Alegerile din Germania, rezultate finale

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, se clasează pe primul loc, cu 33%, în urma alegerilor parlamentare din Germania, conform rezultatelor după numărarea voturilor din toate cele 299 de circumscripții electorale.

Este cel mai slab înregistrat vreodată de blocul electoral format din partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), dar îi asigură Angelei Merkel un al patrulea mandat de cancelar.

Locul doi este ocupat de Partidul Social-Democrat, al lui Martin Schulz cu 20,5%, care înregistrează cel mai slab rezultat după 1933.

Pe poziția a treia se clasează formațiunea de extremistă Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) care a obţinut 12,6% din voturi. Este pentru prima dată după al doilea război mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.

Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) FDP și Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) au fost principalele câștigătoare ale scrutinului. FDP a obținut 10,8%, după ce la alegerile anterioare nu reușise să treacă de pragul minim de 5% necesar pentru a intra în Bundestag.
Formaţiunea Alianţa ’90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) a obținut 8,9%, iar Die Linke, cu o doctrină de stânga, cu 9,2%.

Proteste în mai multe orașe

Oponenții formațiunii de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) au ieșit pe străzile mai multor orașe din Germania, inclusiv Berlin, pentru a protesta față de succesul AfD care a reușit pentru prima dată în istorie să intre în Bundestag, transmite site-ul postului Deutsche Welle.
Peste 700 de persoane s-au strâns, duminică seara, în zona Alexanderplatz din Berlin.
Protestatarii au strigat sloganuri precum: „Rasismul nu este o alternativă”,”AfD este o grupare de rasiști”,”Naziști afară”, „Tot Berlinul urăște AfD”.

Proteste au avut loc și în alte orașe, precum Koln, Hamburg, Frankfur, Munchen, Leipzig

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.