Ajutoarele de stat ocolesc zonele sărace ale României

Judeţele din Nord-Estul României, precum şi Teleorman, Mehedinţi şi Caraş-Severin, considerate cele mai sărace din România, sunt ocolite de investiţiile care au beneficiat de sprijinul statului român. Cu o singură excepţie, Iaşi, niciun ajutor de stat mai mare de 5 milioane de euro nu a luat calea regiunilor amintite, în timp ce Transilvania, Banat, Bucureşti, Ilfov, Piteşti, Ploieşti, Craiova şi Slatina din Olt pot spune că au spart puşculiţa statului. În urmă cu două zile, Finanţele au anunţat că vor acorda ajutoare în valoare de 150 de milioane de euro pentru şase proiecte de investiţii derulate de companii multinaţionale şi, cum era de aşteptat, niciunul nu s-a îndreptat către Moldova sau celelalte judeţe năpăstuite. Italienii de la Pirelli Tyres România vor încasa 128,8 milioane de lei pentru fabrica de anvelope de la Slatina, Olt, unde vor crea 530 de locuri de muncă. Arctic Găeşti, aflată în proprietatea Arcelik Turcia, va încasa 163 milioane de euro pentru dezvoltarea fabricii de electrocasnice de la Ulmi, Dâmboviţa. La Craiova, Clariant Products va produce zahăr celulozic iar ajutorul de stat este de 68,7 milioane de lei. Nemţii de la Robert Bosch vor ridca la Cluj o fabrică de echipamente electrice şi vor primi 96,9 milioane de euro. În fine, Safe Mad Internaţional va primi 72,8 milioane de lei pentru construcţia unui spital oncologic la Otopeni, Ilfov.

„Nu e o listă care ajută economia pentru că locurile de muncă nu au fost un criteriu, iar investiţiile nu au fost dirijate către zonele cu nevoi speciale, cum ar fi cele din estul României. Noi avem o companie printre câştigători, dar modul cum s-a făcut departajarea şi valoarea foarte mare a sumelor acordate dăunează proiectului“, a spus pentru Ziarul Financiar Iulian Sorescu, avocat la Noerr şi asociaţii, cu expertiză în ajutoare de stat.

Regiunea Moldovei a înghiţit până în prezent un ajutor de stat de 24,77 milioane de euro pe care americanii de la Delphi Diesel Systems l-au primit pentru extinderea capacităţii de producţie a pompelor de injecţie pentru motoarele Diesel de la fabrica de componente auto de la Miroslava, Iaşi. De asemenea, Iaşi a beneficiat de câteva locuri de muncă în plus create ca urmare a extinderii companiilor IT Endava şi Ness România. În anii 2000, compania Remar Paşcani a beneficiat de un ajutor de stat pentru restructurare. Și cam atât.

Mai jos prezentăm cele cele mai importante investiţii ce au primit ajutoare de stat şi locurile unde acestea au fost făcute:

– Star Assembly, companie deţinută de concernul german Daimler, producătorul Mercedes, a primit un ajutor de stat în valoare de 37,4 milioane de euro pentru construcţia unei unităţi de producţie de transmisii automate la Sebeş, în judeţul Alba. Investiţia totală s-a ridicat la 237,9 milioane de euro şi ar urma să asigure locuri de muncă pentru 510 persoane.

– Pirelli Tyres s-a bucurat de două ajutoare de stat, în valoare totală de 63,42 milioane de euro. Primul dintre ele a fost acordat în 2008 şi a avut o valoare de 28,1 milioane de euro. Fondurile au fost distribuite în etape numai după verificarea investiţiilor care se execută de către Pirelli Tyres la fabrica de anvelope de la Slatina. Proiectul a fost finalizat şi a dus la crearea de o mie de locuri de muncă. În 2012, Guvernul român a aprobat o schemă în valoare de 35,2 milioane de euro pentru creşterea capacităţii de producţie la unitatea din Slatina. Planul prevede ca în 2017 producţia să ajungă la 13 milioane de anvelope pe an de la nivelul de 8,5 milioane de anvelope în 2013. Italienii s-au angajat să ofere încă 500 de locuri de muncă.

