×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:47
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Agresivi ca orbeţii sau partid armonios?
Foto Lucian Alecu
Foto Lucian Alecu

Două lucruri m-au surprins în legătură cu USR. Primul, că s-a născut mai mult peste noapte şi, al doilea, că a obţinut un procentaj enorm în raport cu promovarea făcută în campania electorală. Ce spune asta? Că există în rîndul celor tineri o nevoie nebună de un alt mod de a face politică. Pe o asemenea speranţă a cîştigat şi Klaus Iohannis, oferind, după instalare, aceeaşi politică românească prăfuită şi, în plus, nepăsătoare. Că această susţinere s-a născut şi pe baza unui sprijin din zona serviciilor este o altă poveste. Adeseori acestea preiau forţe şi tendinţe din societate şi le sprijină în coagulare, valorificîndu-şi mai apoi puterea de influenţă.

USR-ul a încercat să se lipească, poate chiar să preia mişcarea #rezist, născută, cum ziceam, destul de sofisticat, dar localizată simbolic în Piaţa Victoriei. Nici asta nu mi se pare grav. Cei care au votat USR-ul la locale şi la parlamentare nu sunt deloc departe de cei din Piaţa Victoriei. În mare, sunt chiar aceiaşi. Este vorba de o generaţie de 25-35, mai rar de 40 de ani, care lucrează în marile companii, este şcolită şi trăieşte numai din job, nu mai face privatizări, nici învîrteli cu terenuri, nici construcţii imobiliare. Este o lume net diferită de cea a anilor 1990-2000 şi care visează un altfel de politică. Speranţele ei s-au legat întîi prin Bucureşti şi mai apoi, la parlamentare, şi prin ţară, de Nicuşor Dan şi de ce a reprezentat el ca atitudine. Asta şi explică neaşteptata susţinere de la parlamentare.

De ce s-a dezumflat USR, ajungînd la un pas de spargere? De ce s-a făcut de rîs în numai cîteva luni de prestaţie parlamentară? Pentru că n-a dovedit coerenţă, pentru că public a rămas cam la acelaşi nivel cu a celorlalţi politicieni. Pentru că Nicuşor Dan n-are charismă şi nu ştie să vorbească în faţa camerei. Pentru că toţi ceilalţi care reprezintă USR-ul nu sunt promotori ai unui altfel de politică, ci doar altfel de limbaj. Ce a arătat şi spus USR-ul în aceste cîteva luni de politică a însemnat doar tupeu, agresivitate, lipsă de creativitate, coate, circ. Adică un comportament mai aproape de gaşcă decît de partid politic. Dacă noua generaţie de politicieni înseamnă Ghinea şi Mihai Goţiu, Nicuşor Dan şi încă vreo trei, atunci cu siguranţă ar trebui să fim extrem de precauţi. Este ca şi cum am da o maşină importantă (de condus, de făcut bani sau de forat) pe mîna unor necopţi, cu accente de iresponsabilitate, pasionaţi numai de drifturi.

Şi totuşi, existenţa USR-ului în parlament este semnul unei nevoi a celor tineri de a fi reprezentaţi în politică de oameni care nu s-au lins pe degete la privatizări şi la tăierea marilor fabrici, din contracte cu statul şi din importuri de petrol, gaze şi tehnică militară.

Să fi fost percepută încercarea unora de a prelua publicul de tip #rezist sub umbrela unui nou partid drept cea mai mare ameninţare? Şi un asemenea pericol să fi generat luciditate şi repliere? Şi toate acestea să fi dus la congresul de la Cluj? Este posibil. Altfel, nu înţeleg de ce USR-ul a recurs la o asemenea schimbare spectaculoasă de statut. În România, partidele luptă orbeşte pentru putere, dar atunci cînd să atace proprietăţile şi sursele de bani ale adversarilor nu zic nimic. Ştiu că vor proceda la fel cînd vor ajunge la putere. De ce Adrian Năstase, Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis s-au protejat la proprietăţi?

