Agresivi ca orbeţii sau partid armonios?

Două lucruri m-au surprins în legătură cu USR. Primul, că s-a născut mai mult peste noapte şi, al doilea, că a obţinut un procentaj enorm în raport cu promovarea făcută în campania electorală. Ce spune asta? Că există în rîndul celor tineri o nevoie nebună de un alt mod de a face politică. Pe o asemenea speranţă a cîştigat şi Klaus Iohannis, oferind, după instalare, aceeaşi politică românească prăfuită şi, în plus, nepăsătoare. Că această susţinere s-a născut şi pe baza unui sprijin din zona serviciilor este o altă poveste. Adeseori acestea preiau forţe şi tendinţe din societate şi le sprijină în coagulare, valorificîndu-şi mai apoi puterea de influenţă.

USR-ul a încercat să se lipească, poate chiar să preia mişcarea #rezist, născută, cum ziceam, destul de sofisticat, dar localizată simbolic în Piaţa Victoriei. Nici asta nu mi se pare grav. Cei care au votat USR-ul la locale şi la parlamentare nu sunt deloc departe de cei din Piaţa Victoriei. În mare, sunt chiar aceiaşi. Este vorba de o generaţie de 25-35, mai rar de 40 de ani, care lucrează în marile companii, este şcolită şi trăieşte numai din job, nu mai face privatizări, nici învîrteli cu terenuri, nici construcţii imobiliare. Este o lume net diferită de cea a anilor 1990-2000 şi care visează un altfel de politică. Speranţele ei s-au legat întîi prin Bucureşti şi mai apoi, la parlamentare, şi prin ţară, de Nicuşor Dan şi de ce a reprezentat el ca atitudine. Asta şi explică neaşteptata susţinere de la parlamentare.

De ce s-a dezumflat USR, ajungînd la un pas de spargere? De ce s-a făcut de rîs în numai cîteva luni de prestaţie parlamentară? Pentru că n-a dovedit coerenţă, pentru că public a rămas cam la acelaşi nivel cu a celorlalţi politicieni. Pentru că Nicuşor Dan n-are charismă şi nu ştie să vorbească în faţa camerei. Pentru că toţi ceilalţi care reprezintă USR-ul nu sunt promotori ai unui altfel de politică, ci doar altfel de limbaj. Ce a arătat şi spus USR-ul în aceste cîteva luni de politică a însemnat doar tupeu, agresivitate, lipsă de creativitate, coate, circ. Adică un comportament mai aproape de gaşcă decît de partid politic. Dacă noua generaţie de politicieni înseamnă Ghinea şi Mihai Goţiu, Nicuşor Dan şi încă vreo trei, atunci cu siguranţă ar trebui să fim extrem de precauţi. Este ca şi cum am da o maşină importantă (de condus, de făcut bani sau de forat) pe mîna unor necopţi, cu accente de iresponsabilitate, pasionaţi numai de drifturi.

Şi totuşi, existenţa USR-ului în parlament este semnul unei nevoi a celor tineri de a fi reprezentaţi în politică de oameni care nu s-au lins pe degete la privatizări şi la tăierea marilor fabrici, din contracte cu statul şi din importuri de petrol, gaze şi tehnică militară.

Să fi fost percepută încercarea unora de a prelua publicul de tip #rezist sub umbrela unui nou partid drept cea mai mare ameninţare? Şi un asemenea pericol să fi generat luciditate şi repliere? Şi toate acestea să fi dus la congresul de la Cluj? Este posibil. Altfel, nu înţeleg de ce USR-ul a recurs la o asemenea schimbare spectaculoasă de statut. În România, partidele luptă orbeşte pentru putere, dar atunci cînd să atace proprietăţile şi sursele de bani ale adversarilor nu zic nimic. Ştiu că vor proceda la fel cînd vor ajunge la putere. De ce Adrian Năstase, Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis s-au protejat la proprietăţi?

Nicuşor Dan, după scandalul cu vînzarea de acţiuni care trimitea subtil la o evaziune fiscală, să se fi ars suficient de tare pentru a recurge la această modificare drastică de statut în privinţa declaraţiilor de avere? Vor face şi Clotilde Armand şi Cristian Ghinea şi toţi ceilalţi politică numai de dragul comunităţilor?

Nu am aflat de la congresul de la Cluj ce fel de partid va fi USR. Dar ştim (conform comunicatelor oficiale) că partidul se anunţă a fi cel mai transparent de pe scena politică şi că va fi atît de democratic, încît cu greu ne putem imagina cum va ajunge la aceeaşi concluzie în marile proiecte şi în alianţele „imorale“. Iată ce precizează un comunicat USR de sîmbătă, emis la Cluj:

„Am făcut ceea ce nu au făcut alte partide. Comisia de Arbitraj din USR este peste organele executive care sancţionează. În celelalte partide, comisiile de arbitraj dau dispoziţii, dar ultimul cuvânt îl au preşedinţii. Noi am creat un statut cu adevărat democratic.“

„Aceasta va soluţiona, cu respectarea dreptului de opinie al tuturor părţilor şi a dreptului la apărare, diferendele între filiale şi organismele naţionale de conducere ale USR, sau între membrii USR şi organismele naţionale de conducere ale USR, precum şi contestaţiile împotriva sancţiunilor dispuse de Biroul Naţional sau Comitetul Politic.“

Echipa USR va fi prima grupare politică românească armonioasă?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.