Agresiunea asupra Chauncey Hardy, regizată de serviciile secrete?

Mai mulţi cetăţeni din Giurgiu consideră că în tragicul eveniment din clubul Emotione un rol esenţial l-au jucat serviciile secrete. Puse cap la cap unele declaraţii şi unele fapte, această variantă nu pare deloc fantezistă.

Serviciile secrete, implicate electoral

Pe pagina de Facebook a clubului Emotione (şi ulterior în mass-media) au apărut numeroase fotografii (instantanee) făcute în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică exact în noaptea în care s-a produs tragicul eveniment. Fotografiile nu aparţin clienţilor localului – de regulă, într-un club, mai ales când sunt grupuri mai mari, există obiceiul ca unii din grup să se pozeze între ei -, ci sunt făcute de un profesionist. Conform informaţiilor pe care le deţinem, clubul nu are un fotograf profesionist angajat. Practic, apariţia pe net a pozelor din noaptea respectivă reprezintă la prima vedere un mare mister. Mai mult, sunt două sau trei poze care „vin în sprijinul” anchetei oficiale a poliţiei şi Parchetului. Este vorba de două poze în care apare o fată blondă („scânteia conflictului”) cu şapca roşie a lui Hardy pe cap şi o poză care poate fi interpretată ca fiind începutul agresiunii asupra americanului.

Despre apariţia acestor fotografii am aflat o „poveste” interesantă de la mai mulţi cetăţeni din Giurgiu care ne-au contactat. Redăm, în sinteză, declaraţiile primite. „În acest local, fotografierea clienţilor este ceva obişnuit. Sunt fotografi profesionişti, foarte rar aceiaşi, care pozează în draci. Ştie tot oraşul de ce şi pentru cine se fac aceste poze. Sunt făcute de oameni de la serviciile secrete. Cu precădere sunt pozaţi membri de la clanurile interlope din zonă, ei fiind clienţi cvasi-permanenţi ai clubului. De ce sunt fotografiaţi este iarăşi ştiut. Cei de la actuala Putere au nevoie în alegerile viitoare de sprijin din partea clanurilor. Din această cauză ei sunt monitorizaţi în permanenţă, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun. Pentru că din mii de poze, filmări secrete etc. este imposibil ca să nu apară ceva compromiţător la adresa membrilor clanului. După aia totul este simplu: ne ajuţi, scapi de dosar penal. Aşa se explică şi de ce autorităţile – poliţia şi Parchetul – au avut o atitudine de non-combat după tragedia cu americanul. Aşa se explică de ce este un singur vinovat, şi nu mai mulţi”.

Agresiune orchestrată împotriva lui Hardy?

„În oraş se vorbeşte chiar de faptul că incidentul din club cu americanul a fost chiar pus la cale de băieţii cu ochii albaştri ca să aibă piese la dosar. O lovire, o bătaie aplicată de cei din clan unui cetăţean american, unei vedete sportive, era mană cerească pentru cei din servicii, care urmau ulterior să le ceară, ori cu noi, adică pentru cine lucrează serviciile, ori dosare penale. Vă daţi seama că doar o îmbrânceală între doi interlopi, o înjurătură sau o ameninţare la adresa unui client obişnuit nu putea fi pusă la «dosar». Evident, nimeni nu se aştepta la un deznodământ tragic, la moartea cuiva. Asta a complicat foarte mult lucrurile. Legat de poze, tot oraşul se întreabă de ce profesionistul nu a făcut fotografii şi post incident. Sau de ce până acum nu au fost făcute public fotografii din alte nopţi din acest club. Aceste ultime două aspecte demonstrează clar modul de operare şi mobilul celor din servicii”. Aşa sună mai multe declaraţii pe care le-am primit din Giurgiu. Menţionăm că unii dintre cei care au făcut aceste afirmaţii au observat de-a lungul ultimelor două luni faptul că în local se fac sute de fotografii, toate instantanee. Este şi aceasta o pistă care trebuie luată în calcul.

„Nu avem voie să fotografiem clienţii”

Patronul unui club de noapte din Bucureşti ne-a făcut următoarele precizări legate de fotografiile care se fac într-un astfel de local şi ne-a făcut o serie de observaţii legate de pozele apărute pe net din clubul din Giurgiu. „Regula într-un local este foarte clară: nu avem voie să fotografiem clienţii. Cu atât mai mult este interzis ca eventualele poze ale clienţilor să fie expuse într-un spaţiu public. Iar Facebook-ul este un spaţiu public. Cred că sunt şi prevederi legale în acest sens. Un client are voie să facă poze companionilor săi, sau artiştilor care se produc într-un local, dar dacă o terţă persoană crede că apare într-o poză, poate reclama acest lucru. Legat de pozele de la Giurgiu, cu două excepţii, toate sunt instantanee. Clienţii clubului pot cere daune pentru apariţia lor în poze pe net. Nu cred că persoana care a fotografiat a cerut acordul clienţilor. Nici poze publicitare nu sunt. De regulă pozele publicitare, chiar dacă sunt instantanee, sunt 100% regizate. În 90% din cazuri, pozele publicitare – pe care le vedem fie într-un album al unui local, fie într-un pliant turistic etc. – sunt făcute cu subiecţi plătiţi pentru aşa ceva. Pentru mine, rămâne un mare mister apariţia pozelor din clubul din Giurgiu”.

