Alan Greenspan, despre economia SUA: ”Am dat de belea”

Economia mondială nu a intrat bine în anul 2016. În presa financiară americană cel mai întâlnit titlu este ”Nu va fi ca în 2008”, o încercare concertată a analiștilor, inclusiv a ”profetului crizei”, Nouriel Roubini, de a liniști investitorii, de a calma ”piețele”.

Care este opinia lui Alan Greenspan, cel care a condus Federal Reserve din SUA din 1987 până în 2006, cu puțin înainte de criza financiară? Potrivit Bloomberg, Greenspan, unul dintre oficialii americani care au avut o contribuție importantă la bulele create înainte de 2008, nu împărtășește calmul colegilor săi de breasla. El a criticat politica dobânzilor negative ce a început să fie adoptată de băncile centrale și considera ca Beijingul nu are nicio sansa de a menține creșterea economică planificată de 7%. Mai mult, China a ajuns la o limită a productivității, iar acest lucru îi va încetini economia.

Alan Greenspan este îngrijorat și de evoluția economiei americane. ”Am dat de belea în primul rând pentru ca productivitatea este zero… Investițiile sunt cu mult sub medie. De ce? Pentru că oamenii de afaceri sunt foarte nesiguiri în privința viitorului”.

Fostul șef al băncii bancherilor, Federal Reserve, consideră că reforma sistemului bancar american prin legea Franck-Dodd, în 2010, nu ajută la mare lucru în momentul de față. ”Aceste reguli au vizat modificări ce privesc problemele din 2008 sau care au dus la problemele din 2008. Și nu au reușit să facă asta. ”Prea mare pentru a falimenta”
era o problema mare atunci și este și acum. Nicio prevedere din legea Frank-Dodd nu abordează această problemă”, spune Greenspan.

În cele din urmă, fostul sef al Federal Reserve declară că nu poate privi cu optimism înainte. ”Nu mai sunt optimist de ceva vreme. Și nu voi fi până când nu vom încheia programele sociale. Nimeni nu vrea să se atingă de ele. Iar asta nu permite investițiile de capital, nu permite creșterea productivității si nu permite dezvoltarea nivelului de trai”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.