Nicuşor Dan, după scandalul cu vînzarea de acţiuni care trimitea subtil la o evaziune fiscală, să se fi ars suficient de tare pentru a recurge la această modificare drastică de statut în privinţa declaraţiilor de avere? Vor face şi Clotilde Armand şi Cristian Ghinea şi toţi ceilalţi politică numai de dragul comunităţilor?

Nu am aflat de la congresul de la Cluj ce fel de partid va fi USR. Dar ştim (conform comunicatelor oficiale) că partidul se anunţă a fi cel mai transparent de pe scena politică şi că va fi atît de democratic, încît cu greu ne putem imagina cum va ajunge la aceeaşi concluzie în marile proiecte şi în alianţele „imorale“. Iată ce precizează un comunicat USR de sîmbătă, emis la Cluj:

„Am făcut ceea ce nu au făcut alte partide. Comisia de Arbitraj din USR este peste organele executive care sancţionează. În celelalte partide, comisiile de arbitraj dau dispoziţii, dar ultimul cuvânt îl au preşedinţii. Noi am creat un statut cu adevărat democratic.“

„Aceasta va soluţiona, cu respectarea dreptului de opinie al tuturor părţilor şi a dreptului la apărare, diferendele între filiale şi organismele naţionale de conducere ale USR, sau între membrii USR şi organismele naţionale de conducere ale USR, precum şi contestaţiile împotriva sancţiunilor dispuse de Biroul Naţional sau Comitetul Politic.“

