Mergem sau nu mergem la Baku?
Alba-neagra la TVR cu Eurovision 2012
 

La ora actuală nu se ştie dacă România va participa la ediţia 2012 a concursului Eurovision. La TVR despre Eurovision 2012 nu există nicio referire, în schimb ministrul Culturii a garantat în iulie la Baku participarea României. Un comeback de senzaţie la 87 de ani!

Pe site-ul TVR: informaţii despre Eurovision 2011

Eurovision 2012 se desfăşoară între 22 şi 26 mai a.c. la Baku, în Azerbaidjan. De regulă, TVR anunţa prin luna octombrie compozitorii şi interpreţii interesaţi să se înscrie în competiţia naţională care sunt calendarul şi regulamentul intern. Tot de regulă (excepţie făcând anul 2011, când finala naţională a contat şi ca program de Revelion) în primele zile din ianuarie se desfăşura preselecţia naţională, iar în februarie, eventual şi martie, aveau loc semifinalele şi finala.

Pentru ediţia din 2012, TVR nu a anunţat absolut nimic în ceea ce priveşte competiţia internă. În ultimele ieşiri publice ale şefilor din TVR, inclusiv în celebra stenogramă a CA din noiembrie, nu se pomeneşte nimic de Eurovision 2012. Nimic - cel puţin - până pe 3 ianuarie 2012. Aceasta în timp ce în unele ţări participante s-au desfăşurat deja finalele naţionale, iar în celelalte sunt în curs de desfăşurare grupele preliminare sau semifinalele naţionale.

Am încercat să aflăm de la biroul de relaţii publice al TVR dacă România va participa sau nu la competiţia europeană a muzicii pop. La telefon ne-a răspuns robotul, care ne-a direcţionat spre site-ul TVR dacă vrem să obţinem informaţii de orice natură privind postul public de televiziune. Site-ul TVR l-am accesat zilnic în ultima lună, iar în ceea ce priveşte Eurovisionul, sunt doar ştiri despre ediţia 2011. Nimic despre ediţia 2012. Toate acestea ne conduc spre o singură concluzie: s-ar putea ca România să nu participe la Eurovision 2012

O singură menţiune, pe un site privat

Am găsit totuşi o referire a unui oficial TVR privind Eurovision 2012. Este vorba de Dan Manoliu, care în câteva rânduri s-a ocupat de organizarea competiţiei interne, iar în 2011 a fost „căpitanul nejucător" al echipei Moldovei. Pe 6 decembrie 2011, Manoliu a declarat pentru „Anchetatorul Monden" (un site al jurnalistei Anca Apostol) că „deocamdată discutăm regulamentul: cum să facem selecţia pieselor participante, cum anume se va desemna reprezentantul României şi celelalte detalii". Manoliu a mai lăsat de înţeles că efortul financiar este destul de ridicat, taxa de participare fiind de 120.000 de euro.

Dacă ţinem cont de faptul că de la declaraţia lui Dan Manoliu a trecut aproape o lună şi tot nu s-a mişcat nimic, semnalul pare să fie acelaşi: nu participăm.

Pe site-urile Eurovision, o singură ştire despre România

Pe cele patru site-uri ale Eurovision 2012, zilnic apar ştiri din ţările participante. De fapt putem chiar spune că, exceptând ştirile referitoare la situaţia la zi din concursurile naţionale, asistăm la un adevărat concurs de „fabricat" ştiri. Fiecare ţară (inclusiv televiziunile publice respective) se zbate să apară cu cât mai multe ştiri pe site-urile Eurovision 2012. Apar inclusiv ştiri de genul „interpreta X a relansat după 38 de ani piesa cu care a participat la Eurovision" şi multe altele care au doar legături îndepărtate cu Eurovizion. Dinspre România, pauză. Linişte totală. O singură ştire a apărut pe site-urile Eurovision 2012 referitoare la România, şi anume informaţia despre decesul reprezentantei din 1998, Mălina Olinescu. Mai apare o ştire în luna iunie, dar ea vine din Ucraina, şi anume anunţul privind recitalul de la Bucureşti al interpretei Ruslana, câştigătoarea Eurovision 2004.