– Renault Technologie Roumanie a primit subvenţii din partea statului român pentru construcţia Centrului de încercări de la Titu, care a fost o investiţie de tip greenfield. Aceasta a presupus construcţia şi echiparea unui centru cu bancuri de probă şi piste de rulaj, precum şi crearea de locuri de muncă. Proiectul de construcţie şi dotarea centrului a creat peste 400 de noi locuri de muncă în zona Titu, judeţul Dâmboviţa. Valoarea totală a investiţiei este de 166 de milioane euro, iar ajutorul de stat aprobat a fost de 28,12 milioane de euro.

– Delphi a primit 24,77 milioane de euro pentru fabrica de pompe de injecţie de la Miroslava, Iaşi.

– Ayalex Prod primit 22,51 milioane de euro în 2008 pentru realizarea unui complex agricol în Buzău.

– GST Safety Textiles a beneficiat de 18,53 milioane de euro pentru o fabrică de airbeguri la Sighişoara.

– Glasscorp, din Turcia, a primit 17,45 milioane de euro, pentru o unitate de producţie de geamuri la Buzău.

– IBM a primit acordul de finanţare pentru proiectul în valoare de 51,2 milioane de euro care vizează “extinderea activităţii IBM ROMÂNIA prin realizarea unei investiţii iniţiale constând în achiziţia de echipamente şi crearea de noi locuri de muncă”. Proiectul a fost implementat în localităţile Bucureşti şi Braşov, IBM asumându-şi crearea a 900 de locuri de muncă. Valoarea ajutorului de stat pentru acest proiect a fost de 16,64 milioane de euro.

– Nemţii de la Bosch au primit patru ajutoare de stat, prin două entităţi fiscale diferite, Robert Bosch şi Bosch Rexroth, cu un total de aproape 61 milioane de euro. Ultimul sprijin a fost de 16 milioane de euro pentru o investiţie de 32 milioane de euro realizată în comuna Jucu, judeţul Cluj, unde compania germană a ocupat o parte din spaţiul anterior deţinut de Nokia.

– Americanii de la Federal-Mogul au primit 16 milioane de euro pentru fabrica de plăcuţe de frână de la Ploieşti, unde au investit 58 milioane de dolari şi încă 9 milioane de dolari pentru extindere.

– Premium Aerotec, divizie a grupului EADS, a ridicat unitatea de producţie a componentelor pentru aeronave la Ghimbav, Braşov, şi pentru care a primit aproape 16 milioane de euro.

Pe lista marilor beneficiari de ajutor de stat sunt DB Global Technology (pentru investiţii în Bucureşti), Automobile Dacia (Mioveni, Argeş), Timken PWP Ploieşti, Ariceştii Rahtivani), Universal Alloy Corporation Europe (Dumbrăviţa Maramureş), Continental Automotive (Timişoara), De’Longhi (Cluj), Metalicplas Distribution (Dej), Leoni Wiring (Bistriţa), NTN SNR Rulmenţi (Sibiu), Endava (Bucureşti, Iaşi, Cluj), EKR Elektrokontakt (Tg. Jiu), SAP România (Bucureşti, Timişoara, Cluj), CER Cleaning Equipment (Curtea de Argeş), Vodafone (Voluntari, Ilfov), Toro Manufacturing (Ariceştii Rahtivani, Ploieşti), Rombat (Bistriţa), Jaeggi Industries (Cristian, Sibiu), Teamnet Business Services (Bucureşti), Valeo Lighting (Timişoara), Coficab (Ploieşti, Ariceştii Rahtivani), Therme Nord (Baloteşti, Ilfov), eMag (Voluntari, Ilfov), ETI European Food Industries (Craiova), Atos IT Solutions (Braşov şi Timişoara), Bekaert (Slatina), Pentalog (Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj), Ness România (Iaşi), Trelleborg Automotive ( Dej), Sonaca Aerospace (Turda), Dell (Bucureşti), SCC Services (Bacău), Telecom Global Services Center (Bucureşti), Microsoft (Bucureşti şi Timişoara) etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.