Echipa USR va fi prima grupare politică românească armonioasă?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 14 mai 2017
10143
 | 14
 | 30
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ana
0
USRRRRRRRR UN [PARTID DE NEICA NIMENII NISTE GOLANIIIIIIIIIII FARA LOC DE MUNCA SI AU VENIT IN ACEST PARTID SA NU MOARA DE FOAMEEEEEEEEEE SA CIUPEASCA SI EI CITE CEVAAAAAAAAAAAAAAA
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Are mere @ ana
0
Ana, tu esti proasta de bubui, dar n-o sa afli asta...fiindca n-o sa-mi publice astia comentariul.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Elena
-4
Nu fac parte din categoria de varsta pe care ati enuntat-o in articol, dar am votat USR. Si nu, va inselati! In tara am auzit multe persoane fara studii superioare ca voteaza USR. Am vazut ce au facut politicienii pana acum: dezinteres total, lipsa de viziune, prostie cu carul, furturi etc....... Le dau o sansa la acesti tineri din USR. Vor invata din mers, sunt instruiti, multi au demonstrat deja pana acum in domeniul lor chiar in alte tari. Par mai sinceri decat toti politicienii de pana acum. Daca nu incercam sa le dam o sansa, ramanem cu acestia de azi si de ieri, care nu au viziune, nu modernizeaza statul, dau doar pomene peste pomene doar sa stea la putere. Ramanem cu primarita din PSD. Am convenit ca nu asta vrem.
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Nastratin
-5
Pai ce , se compara cu PSD un partid armonios de agresiv si sustinut eminamente numai de orbeti ?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Solus
+11
USR ar trebui să fuzioneze cu PMP creînd Uniunea PMP-ălăilor SR-işti din România.
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA
+7
Jalnic popor a mai ajuns.!! Daca suntem la un pas de a lasa destinele acestei tari, pe mainile acestor Orbeti si Caricaturi politice , gen Nicusoros Dan, Ghinea, Ciolos,Gotiu, Ciceala,Badita si Chichirau.!! Jignind grav istoria noastra milenar glorioasa.!! Se zvarcolesc in mormant inaintasii nostri, incepand de la Decebal, Mihai Viteazu, Mircea cel Batran , Stefan cel Mare , A.I.Cuza. Bratienii si chiar N. Ceausescu.!! Nu putem sa iesim din acest hau, gaura neagra post decembrista in ruptul capului. Tot ni se prezinta in ultimii 25 de ani ca valori morale si personalitati politice demne de istoria noastra milenara, tot felul de gunoaie si impostori bastarzi ca si salvatori ai neamului romanesc. Daca am ajuns sa credem si in acesti orbeti si caricaturi politice, atunci cu toata dragostea ne meritam soarta cu varf si indesat.!! Stelu
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
NumeADY @ JE SUIS RARINCA
+5
Tovarase cred ca ai trait pe marte pana acum .Cine a vandut resursele PETROM cine a vandut fabricile combinatele padurile bancile marea majoritate pe 1 euro colosi ca IMGB ,ROMAN BRASOV si multe altele cine a condus tara cel mai mult in 27 ani si nu au construit o autostrada dar au papat peste 30 miliarde euro cine a facut celebrul contract cu BECHTEL si s-a platit 1,5 miliarde euro pe nimic cred ca stii raspunsul este vorba de partidul bolsevic PSD .USR nu a condus tara asa ca nu poti sa spui ca sunt rai sau buni nu au privatizat nimic.Romania este ultima tara si cea mai saraca din UE .Am intrat cei mai saraci si pe ultimul loc si tot pe ultimul suntem .
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ JE SUIS RARINCA
+15
@ Nume ADY..@ Mai caricatura USR-ista Adyta cu Y precum Kokalarii.!! Nu ti-a vandut nimeni mai idiotule resursele petroliere ale Romaniei. Ele apartin si astazi deocamdata tot Romaniei. Odata cu privatizarea PETROM - OMV actualmente resursele Petrom au fost concesionate pe timp de zeci ani de zile catre OMV. cum se procedeaza in toata economia de piata capitalista draga voua in aceasta lume in cadrul unei privatizari.!!. Statul Roaman a incasat redevente pt. aceasta perioada de timp.!! Caricatura USR-ista.!! Cand A. Nastase dar si Ion Iliescu sau opus par exemplu la privatizarea BCR itrucat aceasta aduce cel putin 150 de Milioane de dolari la bugetul de stat, voi acesti ametiti si nu numai ati sarit de Kur in sus cum astia doi sunt comunisti, nu vor privatizari in Romania, nu vor economie de piata functionala sic.!!!Cand sa opus la desfiintarea CAP=urilor par exemplu Ion Iliescu , si organizarea acestora sub forma unor asociatii gen Kibut din Israel , ce mai tipati Idioti analfabeti , cum va omoara comunistii, vreti capitalism si economie de piata. Iata ca aveti ce meritati, mai caricaturi analfabete. Asa se intampla in capitalism, ce nu stiati acest lucru caricaturilor. Cand astia incercau sa acorde ajutor de stat catre 23 august, republica etc. tot asa urlati ca ultimii idioti, vrem capitalism si economie de piata , cine resista bine, cine nu moare !! adicatelea idiotilor asta inseamna ..FALIMENT..Numai in mintea voastra cariacturala si imbecila traiti cu impresia cum strainii ne vor binele acestei tari, dezvoltand Industria, Agricultura, Invatamantul, Cercetarea , Sanatatae etc. Nu gagauta idioata , capitalismul este feroce, calca pe cadavrele Iobagilor si Sclavilor din colonie. Daca astia sunt lasati in pace , vor distruge totul in aceasta tara. Dar tu esti prea caricatura analfabet idioata sa port un dialog cu tine pe aceasta tema.!! Stelu
