Ajutați-ne să rămânem acasă!

Noua generaţie a ajuns la maturitate. Variantele „să ne plângem“ sau „să plecăm“ nu sunt tocmai cele mai accesibile pentru a ajunge la acel „bine“ pe care cu toții îl dorim. De aceea, trebuie să ne gândim foarte bine la prioritățile ce ar trebui să facă din România țara din care tinerii absolvenți nu-și vor mai dori să plece, în care ne-am putea trata cum se cuvine copiii și bătrânii bolnavi de cancer sau de alte afecțiuni și țara care nu ar mai fi doar o altă „escală“ pentru investitorii străini. Ce își doresc tinerii acestei țări de la ea și care consideră că ar trebui să fie prioritățile ei? Să aflăm părerile lor. (E.C., elevă)

Un sistem care nu avantajează elevul sau studentul, ci profesori sub nota 5

Andreea Grigorescu, studentă în anul III la Universitatea din București

Cred că prioritatea României ar trebui să fie sistemul de învățământ. Momentan avem un sistem care nu avantajează elevul sau studentul. Am permis ca în învățământ să predea persoane care iau examenul de titularizare cu mai puțin de 5. În aceeași notă, există copii care termină o școală generală și un liceu fără să știe să citească. Cred că dacă lumea ar fi mai educată din primii ani ai vieții, lucrurile ar merge mult mai bine pentru țară și pentru cetățeni. Faptul că lucrurile astea au ajuns să fie ceva normal este și vina legislației care nu impune limite mai clare și care este învechită și neîmbunătățită de foarte mulți ani.

Vrem o țară de care să fim mândri!

Marina Dumitru, studentă anul III, Jurnalism

Din perspectiva unei tinere ce-și trăiește existența în era tehnologiei, pot spune că prioritățile României nu sunt doar ale României. Sunt ale fiecărui român în parte. Dacă vorbim despre creșterea economică, atunci vorbim despre dorința fiecărui român, indiferent de vârstă, de a avea un trai mai bun. Statul român ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea sistemului de învățământ în primul rând, deoarece numeroși copii, mai ales cei din zonele rurale, sunt analfabeți. Ceea ce mă intrigă este că, deși tehnologia este prezentă în ziua de astăzi în majoritatea gospodăriilor românilor și ar putea reprezenta un ajutor pentru evoluția acestora pe orice plan, cei mai mulți dintre ei aleg să o folosească pentru lucruri superficiale și să ignore ceea ce ar putea, fără doar sau poate, să le creeze un viitor mai bun. Chiar dacă accesul la informație este mult mai facil față de perioada comunistă, studiile arată că gradul de analfabetism este mai ridicat în ziua de astăzi decât acum treizeci de ani. Statul ar trebui să investească mai mult în tineri și în educația acestora. Dacă România continuă să ofere viitorului tineri fără educație, țara va continua să fie condusă de partidul care oferă cele mai multe kilograme de ulei per locuitor.

Toate aceste lucruri ar fi mult mai ușor de obținut dacă corupția din România nu s-ar afla la asemenea cote. Dacă oamenii nu ar prefera să fure milioane de euro în schimbul câtorva ani de pușcărie și dacă prejudiciile aduse statului ar fi recuperate, probabil situația ar fi cu mult diferită, iar românii ar avea mai multă încredere în ceea ce înseamnă statul de drept și mai multă putere-n glas atunci când spun că sunt români. La fel ca mine sunt și alți elevi, studenți, alți tineri care își doresc același lucru: un viitor mai bun, într-o țară de care să fie mândri.

Când va fi România o prioritate pentru ea însăși?

Evelina Chirica, blogger, elevă în clasa a XII-a

Prioritatea României? E un subiect care-mi cere multe „caractere“, dar e destul de clar că prioritatea se știe: noi, tineretul. Dar în momentul acesta nu suntem. Deloc! Ar trebui să fim. De ce? Pentru că dacă doar un tânăr poate să muncească într-o stare de stres continuă, să-i pese de viitorul lui și al unei comunități, poate să ridice și România asta, să o crească, să o ajute să înflorească. Și noi, la rândul nostru, ar trebui să fim ajutați să facem asta.

Dar cum, când organizațiile reprezentative de elevi au ajuns să se certe cu ministerul pe subiectul manualelor care din clasa a XI-a nu se dădeau gratuit? Trebuia atât efort din partea elevilor pe acest subiect, când școala ar fi trebuit să le ofere?

Cum, când nu avem unde să repetăm pentru spectacolele de teatru, când clădirile culturale trebuiau de mult reabilitate? Când nu se finanțează unele activități de voluntariat și trebuie să le cerem părinților bani pentru a le face. Cum, când unele inițiative ne sunt blocate pe motive de trafic, liniște publică și așa mai departe? Sau până când mai trebuie să întâmpinăm atâtea obstacole pentru a pune pe picioare un proiect individual?

