Alegerile din SUA: Victoria care ne va permite să ignorăm marile probleme

Dolarul a crescut în raport cu lira sterlină, euro şi yenul japonez. Indicele bursei din Paris a crescut cu 1,53%, al celei din Londra cu 1,43%, iar la Frankfurt creşterea a fost de 1,38. Şi în Asia bursele au crescut, cu 1,61% la Tokyo şi 0,70% la Hong Kong.

Pentru ca acest suflu să se simtă în întreaga lume luni dimineaţa a fost suficient ca FBI să anunţe că nu o va urmări penal pe Hillary Clinton în celebrul caz al e-mailurilor confidenţiale din perioada mandatului în fruntea Departamentului de Stat.

În Mexic, moneda naţională a câştigat 1,7% în raport cu dolarul după această veste, după o perioadă în care peso a devenit un indice fidel al campaniei electorale din Statele Unite, având în vedere îngrijorările produse în Mexic de perspectiva instalării unei administraţii Trump, care ar afecta relaţiile economice bilaterale.

Activele financiare au avut de suferit în momentul în care directorul FBI a anunţat, pe 28 octombrie, că urmează să fie cercetat un nou lot de e-mailuri din serverul privat al lui Hillary Clinton – o decizie a FBI despre care s-a considerat că îi va aduce voturi candidatului Donald Trump. De altfel, acesta s-a clasat pe prima poziţie într-un sondaj realizat de Washington Post şi ABC News imediat după acel anunţ. Noul anunţ, prin care FBI arată că încetează investigaţiile în cazul Clinton, a readus liniştea pe pieţe, iar imediat după această veste un nou sondaj Washington Post ABC News o plasa pe Clinton la 5 procente în faţa lui Trump.

În plus, PredictIT, una dintre cele mai cunoscute firme de prognoză politică şi financiară, arată că Hillary Clinton este cotată cu 80% şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale, aceasta după ultimul anunţ al FBI, revenind de la un procent de 66%.

Evoluţiile de pe pieţele financiare de luni dimineaţa nu lasă loc niciunei îndoieli: pieţele o susţin pe Hillary Clinton. Bloomberg încearcă să explice această poziţie.

“O victorie a lui Hillary Clinton va păstra în mare parte status quo-ul, unul foarte bun pentru cei care investesc în acţiuni. Deci, acesta este un motiv pentru care traderii o preferă pe Clinton. Pe termen lung, cadrul actual al politicii economice, cu o stimulare fiscală minimală şi o bancă centrală care se acomodează la nevoile pieţei, a fost foarte bun pentru burse. Dacă Trump este candidatul relansării fiscale, iar aceasta înseamnă o creştere a dobânzilor mai devreme decât este prevăzut, regimul economic actual se va schimba. Şi dacă adăugăm şi teama unui război comercial, acesta este un motiv în plus pentru ca investitorii să se neliniştească. Însă există şi motive mai profunde. Între Brexit şi o victorie a lui Trump, ne punem şi problema altor lovituri geostrategice. Ce se va întâmpla la referendumul constituţional din Italia şi după aceea? Marine Le Pen ar putea câştiga prezidenţialele din Franţa? Pentru investitori vor apărea noi incertitudini. În cele din urmă, dacă Trump câştigă, aceasta va avea ramificaţii mai profunde asupra metodelor ştiinţifice de anticipare şi cercetare. Dacă s-au înşelat în cazul Brexit şi al alegerilor din SUA, în ce alte cazuri ar urma să mai dea greş? Desigur, dacă va câştiga Clinton, nu se vor mai pune aceste întrebări şi poate că le vom putea ignora încă puţin”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.