Al-Qaeda, Mossad, „elitele transnaţionale” şi atacurile de la Paris

“Sub rezerva unui studiu aprofundat pe această temă, se poate spune că atunci când un regim oarecare este prezentat ca fiind cel mai odios din lume nu putem fi siguri decât de un lucru: acest regim nu este pe placul puterii dominante”, scria revista Marianne, in 2012, cu referire la acoperirea mediataică a războiului din Siria, dar şi a evenimentelor din 1989 din România

Caracterul unilateral al informaţiei nu se explică doar printr-un fenomen sociologic endogen al jurnalismului. Informaţia a devenit o armă de război şi face apel la tehnici tot mai sofisticate. Ea este manipulată de oameni care posedă toate resorturile şi se joacă cu naivitatea şi idealismul tinerilor jurnalişti.

Datorită acestor carenţe, în zilele ce au urmat atentatelor de la Paris au început să circule tot mai multe teorii, total diferite de versiunea oficială, pentru a explica ceea ce s-a întâmplat în capitala Franţei.

Atacul de la Paris, comis de „evrei fermecaţi”

În Sevran, una dintre cele mai sărace suburbii ale Parisului, cu un număr impresionant de imigranţi, este foarte populară teoria cum că în spatele atentatelor din Paris se află Israelul, scrie The Daily Beast. Imigranţii şi musulmanii din Sevran cred că documentele de identitate descoperite de poliţie în maşina atacatorilor ar fi fost plasate tocmai pentru a-i incrimina pe musulmani. “A fost o conspiraţie pusă la cale de evrei, pentru a dăuna imaginii musulmanilor”, spune unul dintre locuitorii din Sevran.

Alţii au declarat pentru Daily Beast că atacurile ar fi opera unor evrei “fermecaţi”, capabili să ajungă în orice mediu şi în orice loc. “Sunt maeştri ai manipulării”, spune un individ din Sevran.

O serie de jurnalişti cunoscuţi drept “conspiraţionişti” susţin că atentatele au fost opera Statelor Unite, aceştia fiind preluaţi de presa rusă.

Pe de altă parte, primarul Ankarei, Melih Gokcek, consideră că în spatele atacurilor ar sta Mossadul, al cărui scop ar fi intensificarea duşmăniei faţă de islam. “În mod limpede Mossadul este în spatele unor asemenea incidente”, a spus Gokcek, citat de Financial Times. El face o legătură între atentate şi votul Parlamentului European în favoarea recunoaşterii statului Palestina.

Orchestrat pentru a întreţine aşa-zisul război împotriva trerorismului

Nu în cele din urma, există teorii care susţin că atentatele de la Paris ar fi o operaţiune sub drapel fals. Site-ul 21st Century Wire susţine că totul a fost orchestrat de cei care vor sa întretina aşa-zisul război împotriva trerorismului. “Pe scurt, terorismul european şi în special evenimentele teroriste care au legătură cu Franţa au aceleaşi caracteristici cu operaţiunile blocului atlanticist puse în aplicare de la inceputul Războiului Rece, precum Gladio”. Această teorie este alimentată de sinuciderea misterioasă a unui poliţist care ancheta cazul Charlie Hebdo.

Un fenomen creat de „elitele transnaţionale”

Mergând pe aceeaşi linie a blamării Vestului, politologul grec Takis Fotopoulos, a scris un articol publicat de Pravda în care susţine că fenomenul terorismului islamic este o creaţie a “elitelor transnaţionale”, adică a elitelor care conduc “noua ordine mondială” şi globalizarea neoliberală, aflate în special în statele G7.

Fotopoulos susţine că primul pas în alimentarea acestui fenomen a fost denaturarea definiţiei conceptului de terorism, astfel încât aceasta sa se muleze cât mai bine pe scopurile aşa-zisei elite transnaţionale. În loc sa fie definit plecând de la cine şi de ce recurge la el, terorismul este acum definit plecând de la metodele şi tacticile folosite – în special pe atacurile împotriva civililor. Această noua definiţie a terorismului este utilizată pentru a justifica “războiul împotriva terorismului”, adică unul împotriva unor metode “barbare”, precum cele folosite acum de gruparea Statul Islamic (cu toate că aceleaşi metode, puse în plicare de aproape aceeaşi jihadişti, au fost aplicate în Libia şi în Siria, pentru instalarea unor regimuri favorabile elitelor transnaţionale), susţine Fotopoulos.