Kelemen a anunţat încă din iulie participarea României

Dacă TVR intenţionează să nu participe la Eurovision 2012, acest lucru ar fi trebuit anunţat la EBU (European Broadcasting Union) până la 31 decembrie 2011. Orice anunţ făcut după această dată va aduce prejudicii mari de imagine TVR şi în ultimă instanţă şi României.

Mai este de semnalat un amănunt. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a „antamat" încă din luna iulie 2011 participarea României la Eurovision 2012. Pe 28 iulie, aflat într-o vizită la Baku, Kelemen Hunor a declarat următoarele în faţa ziariştilor azeri: „Felicit Azerbaidjan pentru victoria sa la Eurovision 2011. Festivalul Eurovision reprezintă o şansă reală pentru ca fiecare ţară să arate ce potenţial cultural şi turistic are. România va participa desigur la concursul din 2012 la acest festival".

Cine nu participă în 2012

De regulă, în ultimii 10 ani, de când Eurovisionul se desfăşoară după un regulament nou, în jur de 44-45 de ţări din Europa, plus Israel, participă la festival. Există ţări care nu participă deloc (Liechtenstein, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - aceste trei ţări intră generic sub „umbrela" Marii Britanii), iar ducatul Luxemburg şi Principatul Monaco nu s-au mai înscris de mai mulţi ani în competiţie.

Dintre ţările cu o participare regulată, una singură, Polonia, a anunţat, în luna octombrie 2011, oficial, că se retrage în 2012. Motivul îl constituţie obligaţiile în plus pe care le are televiziunea publică de la Varşovia legate de coorganizarea de către Polonia a turneului final al Campionatului European de fotbal. De asemenea, Armenia a trimis la EBU o înştiinţare (neoficială încă) privind un posibil abandon. Cauza: delegaţia Armeniei nu se simte în siguranţă în Azerbaidjan, ţinând cont de starea de beligeranţă dintre cele două ţări.

Alte două ţări, cu o tradiţie redusă în ceea ce priveşte participările la Eurovision, Cehia şi Andorra, au notificat încă din vara trecută că nu vor veni la Baku. În cazul Cehiei, motivele sunt de natură să stârnească zâmbete: în 2010, Katerina Fricova, şefa de atunci a postului public de televiziune, spunea franc că nu se pricepe să conceapă un proiect pentru finala naţională a Eurovision care să întreacă competiţia din... Slovacia. Mai mult, dna Fricova mai susţinea că Eurovisionul nu a prins la telespectatorii cehi şi a făcut din nou o paralelă cu Slovacia, unde competiţia este urmărită cu mult succes. Noul director al televiziunii naţionale cehe, Petr Dvorak, a motivat (acum câteva luni) absenţa în 2012 a Cehiei de la Eurovision prin faptul că postul public îşi schimbă radical programele şi că nu-i convin regulamenetele Eurovision. În cele (doar) trei participări la Eurovision, Cehia a avut rezultate catastrofale: în 2007 a ocupat locul 28 în semifinală cu un singur punct primit, iar în 2008 şi 2009 a ocupat ultimul loc în semifinale, cu 9, respectiv 0 puncte. Acesta este se pare adevăratul motiv pentru care Cehia nu mai participă la Eurovision începând cu anul 2010.

Un comeback de senzaţie!

