Nemții către greci: „Aveţi grijă ce clovn alegeţi!”

După un prim scrutin ce nu a permis formarea unui guvern, grecii s-au întors duminică la urne pentru alegerile legislative într-un sufragiu în care partidul de radical de stânga Syriza, format de Alexis Tsipras, şi partidul conservator Noua Democraţie (ND), al lui Antonis Samaras, se află la egalitate.

Electoratul este extrem de divizat – pe de-o parte sunt partidele tradiţionale – socialiştii din PASOK şi conservatorii din Noua Democraţie, care au guvernat ţara alternativ din 1974 şi care sunt de acord cu măsurile impuse de organisele internaționale şi de cealaltă parte sunt partidele care au avut o ascensiune mai recentă, precum Syriza, tocmai pentru că se opun austerităţii.

Legea electorală, care a fost formulată pentru un sistem politic cu două partide şi care în aceste condiţii nu se mai potriveşte. Deci Grecia este în faţa aceluiaşi blocaj ca şi pe 6 mai.

O eventuală victorie a lui Alexis Tsipras preocupă anumite medii din Europa ca urmare a opoziţiei acestuia faţă de continuarea măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii săi din 2010, de la începutul crizei datoriei, în schimbul primirii unor împrumuturi internaţionale.

Liderul dreptei conservatoare greceşti, Antonis Samaras, a promis vineri seara ţării că „vor ieşi din criză, dar nu din euro”, dacă partidul său va câştiga la alegerile legislative cruciale de duminică, partidului său fiind la egalitate cu cel de stânga radicală în sondaje
„Vom ieşi din criză. Nu vom ieşi din euro. Nu vom lăsa pe nimeni să ne scoată din Europa”, a declarat el în faţa câtorva mii de simpatizanţi, adunaţi în Piaţa Syntagma, din centrul Atenei, pentru ultimul său miting electoral înaintea scrutinului.
Anumite sondaje indicau un avantaj minor al Partidului Noua Democraţie al lui Samaras, în faţa celui de stânga, radical, al lui Alexis Tsipras, Syriza.
„Prima dilemă este între euro şi drahma. Mai mulţi prieteni ai ţării ne-au avertizat”, şi „destinul ţării va depinde de răzpunsul alegătorilor”, a menţionat Samaras.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat, la rândul său sâmbătă speranţa că grecii vor alege, în cadrul scrutinului de duminică, un nou guvern care va respecta promisiunile făcute faţă de creditorii internaţionali.

Europenii trebuie să înceteze să mai facă promisiuni pe care să le încalce, a menţionat şefa executivului german, în cadrul unei convenţii regionale a formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori), în landul Hessa.

“Nu se mai poate – şi este valabil şi pentru alegerile din Grecia – ca aceia care nu-şi respectă angajamentele să-i ducă pe toţi ceilalţi de nas”, a subliniat Merkel. “De aceea este atât de important ca, după alegerile de mâine din Grecia, să se formeze un guvern care să ne spună da, vrem să ne respectăm angajamentele. Aceasta este baza pe care Europa poate prospera”, a punctat cancelarul german, care nu a făcut nicio referire la un partid ori politician anume din Grecia.

Neonaziştii greci seduc tot mai mulți oameni

Neonaziştii seduc un public tot mai mare în Grecia, câteva sute de persoane, venind sâmbătă să asculte la Atena discursul unui oficial Chryssi Avghi (Zori de Aur) care, în urmă cu o săptămână, a lovit o deputată comunistă în direct.

Chryssi Avghi, o grupare obscură până de curând, acuzată de agresiuni cu caracter rasist, a intrat în Parlament la începutul lui mai, obţinând 6,9% din voturi (21 de mandate din cele 300), într-un scrutin care a sancţionat partidele tradiţionale.

Susţinătorii partidului speră la un scor şi mai bun duminică, într-un climat mai nesigur ca niciodată în Grecia, blocată în recesiune şi supusă unei severe cure de austeritate care exasperează populaţia.
„Sper că vom face 10%”, a declarat Vassilis Bardis, în vârstă de 43 de ani, un agent de securitate plin de tatuaje. În spatele lui, pe o banderolă se poate citi „Rechini creditori, jos labele de pe Grecia”.

Celălalt cal de bătaie al militanţilor este imigraţia. „Nu avem nimic împotriva imigranţilor, dar trebuie să ne protejăm ţara”, a spus Vassilis.

„Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un efect devastator”

Ieşirea Greciei din zona euro şi din Uniunea Europeană (UE) ar avea un „efect devastator”, a estimat preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat de cotidianul austriac Kurier.

„Independent de consecinţele economice şi sociale pentru Grecia însăşi, o ieşire a acestei ţări din UE ar cauza prejudicii pentru întreaga zonă euro şi pentru coeziunea ei”, a atenţionat Juncker, în ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, considerate cruciale. „Trebuie să împiedicăm acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie să fie conştienţi de aceasta”, a declarat preşedintele Eurogrup.

Cotidian german, scrisoare către greci: „Aveţi grijă ce clovn alegeţi!”

O scrisoare deschisă către poporul grec, publicată de cotidianul german Bild, a făcut senzaţie sâmbătă în Grecia. „Dragi greci, vă priveşte pe cine alegeţi mâine (duminică – nr.), dar noi, germanii, suntem cei care vă ţinem ATM-urile pline de euro, deci aveţi grijă ce clovn alegeţi. Dacă veţi alege să nu vă ţineţi promisiunile, nu veţi mai primi euro din Germania”.

UPDATE Primul exit-poll după închiderea urnelor arată un rezultat indecis

Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea „garantul” menţinerii ţării în zona euro şi care susţine totodată necesitatea „renegocierii” planului de austeritate dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, este creditată cu un scor între 27,5 şi 30,5%, în timp ce Syriza, care susţine „o anulare a acestui plan”, este creditată cu un scor de 27-30%.

Neonaziştii greci din cadrul partidului Zori de Aur rămân în Parlament cu acelaşi scor ca în alegerile de pe 6 mai, în urma scrutinului legislativ de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj, transmite AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.