Când organizaţiile care recurg la acte de terorsim ajung să lovească în interesele “elitelor transnaţionale”, scrie Fotopoulos, acestea din urmă decid ca vremea lor s-a sfârşit şi ele devin pretextul pentru continuarea unui lung război, aşa cum se întâmplă, spre exemplu în Siria. “Principalul obiectiv a fost întodeauna zdrobirea mişcării de eliberare din Siria, astăzi, şi din Iran, mâine, fie că aceasta se va face printr-o lovitură “de sus” (lovitura de stat militară) sau a uneia “de jos” (modelul Maidan din Ucraina), s-au printr-o intervenţie externă care susţine o lovitură data “de jos”, precum în Libia.

“În concluzie, elitele transnaţionale care susţin astăzi că suferă de pe urma acţiunilor teroriştilor islamişti sunt ele însele responsabile pentru acest fenomen. Nu doar pentru că au finanţat şi au sprijinit jihadiştii care luptau împotriva mişcărilor de eliberare din Irak, Libia sau Siria (aşa cum susţine stânga occidentală) , ci, mai important, pentru că au făcut tot ce a fost posibil pentru a susţine înflorirea terorsimului islamic. Cu alte cuvinte, susţinerea masivă a elitelor transnaţionale pentru islamul politic şi terorismul islamic în campania lor de a distruge mişcările de eliberare din lumea arabă a dus la apariţia unei “armate” de jihadişti, lipsiţi de orice ideologie politică pentru eliberarea naţională sau împotriva globalizării şi care se bazează doar pe religie şi iraţionalitate. Aceasta a fost, desigur, evoluţia dorită de elitele transnaţionale, care doreau să-i împiedice să înţeleaga care sunt de fapt inamicii lor, astfel încât ei să poata fi organizaţi aşa cum doreau elitele amintite. Totuşi, chiar dacă obiectivele unora dintre aceşti jihadişti sunt iraţionale, i.e crearea unui califat, aceasta nu-i împiedică să înţeleagă că, chiar şi pentru a-şi atinge acest scop, vor trebui să lupte cu elitele transnaţionale care în toţi aceşti ani le-au distrus ţările şi/sau fraţii într-ale religiei”, mai scrie Fotopoulos.

Relaţiile dubioase dintre al-Qaeda şi Moscova

Aşa cum în presa rusă apar articole care acuza puterile occidentale de implicare în fenomenul terorist, unele publicaţii occidentale au acuzat deja Moscova de legături cu reţeaua al-Qaeda. John Schindler fost profesor la US Naval War College, susţinea încă din 2014 că între actualul lider al al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, şi serviciile secrete ruse există o legătură încă din anii 1990. Al Zawahiri a încercat să ajungă în Cecenia în 1996, însă a fost arestat de autorităţile ruse şi reţinut timp de circa un an de zile, un episod pe care actualul lider al al-Qaeda a ales să-l păstreze sub tăcere. Abia dupa această perioadă în care s-a aflat în Rusia, al-Zawahiri l-a cunsocut pe Osama bin Laden, cu care a cimentat o alianţă.

Disidentul Alexandr Litvinenko, care a fost și colonel FSB, a făcut declarații șoc. Într-un interviu din 2005, Litvinenko afirma că Zawahiri ar fi fost antrenat de către FSB în Daghestan în perioada aflării acestuia pe teritoriu rus. Apoi, serviciile secrete ruse l-ar fi trimis în Afganistan pentru a deveni mâna dreaptă a lui Bin Laden. „Am lucrat în același departament ( FSB) și am motive clare să afirm că Al-Zawahiri nu este singura legătură dintre FSB și gruparea Al-Qaida”, a declarat Litvinenko, după cum scruie John Schindler.

Afirmațiile lui Litvinenko nu pot fi demonstrate. Dar asasinarea acestuia în 2006 la Londra, la scurt timp după declarații, cu siguranță pot fi considerate opera serviciilor ruse și, prin urmare, oferă o credibilitate mai mare celor spuse de Litvinenko, consideră Schindler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.