Alarmă pentru Băsescu. Germania şi China îşi dezvoltă „parteneriatul strategic”

Făcându-i în ciudă preşedintelui Traian Băsescu, cel care, nu doar recent, ci încă din vara lui 2012, denunţa guvernul abia instalat la cârma României că priveşte spre Rusia şi China, Berlinul şi Beijingul au decis să-şi dezvolte „parteneriatul lor strategic”, intensificând schimburile în domeniul politicii externe, în paralel cu relaţiile lor economice, care sunt deja foarte strânse.

Decizia a fost luată cu prilejul primei vizite pe pământ german a noului preşedinte chinez, Xi Jinping. „Prin această vizită întărim parteneriatul strategic complet”, a subliniat cancelarul Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă comune cu oaspetele său, Xi Jinping, transmite France Presse.

Este vorba de cea de a doua etapă a turneului european al liderului chinez, după Franţa, ţară membră a Consiliului de Securitate şi una dintre „cheile” Uniunii Europene. Potrivit declaraţiei comune chino-germane, cele două „puteri economice” au promis că se vor concentra în mod „regulat” şi că vor conlucra mai strâns în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum G20 sau ONU, pentru a fi la înălţimea „responsabilităţii lor importante”.

Parteneriatul dintre cea mai populată ţară a lumii şi prima economie europeană, două mari puteri exportatoare, care exista deja „de mai mulţi ani”, „se dezvoltă de o manieră largă”, a declarat Merkel.

France Presse notează că primul partener comercial al Germaniei din Asia este China, care, la rândul său, este primul partener din Europa al Germaniei.

Dorind, desigur, ca aceste informaţii să ajungă şi la urechile lui Băsescu, agenţia citată informează că, anul trecut, schimburile comerciale germano-chineze au fost de 161,5 miliarde dolari.

„Relaţiile chino-germane seamănă cu modul de a conduce un automobil, nu trebuie să te mulţumeşti să priveşti câţiva metri mai în faţă, ci trebuie să priveşti mai departe”, spunea Xi Jingping, aruncând un ochi spre contractele semnate vineri, dominate de filiera automobilistică. Constructorul Daimler a anunţat o investiţie de un miliard de euro până în 2015, în comun cu partenerul său chinez BAIC, pentru a mări capacităţile acestuia de producţie din Beijing.

În context, semnalăm că, în prezent, constructorii germani de automobile sunt deosebit de activi în China. Printre alte acorduri parafate vineri la sediul Cancelariei germane se află unul ce prevede lărgirea cooperării între Volkswagen şi partenerul său chinez SAIC şi un acord în vederea întăririi legăturilor dintre grupul BMW şi grupul Brilliance. Alte documente au în vedere angajamentul gigantului din domeniul chimiei Bayer ca, în schimbul sumei de 100 de milioane de euro, să mărească o uzină din Beijing; o declaraţie de intenţie pentru o „cooperare strategică în domeniul energiei” între Siemens, Huaneng Power International et Shanghai Electric. A fost semnat şi un acord preliminar între operatorul Bursei din Frankfurt Deutsche Borse şi Bank of China şi separat între Bundesbank şi omoloaga sa chineză People’s Bank of China pentru crearea la Frankfurt a unei camere de compensaţie pentru deviza chineză – yanul.

Vineri seara, înaltul oaspete chinez, însoţit în turneul european de soţie, cântăreaţa de muzică populară Peng Liyuan, a fost invitat de onoare la un dineu oferit de cancelarul Angela Merkel.

Sâmbătă, el a mers în Rhenania de Nord Westphalia, cea mai populată şi cea mai industrializată regiune a Germaniei, unde, între altele, a vizitat o platformă logistică din portul Duisburg legată de China printr-o relaţie de navlu feroviar printre cele mai lungi din lume.

Cum se constată, aşa cum a făcut recent Ungaria, care a dezvoltat masiv relaţiile economice cu China, fără a periclita raporturile sale din NATO, în principal cu SUA, cât şi în sânul UE, atât Franţa, cât şi Germania au avut contacte politice la cel mai înalt nivel cu Beijingul, după care au încheiat numeroase contracte economice, care vor impulsiona serios relaţiile lor cu această ţară. Evident, din fericire pentru ele, statele respective au o politică externă coerentă, bine definită şi articulată şi nu i-au cerut părerea lui Băsescu în legătură cu strategia lor asiatică, iar dacă i-ar fi cunoscut-o, cu siguranţă nu ar fi ţinut seama de ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.