Alegeri în duminica bogatului nemilostiv

Alegerile din 2 noiembrie pică, potrivit calendarului ortodox, în Duminica Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr.

Primele alegeri postdecemebriste au avut loc în Duminica Orbului, iar în epocă acest lucru a fost interpretat ca un semn că românii au votat în necunoştinţă de cauză, fără să vadă că au fost manipulaţi de Ion Iliescu.

Care este pilda din ziua alegerilor din 2 noiembrie?

Duminica bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr este o pildă întâlnită în Evanghelia după Luca (capitolul 16).

„Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porţii lui, plin de bube, poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar şi câinii, venind, lingeau bubele lui.

Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam.

A murit şi bogatul şi a fost înmormântat. Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el i-a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui. Şi el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie.

Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ţi aminte că ai primit cele bune ale tale în viaţa ta, şi Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuieşti. Şi peste toate acestea, între noi şi voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi.

Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, Căci am cinci fraţi, să le spună lor acestea, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin. Şi i-a zis Avraam: Au pe Moise şi pe prooroci; să asculte de ei. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi.

Şi i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi.” (Luca 16, 19-31).

Ce înseamnă pilda bogatului nemilostiv?

ÎPS Antonie Plămădeală spunea că prin pilda bogatului nemilosti „Iisus Hristos a vrut să ne dea o indicaţie asupra adevăraţilor responsabili şi să ne prevină că istoria nu se incheie cu cât a fost şi este pe pământ. De aceea istoriseşte urmarea întâmplării şi dincolo, pentru ca această urmare conţine cheia înţelesului situatiei si epilogul ei, rezolvarea ei. Rezolvarea e dincolo”.

„Mantuitorul ni-l arata pe bogat in iad. O rasturnare totala. Bogatul, care fusese in rai pe pamant, a ajuns dincolo in situatia lui Lazar, pentru care iadul fusese pe pamant, iar Lazar a ajuns in rai.”

„Am vazut in textul parabolei ca i s-a adresat lui Avraam si a doua rugaciune: Te rog dar, parinte, sa-l trimiti pe Lazar la casa tatalui meu, caci am cinci frati, si sa le marturiseasca aceste lucruri, ca sa nu vie si ei la acest loc de munca.

Frumos sentiment! Frumoasa ingrijorare pentru altii, chiar daca pentru fratii sai, si nu pentru niste straini de familia sa. Chiar si asa, nu putem sa nu-l apreciem. Se gandea sa nu pateasca si altii ca dansul. Numai ca, si de data aceasta, gandul ii venise prea tarziu.”

„În Parabola bogatului nemilostiv – vai de viata lui vesnica! – ne invata ca una din portile vietii fericite e milostenia. Multi dintre cei nemilostivi au crezut ca nu se vor mai intalni niciodata cu cei pe care i-au ignorat, sau i-au nedreptatit, satisfacandu-si doar egoismul lor. Se vor intalni, ne spune Mantuitorul.”

Care ar putea fi înţelesul pentru ziua alegerilor prezidenţiale?

Aici fiecare poate să se gândească la propriile interpretări. Este important să înţelegem ce se întâmplă în jurul nostru, să încercăm să gândim cu capetele noastre. Atunci când ne uităm la televizor, să aflăm informaţia, dar să nu luăm ca adevăruri toate interpretările ei. Unele pot să ne zăpăcească minţile. Dacă nu pricepem ce se întâmplă, dacă nu reuşim să discernem şi să ne dăm seamă care e Bun şi care e Rău, pot să vină şi americanii şi ruşii să ne spună, că-i tot degeaba; putem cel mult să ne uităm în gura lor şi să facem cum vor ei, nu cum vrem noi şi cum e mai bine.

Dar mai presus de toate, important e să fim buni unii cu alţii şi, atunci când sesizăm că semeni de-ai noştri n-o fac, că vor să ne ia de proşti, să ne păcălească, e înţelept să le întoarcem spatele şi să-i urmăm pe aceia care ne ajută să mergem, cu toţii, pe calea cea bună şi dreaptă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.