”Agentul Ivanov” și transferul armelor nucleare în România

Statele Unite ale Americii ar fi început să își mute armele nucleare din Turcia în România, potrivitEurActiv. Este vorba despre o informație obținută din două surse de jurnalistul bulgar Georgi Gotev. Articolul face referire la instabilitatea din Turcia, la demiterea, ca urmare a implicării în tentativa de puci, a comandantului bazei de la Incirlik, acolo unde se află arsenalul nuclear american din Turcia și la apropierea bazei de granița cu Siria ca rațiuni care ar fi dus la o asemenea decizie.

Informația oferită de Euractiv sub semnătura lui Georgi Gotev nu a fost rostogolită de presa occidentală decât într-o mică măsură, în special de site-urile cu o orientare anti-NATO. Informația a fost intens mediatizată de agenția rusă Sputnik, atât de serviciul în limba rusă, cât și de serviciile în alte limbi, în special turcă. Sputnik a adăugat în mod repetat în relatarea despre articolul Euractiv o declarație a fostului președinte Traian Băsescu care nu apare în articolul original. Este vorba despre o declarație în care Traian Basescu arată că nu este în interesul României să găzduiască arsenal nuclear pe teritoriul național, iar această declarație este folosită de presa rusă pentru a sugera că au existat sau există discuții privind o asemenea decizie.

Așa cum și Georgi Gotev a scris în articolul său, diplomația română a negat ferm informația transferului de focoase nucleare americane din Turcia în România. Ulterior, Ministerul de Externe a transmis pentru Mediafax: ”MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire„. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat și el aceste informații. “Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“.

Departamentul Apărării din SUA a precizat joi, la solicitarea MEDIAFAX privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România, că politica SUA este să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor în niciun loc, din motive de securitate. „Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste„, potrivit sursei citate.

Într-o postare pe Facebook, Victor Ponta, eliberat de rigorile demnității publice, a venit cu o perspectiva mai limpede. ”Aceasta stire falsa (o minciuna grosolana) data de EURACTIV.COM este cu adevarat de natura sa afecteze grav siguranta nationala a Romaniei! Reactia prompta a MAE de a demonta aceasta dezinformare e binevenita, dar nu cred ca este de ajuns (multi oameni nu mai citesc dezmintirea oficiala – si unii probabil oricum nu-i cred pe cei de la MAE)! Este clar nevoie de o actiune legala contra autorilor si de o analiza a modului in care a fost construita aceasta stire. Eu am motive sa cred ca fost conceputa intr-un „laborator” din strainatate (poate Moscova?!), data unui „tovaras” de la Euractiv.com si plasata in Romania printr-o retea deja folosita anterior (EuroActiv are in Bucuresti acelasi sediu cu … Hotnews! Si mai are cateva organisme de presa care ii preiau imediat relatarile)! Daca tot ne-am indignat fata de povestea de la SkyNews (o simpla farsa a unor tantalai) si am arestat oameni pentru asta, stirea cu arme nucleara mutate in Romania este de 100 de ori mai grava si apta de a aduce uriase prejudicii sigurantei nationale. Si asa poate aflam cu adevarat cine face in Romania „jocurile” altor tari care ne sunt inamice!
Ca cetatean al Romaniei si deputat in Parlament solicit public autoritatilor in drept sa ia urgent toate masurile necesare si sa informeze opinia publica!

În Bulgaria, unde s-au înregitrat nu o dată asasinate la comandă, explozii în fața redacțiilor si cazuri flagrante de corupție, unde niciun lider politic sau mare om de afaceri nu a fost condamnat de justiție și o țară în care un organism specializat în lupta împotriva corupției nu este funcțional nici acum, jurnalismul de investigatie este extrem de important și apreciat.