Educație și sănătate

Florentina Arcu, absolventă de jurnalism

Din punctul meu de vedere, într-o egală măsură, pe primul loc ar fi educaţia şi sănătatea. Aceste două priorităţi reprezintă un tot unitar. Nu se poate vorbi despre una fără cealaltă. Un om educat este un om sănătos din punct de vedere mental. Pe locul al doilea în clasamentul priorităţilor ar fi indepedenţa justiţiei, având cei trei „I“ – integritate, independență și imparțialitate. După care, dezvoltarea mediului de afaceri și atragerea investitorilor străini, repunerea industriei pe picioare și a sectorului agricol și, nu în ultimul rând, depolitizarea instituțiilor publice.

Despre creștere economică

Claudia Preda, studentă în anul II la Universitatea din București

Eu cred că, la fel ca orice țară, România dorește să își impună o imagine bună în fața celorlalte țări, în special cele din UE – astfel, cei care se află la conducerea României au o listă de priorități, în vârful căreia se află creșterea economică. Alte priorități pe care cred eu că le are România sunt: dezvoltarea tehnologică, un mai bun sistem de învățământ și cred că pe lista lor ar trebui să se afle și o varietate de locuri de muncă, cred că cei care se află la guvernare ar trebui să fie mai interesați de soarta românilor, în special a tinerilor, studenților, să le ofere condiții mai bune, pentru a nu-și mai dori să plece din țară pentru un trai mai bun.

Deschidere spre nou

Diana Smeu, elevă în clasa a XII-a

Am crezut întotdeauna că România are un foarte mare deficit în ceea ce privește deschiderea spre nou și acceptarea mai multor viziuni în același timp.

Cu alte cuvinte, românii sunt fixiști, de obicei, se mulțumesc cu un singur punct de vedere și le este greu să accepte și alte variante ale aceluiași adevăr. De aici se înțelege și o comoditate. A nu accepta ceva nou vine din frica de a ieși din zona de confort.

De aceea, sunt ferm convinsă că cea mai mare prioritate a României în momentul de față este să lucreze la mentalitatea celor de aici, să creeze contexte pentru ca ei să depășească niște limitări, niște opinii recunoscute ca fiind piatra de temelie a societății (cu exemplul elocvent: religia), care nu întotdeauna își găsesc o aplicare eficace și benefică. Trebuie găsit mai mult loc noutăților în structurile vieții noastre. Trebuie să facem loc empatiei și trebuie să ne exersăm puterea de acceptare a celor din jur, așa cum sunt.

Investiție în educație

Cosmin Grecia, elev în clasa a XII-a

România are foarte multe probleme, însă lipsa investiției în educație este cea mai apăsătoare. Sistemul actual de educație nu se pliază pe cerințele pieței muncii, iar o mare parte din elevii noștri nu reușesc să-și găsească drumul în viață.

Nu vrem calea străinătății

Ioana Secreată, blogger, elevă în clasa a XII-a

Vedem că cei mai mulți dintre noi alegem calea străinătății, ceea ce nu e în regulă pentru viitorul României. România ar trebui să ne dea motive puternice de a rămâne și a trăi aici ca nişte oameni normali.

Sentiment de mândrie națională

Alex Covaci, absolvent de liceu

În contextul social în care ne aflăm acum, apropiindu-ne de finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XX, consider că, în încercarea de a defini abstracta sintagmă „prioritățile României“, putem începe cu îmbunătățirea imaginii acestei țări în lume, retrezirea sentimentului de mândrie națională în sufletele noastre și realizarea unor investiții sustenabile în viitorul acestui stat, astfel încât nivelul nostru de trai să ajungă la nivelul pe care cu toții ni-l dorim.

Infrastructură și investitori

Mihai Mărgăriță, inginer, tânăr absolvent

Să se axeze mai mult pe infrastructură, ca să atragă investitori străini, și, bineînțeles, această țară trebuie să investească în agricultură.

Respect față de vechile valori

Alexandru Constantin, inginer, tânăr absolvent

Cea mai importată este dezvoltarea infrastructurii de drumuri și autostrăzi, dar şi renovarea clădirilor care au o istorie „scrisă pe pereții lor“.

România trebuie să își respecte vechile valori, care i-au purtat numele prin toată lumea, cum ar fi echipe de fotbal, sportivi de performanță: Nadia Comăneci, Helmuth Duckadam și Ilie Năstase. Avem nevoie de fabrici, de locuri de muncă, de tineri ingineri, de doctori. România trebuie să investească în noua generație, în tineret.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lavinia Ionescu 21 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.