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Tu es idiot @ JE SUIS RARINCA
0
Bai editat, asa-ti zice, parca, bai gagauta, Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu, Carol, Ferdinand si altii, s-au zvarcolit in pamant cand niste idioti ca tine, dupa revolutie, i-au votat pe neocomunisti in frunte cu Iliescu, Brucan, Militaru si Roman, care, prin mineriade, au dat tara inapoi cu 10 ani. 21 de ani din 27, dupa revolutie, tara a fost condusa de comunisti si succesorii: FSN, FDSN, PDSR, PSD. Si s-a vazut: din cauza coruptiei si apetitului nestavilit pentru furt, pe de o parte, si a prostiei crase (chiar cand vreau sa faca ceva, fac prost sau tarziu) pe de alta parte, am ajuns coada Europei, dintr-o tara cu resurse si cu 0 datorii. Deci, retine, mai cap sec, PSD-ul si inaintasii lor au pus tara pe butuci (nu Ciolos sau USR-ul) ajutata de retarzii care i-au votat, pe ulei si galeti, manipulati de mocirle si vidanje tv.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+13
> Nu domnule Nistorescu , echipa USR nu va fi prima grupare politică romănească armonioasă ... ! Echipa USR este prima echipă politică , 100% grupare paramilitară sub comanda SRI ... și la dispoziția sistemului ! De aici și procentele obținute la alegerile din 2016 ... , de aici și nonconformismul parlamentarilor USR nesancționat ... , de aici și discreționarismul susținut pînă la anarhie de către SRI , președenție și mai nou ( nu e o noutate , acum este evidentă poziția produsului 100% al sistemului , numit Dragnea ) de către Ragnea și aripa din PSD care s-a aciuat la banii romănilor ... ! Clotilda papă milioane de euro de la CNAIR și CNIR fără ca să existe o minimă reacție din partea DNA și PG ... ! Nicușor Dan pozează în postura de papagal vopsit făcînd-o pe niznaiul după fraude fiscale ... ! Băzgan , e la vreo trei CA-uri ... , Ghinea a prăduit fonduri europene pentru a umfla portofelul proprietate personală ... ! Toți parlamentarii atunci cînd vor să dea la temelie vreunei activități parlamentare în interesul romănilor , editat ... pe holurile parlamentului ... , impuțind singurul loc unde există concentrate speranțele romănilor ... ! Este suficient pentru o haită parlamentară cu 5 ( cinci ) luni , sau 150 de zile de activitate ... ?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
alcibiade
+4
anticomunistii de rit nou, ''vitejii''care se bat cu un dusman care este demult mort si ingropat, urasc si F.S.N.-ul postrevolutionar, dar se inghesuie sub stindardul unui partid, care ca si F.S.N.-ul, vrea sa salveze Romania ! daca in timpul si dupa Revolutia din decembrie 1989, avea logica chestia cu salvarea Romaniei acum este o tampenie si chiar un extremism sa propovaduiesti ca Romania trebuie salvata! acum vin si intrebarea primordiala :salvati Romania de la ce?!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
NAE GIRIMEA
+15
@Qwe Intradevar USR-istii stirnesc spaime . Orice om normal s-ar teme de prostiile pe care le-ar face astia daca ar ajunge sa aiba un cuvint de spus in tara asta. Uita-te la ei ! "Se sparie gindul !"
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Gmbplay @ NAE GIRIMEA
0
Este o diferență majora (politic vorbind) intre noi veniții de la usr si restul partidelor?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
c.g.
+19
Am auzit intamplator la un post de radio pe caricatura asta de om Nicusor Dan cu un '' Guvern din umbra '' al balamucului asta politic care se cheama USR, undeva la finele anului 2018 ! Practic o bajocura de politicieni, cu o gargarista de import plina de penibil, madme Clotide Armand, cu tot ce tine de respectiva care daca este scuturata de de organele abilitate din JUSTITIE cred ca are, mari, mari, probleme cum pot avea foarte multi politicieni din toate aglomerarile politice din tara ROMANIA ! Analiza din articolul domnului Cornel Nistorescu mult prea blanda, USR- istii niste caricaturi de politicieni identic si la fel precum PMR -isti si PNL -istii, adica mai clar asa, o Opozitie de litera '' c '' ! In rest nimic de semnalat: vorbe, vorbe, vorbe !
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
escu
+15
Dar despre programul și strategia partidului ce se poate spune? Vorba din bancul fetei de grădiniță la oferta de portocale: și până atunci nimic, nimic? Aceeași demagogie și atac la adresa altora. Care este viziunea sa privind SALVAREA ROMÂNIEI? Dezgust total, tot o gașcă de fripturiști, care cred că în politică poți, în continuare, să minți votanții pentru a ajunge tu acolo sus. Mai nou, se sfâșie între ei pentru ciolănaș, iar când vine vorba despre banii din care se finanțează USR li se pune un nod în gât și înghit în sec.
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 28 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 18 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 33 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 5 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 40 minute