”Bivol” este poate cel mai important site de jurnalism de investigație din Bulgaria. ”Bivol” a luat la puricat începând de anul trecut candidatura pentru postul de secretar general ONU a Irinei Bokova, bulgăroaica care acum este director general al UNESCO. În această investigație apare deseori numele jurnalistului Georgi Gotev, unul dintre susținătorii fervenți ai Irinei Bokova.

Iată ce scrie „Bivol” despre Gotev: ”Redactorul-șef adjunct al Euractiv, Georgi Gotev, cunoscut și sub numele de cod ”Ivanov” din perioada în care era agent al KGB-ului bulgar – Securitatea Statului –DS (…) Georgi Gotev nu este jurnalist de investigații și erorile sale ar fi acceptabile dacă nu le-ar numi cu tărie ”fapte”, fără a fi în stare să le dovedească. O altă chestiune controversată este că folosește numele și publicația finanțată de instituțiile europene pentru a face campanie în favoarea Irinei Bokova. Asta îl pune într-un conflict de interese flagrant, la care se adaugă informațiile despre trecutul său de agent al DS”.

Ce jocuri face Georgi Gotev când scrie despre transferul armelor nucleare americane din Turcia în România rămâne un teren al speculațiilor. Însă ce este cert este că această informație ”confirmată din doua surse” vine la mai puțin timp după ce Bulgaria a ”îngropat” proiectul României de a se crea o flotă NATO la Marea Neagră. A făcut-o premierul Boyko Borisov și a făcut-o într-un mod brutal, cu care de altfel fostul bodyguard al lui regelui-premier Simeon al II-lea ne-a obișnuit.

Informațiile privind armele nucleare americane din Turcia nu sunt oficiale, având în vedere politica SUA. Interesant este însă că, cu doar două zile înainte ca Gotev să publice știrea referitoare la România, mai multe publicații online ruse de limba engleză vorbeau despre inițierea procesului de modernizare a arsenalului nuclear american din Europa (aflat în Olanda, Belgia, Germania, Italia – în două locații – și Turcia). Este vorba despre înlocuirea bombelor cu hidrogen B61 cu o nouă generație, un model care să poată fi transportat de mai multe tipuri de avioane și care să aibă o mai mare precizie. ”Americanii înlocuiesc bombele B-61 pentru a nu se mai gândi câteva decenii la înnoirea arsenalului nuclear tactic din Europa”, spunea Vladimir Dvorkkin, cercetător la Institutul pentru Economie Mondială și Relații Internaționale din Moscova, arătând că este vorba despre un proces de rutină, care nu amenință securitatea Rusiei.

Că Rusia nu se simte amenințată de arsenalul nuclear american din Europa sunt de acord si mulți dintre experții americani. În primul rând, acest arsenal este format doar din arme tactice, nu strategice, din arme care nu pot fi folosite decât pe câmpul de lupta, nu pentru distrugerea unor centre urbane și industriale. Bombele B61 nu pot fi transportate la țintă decât de avioane construite special pentru dublul rol convențional/nuclerar, iar în prezent la baza de la Incirlik nu există niciun asemenea aparat (informație oferită atât de presa rusă, cât și de cea americană). În plus, Turcia nu are în dotarea armatei avioane capabile să transporte bombe B61.

Bombele nucleare din Turcia nu pot fi folosite pentru lovituri strategice, ci doar într-un conflict localizat. Părerea cvasiunanimă este că misiunea ar fi una sinucigașă pentru piloți. Aceste bombe nu fac parte din politica de descurajare nucleară strategica a NATO, a Statelor Unite, a Marii Britanii sau a Frantei, care își mențin forțele lor strategice in alte zone. Prezența în Europa a acestui tip de armă nucleară a ajuns, în timp, să fie scuza perfectă pentru Rusia pentru a nu face nimic pentru reducerea arsenalului impresionant de arme nucleare tactice. Iar scuza este cu atât mai bună cu cât prin presa occidentală circulă informații colportate de ziariști cu un trecut dubios cum că aceste arme americane ar începe să se plimbe prin statele din sensibilul flanc estic al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.