbări cu maşina şi drumeţii. Rezervaţia naturală Blyde River Canyon are o suprafaţă de29.000 ha, cu aprox. 2.500 de metri de piatră roşie, şi este una din cele mai remarcabile formaţiuni geologice din Africa de Sud. Blyde River Canyon este al treilea canion de pe planetă ca mărime, şi este situat la confluenţa râurilor Blyde (bucurie) şi Treur (supărare). Această vestită rezervaţie naturală din regiunea Mpumalanga se întinde pe60 kmdin Nordul oraşului Graskop până la trecătoarea Abel Erasmus.

The Wild Coast/ Coasta sălbatică

Coasta sălbatică se întinde de-a lungul provinciei Eastern Cape, de la râul Mtamvuna din Nord până la râul Great Kei în Sud, şi este o regiune cu o natură neîmblânzită. Oferă perspective incredibile asupra liniei de coastă, stâncilor, golfurilor şi plajelor sălbatice.

Plaja oraşului Durban

Durban este cea mai populară atracţie turistică şi destinaţie de vacanţă pentru sud-africani. Este unul dintre cele mai mari oraşe ale Africii de Sud şi este vizitat frecvent de turişti din multe ţări. Durban se află pe malul oceanului şi are plaje cu valuri liniştite şi apă limpede.

Turismul a contribuit la PIB cu 7 miliarde euro, ceea ce înseamnă 2.9% din PIB (acest procent a rămas constant în 2012 şi 2013).

Africa de Sud a transformat turismul într-un sector cheie cu un potenţial de creştere excelent.

Turiştii străini veniţi în Africa de Sud în decurs de un an au realizat cheltuieli totale de 4,2 miliarde euro, generând în sectorul turistic o balanţă comercială pozitivă de 2 miliarde euro în beneficiul economiei şi al veniturilor rezultate din schimbul valutar.

Turismul contribuie substanţial la economia Africii de Sud, aducând o contribuţie la PIB mai mare decât, de exemplu, industria construcţiilor de maşini, şi generând, direct şi indirect, mai multe locuri de muncă decât industria minieră, după cum a afirmat Ministrul Turismului.

Studenţii sud-africani au ieşit în stradă manifestând împotriva creşterii taxelor şcolare, a discriminării în şcoli a persoanelor cu handicap şi au cerut învăţământ gratuit

În conformitate cu Declaraţia Drepturilor din Constituţia Africii de Sud, toţi sud-africanii au dreptul la învăţământ primar gratuit, inclusiv învăţământ primar pentru adulţi, şi acces la alte nivele de învăţământ. Statul are obligaţia de a face ca învăţământul să devină, gradat, accesibil şi disponibil, prin măsuri rezonabile.

La nivel mondial, Africa de Sud consacră educaţiei unul din cele mai mari procente din investiţiile publice. Guvernul este conştient de dificultăţile de finanţare generate de expansiunea învăţământului superior şi de oportunităţile oferite de universităţi.

În prezent, 16% dintre studenţii universităţilor sud-africane primesc finanţare prin National Student Financial Aid Scheme / Planul de ajutor financiar pentru studenţi (NSFAS).

Conform unei decizii recente a Guvernului, nu se vor mări taxele pentru anul universitar 2016.

Ambasadoarea Thenjiwe Mtintso afirmă că societatea sud-africană încă mai are de luptat cu toate formele de separare şi intoleranţă care emană din trecutul lor divizat, dar consideră că s-au făcut paşi mari în direcţia unui sistem educaţional mai bun pentru toţi cetăţenii sud-africani.

Decizie revoluţionară: Biserica reformată olandeză a decis să recunoască căsătoria între homosexuali

Căsătoriile între persoane de acelaşi gen sunt legale în Africa de Sud din 30 noiembrie 2006.

Africa de Sud este una dintre primele ţări care au interzis discriminarea bazată pe orientare sexuală şi are una din cele mai progresiste constituţii, care elimină discriminarea bazată pe orientare sexuală la locul de muncă şi legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi gen.

Înainte şi după perioada de apartheid, mulţi oameni nu aveau dreptul de a vota înainte de 1994. Ei mergeau an de an la acelaşi loc de muncă, în aceleaşi suburbii lipsite de o minimă protecţie şi securitate, cu servicii sociale precare şi spitale slab dotate. Pentru ei, dreptul de a vota era totul, chiar dacă el însemna numai speranţa că situaţia se va îmbunătăţi în viitor.

Legalizarea căsătoriilor între homosexuali a contribuit la o aprofundare a democraţiei prin recunoaşterea dreptului de a face o alegere. Viaţa oamenilor s-a schimbat, deoarece cei care nu aveau niciun drept în apartheid au primit acum drepturi. A trăi în conformitate cu o Constituţie care recunoaşte drepturile omului este o schimbare pentru homosexuali şi pentru întreaga societate.

Încă Apertheid?

Facem progrese în anumite domenii, dar facem şi paşi înapoi în alte direcţii…. Managerii albi încă nu au înţeles că, dacă ar deschide porţile negrilor, şi în special femeilor, ei vor fi directori, supraveghetori, CEO (directori executivi), grupuri de CEO, şi ar conduce lumea.” Bonang Mohale, preşedinte al Forumului Managerilor Negri (BMF)

În perioada de tranziţie, după căderea regimului de apartheid în 1994, Guvernul format de Congresul Naţional African a decis că este necesară o redistribuire a bunurilor şi oportunităţilor, pentru a elimina diferenţele economice create de politicile de apartheid care i-au favorizat pe oamenii de afaceri şi proprietarii albi. Aşa a fost creat programul Reabilitarea Economică a Negrilor / Black Economic Empowerment (BEE), un program selectiv din punctul de vedere al rasei, care urmărea să corecteze inegalităţile din perioada de apartheid oferind anumite privilegii economice unor grupuri sociale defavorizate anterior (negri, indieni, chinezi).

Ulterior a apărut sub-proiectul Broad-Based Black Economic Empowerment/ Reabilitarea Economică a Negrilor la Scară Largă, care asigură participarea semnificativă a majorităţii cetăţenilor la economia naţională, restructurată şi transformată. Proiectul implică: proprietarii companiilor să fie de rasă neagră, managementul firmei să fie format din negri, instruirea angajaţilor negri, acordarea de facilităţi instituţiilor care sunt 51% proprietate a negrilor.

Participarea femeilor sud-africane la conducerea companiilor

În Africa de Sud, procentul femeilor care lucrează în afaceri pe posturi de senior este între 26% şi 28%, depăşind Statele Unite (22%), UE (23%) şi media globală.

Declaraţia privind Egalitatea de Gen şi Reabilitarea Femeii, adoptată de Adunarea Naţională, impune ca cel puţin 50% din posturile de decizie să fie deţinute de femei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Rona Rita David 19 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.