Alegerea lui Ionannis poate decupla ”piatra de moară” Bulgaria de România

Pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta este o șansă pentru România, spune jurnalista bulgară Martina Ghenceva, care face o analiză a situației politice din România pentru euinside.eu. Ghenceva consideră că, în lumina ultimelor evoluții din România și Bulgaria, pe holurile Comisiei Europene începe să se vorbească de o posibilă decuplare a celor doua țări în ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare, un lucru foarte important pentru aderarea la Spațiul Schengen. Bulgaria a rămas mult în urma României, consideră jurnalista.

Bulgaria – absenteism record și un premier uzat. România – prezență record și un președinte nou

”În Bulgaria, la fel ca și în România, s-a dus o bătălie pentru a limita dreptul de vot al celor din străinătate. Însă asemănările se termină aici. Dacă în România decizia privind numărul secțiilor de vot este luată de guvern, în Bulgaria sunt necesare discuții de până la un an de zile pentru modificarea legii electorale în acest sens, și doar pentru a le conveni celor de la putere. În ultimul raport privind România, Comisia Europeană arată că lupta împotriva corupției a marcat un progres semnificativ. În cazul Bulgariei, CE arată că această luptă a eșuat. Mai mult, CE notează că se înregistrează influențe ale politicului în justiția bulgară. După un an de instabilitate politică și proteste record – de șase luni – și după, din nou, un record al absenteismului, fostul premier Boiko Borisov a revenit la putere, în momentul în care se înregistrează cea mai gravă deteriorare a parcursului Bulgariei în cadrul MCV.

De câte ori mai merge ulciorul bulgăresc la Bruxelles

Euinside notează că tradiția în Bulgaria este de a se trece prin parlament în mare grabă o serie de măsuri legislative care să îmbunătățească repede imaginea țării în fața Comisiei, înaintea unui nou raport MCV. Însă de această dată lucrurile pot sta altfel decât în timpul Comisiei Barroso, iar Bulgaria e in pericol, spre deosebire de România.

O diferență majoră între cele două țări

În acest moment, la Bruxelles există o cu totul altă Comisie. Al doilea cel mai important membru al executivului UE este olandezul Frans Timmermans și el este responsabil cu domeniul justiției și al statului de drept. ”Rămâne de văzut cum va fi apreciat progresul Bulgariei și al României. În mod evident, România este cu mult înaintea Bulgariei. În România există deja un lung șir de condamnări pentru corupție. Este ceva ce în Bulgaria lipsește cu desăvârșire și e un lucru ce devine evident când comparăm Bulgaria cu România”, scrie euinside.

Euinside identifică un moment zero al evoluțiilor pozitive din perspectiva UE înregistrate în România. Este vorba de raportul MCV din ianuarie 2013, în care se cere politicienilor să demisioneze în momentul în care apar cazuri de incompatibilitate si corupție. Era un raport ce venea după criza politică din 2012. ”România a devenit o țară în care este normal să demisionezi când înregistrezi un eșec”.

”Rămâne de văzut dacă Comisia va pune aceeași presiune și pe Bulgaria. Și dacă este necesară o criză politică pentru ca CE să decidă să acționeze fără întâziere”, mai arată articolul menționat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.