Elveţia este una dintre ţările care au fost cele mai grăbite, ţinându-şi finala naţională pe 10 decembrie 2011. Piesa câştigătoare - „Unbreakable" - este interpretată de duetul Sinplus. Interesant este însă altceva: pe locul 8 în finala naţională helvetă s-a clasat piesa „C'etait ma vie", interpretată de Lys Assia. Un nume care pentru generaţia tânără de melomani poate nu spune prea multe. Pentru cei care cunosc istoricul Eurovision, Lys Assia este un nume „special". Este câştigătoarea - cu piesa „Refrain" - a primului festival Eurovision, cel desfăşurat în Elveţia, la Lugano în anul 1956. Lys Assia, reprezentanta Elveţiei, a mai concurat şi în următorii doi ani, reuşind în 1958 să ocupe locul 2 cu piesa „Giorgio". În deceniile 6-9, Lys Assia a ieşit din circuitul muzical, ocupându-se de afaceri alături de cei doi soţi cu care a fost măritată (ambii decedând în timpul căsătoriilor). Acum, Lys Assia, care a scos în ultimii 10 de ani două CD-uri conţinând mai mult piese vechi (şi câteva noi), a revenit în concursul Eurovision. Ceea ce este de semnalat este că Assia are venerabila vârstă de 87 de ani (pe 3 martie împlineşte 88 de ani) şi încă mai cântă bine. Că piesa prezentată nu a avut succes este altă poveste. Prin urcarea (oficială) pe scenă la această vârstă, Lys Assia intră în top 20 al celor mai vârstnici cântăreţi care au performat în faţa publicului. Suntem deci în faţa unui comeback de senzaţie.

Accesări: 4181
Lucian Gheorghiu
Publicat Marţi, 03 ianuarie 2012

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
0
10 Voturi

 

Alte articole scrise de Lucian Gheorghiu: Alte articole din categorie:


 
Comentarii

dany
00:22:55, 10 Jan 2012 7
RUSINE TVR , SUNT DEZGUSTAT! TELEVIZIUNEA ROMANA FACE ROMANIA DE RAS! RUSINEEEEEEEE
ContraPro
+1
 
ce mai conteazaa
12:06:41, 05 Jan 2012 6
Nu cred ca o sa participam anul acesta la Eurovision si pacat ca TVR nu se intereseaza de participarea Romaniei la acest concurs care da un plus tarii castigatoare. Pe zi ce trece mai marii sefi a TV sunt preocupati de alte treburi( de salarii mari fara pic de efort, de mite, de barfe si de alte lucruri neinteresante). PS: la rromani este criza de bani dar de prostii acat :(
ContraPro
+5
 
Gabi
22:11:51, 04 Jan 2012 5
Lucica, felicitari pt documentare, dar stilul trebuie cizelat, tata :p
ContraPro
+3
 
Ioana Lupea
07:38:09, 04 Jan 2012 4
Cum sa mergem la Eurovision? Prioritatea nr.1 este sa ni se plateasca mie si lui Mircea Marian onorariile. Asta e ordinul pe care dl. Basescu si dl.Boc i l-au dat lui Lazescu Alexandru. Iar el, sluga credincioasa, executa. Nu e vorba ca si el are un salariu baban... Iar eu imi vad de propaganda basista si de cea portocalie
ContraPro
+9
 
Didi
21:35:22, 03 Jan 2012 3
Cerbul de Aur - out Mamaia - out Jocurile olimpice - jumatate la Dolce Meciurile na'ionalei - doar cele amicale Divizia A - out Mondiale de handbal - out Pentru ce se mai justifica taxa radio-tv platita de romani? Pentru ce se mai justifica banii de la buget? @ Oricum S-ar putea ca Eurovisionul sa nu mai fie ca acum 25-30 de ani, dar este un brand de brand. Muzica este proasta acum la toate nicelele, nu doar la Eurovision. Azerbaidjanul are si o parte din teritoriu in europa. Face parte din statele asa zisei Euro-Asia. Si la fotbal intra tot in zona europeana. Israelul nu e in Europa, dar este arondat Europei, pentru ca daca ar participa la competitii in Asia, s-ar lasa cu atentate.
ContraPro
+6
 
1 2

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.