Agentul imobiliar al Guvernului a scăpat de 300 de imobile

RA-APPS nu mai are capacitatea de a păstra intact activul imobiliar pe care îl avea în administrare. Unele bunuri au fost scoase la vânzare către persoane fizice sau juridice dispuse să plătească suma cerută, iar altele au fost scoase la închiriat. Totodată, RA-APPS a pierdut unele imobile care au fost retrocedate sau care au fost acordate spre folosință, cu titlu gratuit, în baza unor hotărâri de guvern secrete.

Până anul trecut, aproape 300 de imobile au fost vândute. În acelaşi timp, doar 35 de persoane aflate până ieri în guvernul Grindeanu primiseră locuințe de serviciu din partea RA-APPS.

Conform raportului administratorilor din cadrul RA-APPS, în perioada 2013-2016 au fost vândute 296 de imobile, cu plata în rate sau plata integrală, în valoare totală de 60.686.333 euro, adică peste 270 milioane lei. Pentru imobilele vândute s-au înregistrat cheltuieli de peste 82 milioane lei. Regia a avut de vărsat către bugetul de stat suma de 93 milioane lei. Din această sumă au fost plătite doar 83 milioane lei, diferența neîncasată reprezentând cuantumul a 17 contracte de vânzare (3 din 2015 și 14 din 2014). Anul trecut s-au vândut 36 de imobile, cu plata integrală în valoare de 9,8 milioane euro, iar regia a virat la buget peste 13 milioane lei.

Totodată, RA-APPS a pierdut mai multe imobile, fie din cauza faptului că au fost retrocedate, fie pentru că au fost predate cu titlu gratuit. În raportul administratorilor se face referire la imobilul din strada Pitar Moș nr. 12, care a fost retrocedat conform sentinței civile 975/03.07.2014, care avea valoare de inventar de 26.268 lei; imobilul din strada Praporgescu nr. 33 a fost predat cu titlu gratuit, conform HG S241/06.04.2016, în valoare de 297.927 lei; imobilul din strada Docenților nr. 10 a fost de asemnea predat cu titlu gratuit, conform HG S128/02.03.2016, în valoare de 994.999 lei. Pe strada Parporgescu, la numărul 33 apare că ar funcționa Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta. Acest imobil, compus din nouă camere și aproape 300 de metri pătrați suprafață utilă, a fost vehiculat printre cele cinci imobile care i-ar fi fost oferite fostului președinte Traian Băsescu după terminarea mandatului.

Imobilul din strada Docenților nr. 10 este compus din 11 camere și are 513 metri pătrați. În anul 2007, imobilul era ocupat de Fundația pentru Turism România, societate care a apărut în scandalul Parcului Turistic și de Agrement Snagov (cunoscut ca Dracula Park) – plănuit a fi creat pe terenul Complexului Agrozootehnic Vlăsia –, ai cărui principali eroi au fost oamenii ex-ministrului Dan Matei Agathon, în frunte cu Bartolomeu Finiș. La sfârșitul lunii mai 2017, RA-APPS primise oferte de cumpărare a apartamentelor situate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 26, la prețuri cuprinse între 58.300 euro și 78.800 euro, fără TVA. Suprafața apartamentelor aflate în buricul târgului se situează între 37,79 și 49,79 metri pătrați. La un calcul sumar, rezultă că RA-APPS primește aproximativ 1.500 euro pe metru pătrat.

Chirie pe parcare

RA-APPS a scos la închiriat locurile de parcare aflate în vecinătatea imobilului de pe Șoseaua Kiseleff, la nr. 20. Prețurile sunt foarte bune, având în vedere că discutăm despre Şoseaua Kiseleff. Astfel, se scoate la închiriat un loc de parcare situat în vecinătatea imobilului din Şoseaua Kiseleff nr. 20, cu tariful de pornire a licitaţiei 20,00 euro/loc parcare/lună, fără TVA; garanţia de participare la licitaţie: 2,00 euro/loc parcare/lună, fără TVA, iar taxa de participare la licitaţie: 218 euro. Tot la închiriat a fost scos și spaţiul comercial în suprafaţă de 40,54 mp, din strada Ion Câmpineanu nr. 3A. Tariful de pornire a licitaţiei: 9,00 euro/mp/lună (365 euro/lună/locaţie); garanţia de participare la licitaţie: 37,00 euro; taxa de participare la licitaţie: 19,00 euro.

Aleșii neamului – case pe sprânceană

RA-APPS a oferit membrilor guvernului 35 de imobile pe care să le folosească drept locuințe de serviciu. După evenimentele de ieri din Parlament, un lucru este cert. Sorin Grindeanu va fi primul care va elibera locuința primită de la RA-APPS după ce a trecut moțiunea de cenzură. Este interesant de văzut câți dintre ceilalți demnitari se vor mai regăsi în noul guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.