Un scenariu previzibil: legarea Opoziţiei de clanul Butoane

Tragedia de la Giurgiu este oricum exploatată de Putere. În presa controlată de actuala Putere au apărut deja articole prin care se „leagă” liderii Opoziţiei de gruparea Butoane. Numai că mergând pe „firul apei” am descoperit o lucrătură de zile mari.

Astfel, pe 11 octombrie apare în „Evenimentul Zilei” următorul titlu: „Crin Antonescu a fost în vizită la clanul Butoane? Liderii PNL: simple speculaţii”. În articol se citează presa locală, mai precis site-ul GiurgiuNews, care ar fi relatat despre o vizită acasă la clanul Butoane a lui Crin Antonescu împreună cu şeful liberalilor din Giurgiu, primarul Lucian Iliescu, pentru a negocia voturi şi influenţă.

La nici o oră de la apariţia articolului în „Evenimentul Zilei”, ce credeţi că apare pe site-ul GiurgiuNews? Nici mai mult, nici mai puţin decât preluarea integrală a articolului din „Evenimentul Zilei”. La prima vedere pare extrem de ciudat ca un organ de presă locală să preia un articol de la un ziar central care nu face altceva decât să îi citeze propria informaţie. Lucrurile sunt însă destul de simplu de explicat.

Intoxicare de presă din 2009, reactualizată în 2011

Cotidianul.ro a verificat originea informaţiei şi a descoperit următoarele: pe 23 iulie 2009, în GiurgiuNews, la rubrica de zvonuri, sub semnătura „Ochiul şi Timpanu”, apare „pe surse din PNL şi pe surse apropiate ale primarului Lucian Iliescu” un articol tras rău păr prin care se relatează despre o vizită „în week-end-ul trecut” a lui Antonescu şi Iliescu acasă la şeful clanului Butoane. La vremea respectivă – în plin an electoral -, nimeni nu a preluat informaţia din obscurul site giurgiuvean, cunoscut însă ca fiind unul arondat PDL. Surpriză, după izbucnirea scandalului crimei de la Giurgiu, şi după ce clanul Butoane a devenit (pe bună dreptate probabil) „inamicul public numărul 1″, informaţia este dezgropată şi apare în EVZ, după care articolul este preluat de GiurgiuNews. Ce s-a urmărit de fapt? Practic s-a încercat – în presa centrală – să se sugereze un „eveniment” (aşa-zisa întâlnire Antonescu-şeful clanului Butoane) citând presa locală, iar în presa locală s-a încercat să se pună pe tapet acelaşi „eveniment”, de această dată „sursa” fiind presa centrală. A existat însă o scăpare a celor care au coordonat scenariul. Pentru că în articolul preluat de GiurgiuNews apare inclusiv formularea „potrivit giurgiu-news.ro”. Scenariul ar fi fost mult mai credibil dacă ziariştii de la GiurgiuNews ar fi scris că în presa centrală s-a preluat un articol propriu din 2009 şi ar fi reluat vechiul articol, nu pe cel din EVZ. Dar nici aşa nu ar fi putut să-l compromită pe copreşedintele USL, pentru că informaţia primară, cea din 2009, nu a avut nici un dram de veridicitate şi nicio confirmare chiar din zona adversarilor politici. Mai mult, articolul din 2009 conţine o gogomănie de zile mari: se afirmă că Antonescu l-ar fi certat pe Lucian Iliescu pentru „rezultatele slabe de la europearlamentare”. De ce spunem că este o gogomănie: pentru simplul fapt că filiala PNL Giurgiu a obţinut 22,21% la europarlamentare, clasându-se pe locul 3 în ierarhia filialelor liberale, după cea din Ilfov şi Sectorul 1 din Bucureşti.

În „Adevărul”, doar PDL nu are relaţii cu clanul Butoane

În „Adevărul” apare articolul „Consens politic în apărarea lui Butoane”. Consensul nu prea este însă consens. Pentru că din acest „consens” lipseşte exact PDL. În apărarea şefului clanului Butoane este nominalizat UNPR, prin senatorul Cezar Măgureanu (probabil că, dacă nu ar fi fost filmuleţul publicat de televiziuni, UNPR nu ar fi intrat în „consens”), PSD – prin avocatul care îl apără pe prezumtivul asasin (aici ziariştii de la fostul „Crucişător” dau dovadă că nu au cunoştinţe elementare privind normele juridice şi în plus sugerează că PSD a pus la dispoziţie avocatul) şi PNL – prin primarul Lucian Iliescu, acesta din urmă acuzat că „nu a avut nici o iniţiativă prin care să încerce curăţarea oraşului de grupările infracţionale”. În acest din urmă caz, probabil ziariştii de la acest ziar cred că un primar este şi poliţist, şi procuror, şi judecător şi agent al serviciilor secrete. Cum nu credem că pot exista ziarişti aşa de slab pregătiţi, comanda politică este vizibilă de la o poştă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.