Alegeri cu aer de război civil

Ambele tururi electorale pentru alegerea preşedintelui au arătat faţa înfricoşătoare a administraţiei româneşti actuale. Interesul pentru putere ca pârghie a interesului personal, al grupurilor politice constituite mafiot, s-a arătat mult mai accentuat decât au formulat-o cele mai teribile critici. Instituţiile statului s-au dovedit rupte total de societate, funcţionând în logica represiunii comuniste, personaliste, au reuşit să implice şi guverne externe. Implicarea forţelor de ordine din Italia şi Franţa pentru descurajarea manifestării dreptului la vot al românilor, în perimetrul ambasadelor propriei ţări, dă o notă incalificabilă Executivului de la Bucureşti. O asemenea instigare descalifică total şi ar trebui să ducă la consecinţe dintre cele mai grave. Protagoniştii ar trebui să nu mai aibă acces la decizia în numele comunităţii, prin abuzul în exercitarea unor demnităţi.

Aerul de război civil din perioada alegerilor se va reaprinde curând. Fără chemarea la ordine a celor care au pus în paranteze democraţia, drepturile fundamentale, instituţiile publice şi chiar ordinea din cadrul altor ţări ale UE, nu se va putea face nimic. Primitivismul legislativ s-a arătat cu o amploare nemaiîntâlnită, în faţa unei lumi întregi, a unei prese libere. Guvernul actual şi PSD-ul s-au poziţionat împotriva unei ţări întregi. Dacă ar fi câştigat, prin absurd, iniţiatorii acestor manevre, preţul ar fi fost unul fatal pentru ţară. Cei care au fraudat economia zeci de ani, proprietarii principalelor averi care distrug libertatea economică şi politică, morala publică şi-au arătat potenţialul infracţional imposibil de controlat de cineva. Este însuşi fondul degradării pe care au evoluat toate grupările politice post-decembriste, care le-a asigurat mediul de existenţă. Schimbarea sistemului, a regulilor, transformarea României într-un stat democratic se află acum în unul din momentele sale astrale. Invocarea permanentă a oamenilor providenţiali îşi are sensul numai prin implicarea lor în proiecte legislative şi instituţionale noi, funcţionale, imediate. Epoca politicilor făcute exclusiv la televizor şi-a încheiat veacul. Şi presa, şi instituţia parlamentară trebuie să-şi regăsească identitatea distrusă, ieşind din această hărţuială de faţadă, deprofesionalizantă.

Această campanie ar trebui să fie ultima când candidatul a ocupat un post public. Implicând instituţii, persoane, logistică, prim-ministrul a perturbat climatul şi aşa precar, dovedind un abuz până la capăt. Nici în acest moment nu a demisionat, dând semne că nu o va face. Experimentarea terorii instituţionale s-a făcut legal, aşa cum se întâmplă în acest moment peste tot în România. Trăim într-un stat construit împotriva propriilor cetăţeni, dedicat mediului politic. Barbaria actuală existentă pretutindeni în România va trebui înlocuită cu un sistem inteligent, performant, unificator, prin care funcţionarii, indiferent de poziţia pe care o deţin, să fie realmente în slujba societăţii. Un parcurs care să cuprindă eliminarea apocalipticelor puncte ale dezastrului legislativ se impune imediat după instalarea noului preşedinte.

Nemulţumirile care au adus accidental la putere PSD-ul regăsesc, în sfârşit, speranţa că lucrurile se vor schimba, şi că nu partidul-stat face parte dintre arhitecţii reformei. Acesta şi-a arătat limitarea şi întreaga sa resursă, care sunt dovedit antidemocratice. Guvernul actual este contra interesului public, constituit dintr-o armată de strategi în acest sens, având indolenţa de a nu demisiona, aşa cum ar fi absolut normal. Derapajele din campania electorală pot deveni revanşarde şi obligă societatea la o mobilizare generală pentru stoparea lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.