Albinelor le place cofeina

Cercetătorii au descoperit că nu doar oamenii se bucură de efectele pozitive ale cofeinei, ci şi albinele. Această substanţă le îmbunătăţeşte memoria albinelor şi le face polenizatoare mai eficiente, arată un nou studiu publicat în jurnalul Science, conform site-ului descopera.ro.

Albinele care au fost hrănite cu o soluţie cu zahăr ce conţinea cofeină, care există în natură în nectarul cafelei şi al florilor de citrice, erau de 3 ori mai predispuse să-şi amintească parfumul unei flori în comparaţie cu albinele care fuseseră hrănite doar cu zahăr, au descoperit cercetătorii din cadrul Universităţii Newcastle, în urma studiului condus de profesorul Geraldine Wright.

Efectul cofeinei asupra memoriei pe termen lung a albinelor era unul însemnat: de trei ori mai multe albine îşi aminteau un parfum floral la 24 de ore distanţă şi de două ori mai multe albine îşi aminteau acest miros la trei zile distanţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nectarul anumitor specii de citrice şi cel din florile de cafea conţin doze reduse de cofeină. Printre acestea se numără specia de cafea robusta, arabica, lămâile şi grepfrutul.

Coautorul studiului, Phil Stevenson, a mai declarat că „o mai bună înţelegere a preferinţelor albinelor ne-ar putea ajuta să descoperim metode noi prin care să susţinem această specie, protejând astfel industria agricolă şi mediul rural”.

Cercetătorii au avertizat că declinul înregistrat în rândul populaţiilor de albine şi în rândul altor insecte polenizatoare reprezintă un risc la adresa biodiversităţii şi la adresa unor culturi agricole.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.