Mihai Răzvan Ungureanu și-a prezentat demisia de la SIE

Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia de la SIE, după cum a anunțat, luni, Administrația Prezidențială. Anterior, informația a circulat ”pe surse”, fiind prezentată de HotNews.ro. Ungureanu a fost numit la șefia SIE în luna iunie 2015.

”Cererea domnului Ungureanu a ajuns la cabinetul domnului președinte. Șeful statului a acceptat demisia domnului Ungureanu”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Palatului Cotroceni.

Mihai Răzvan Ungureanu şi-ar fi depus, luni după-amiaza, demisia de la șefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

„Administrația Prezidențială a primit demisia lui Ungureanu la SIE. Președintele Klaus Iohannis a acceptat demisia. Interimatul va fi asigurat de Silviu Predoiu”, a anunțat un reprezentant al Administratiei Prezidențiale.

Actualizare: Interimatul la șefia SIE va asigurat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost votat marți, 30 iunie 2015, ca director al SIE de 278 de parlamentari, în timp ce 6 au votat împotrivă, acesta primind astfel suficiente voturi pentru a fi numit în funcția de șef al SIE.

Ulterior, Ungureanu a depus jurământul în fața Parlamentului.

Şedinţa Parlamentului pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director al SIE a început în jurul orei 17.00, în condițiile în care cvorumul de şedinţă a fost asigurat, fiind prezenţi 286 de membri ai Legislativului, realizat astfel: 85 prezenți de la Senat și 201, de la Cameră.

Nominalizat de Klaus Iohannis pentru funcția de director al SIE, Ungureanu nu a putut fi audiat pe 30 iunie în Comisia parlamentară de control a serviciului, nefiind întrunit cvorumul după ce PSD a decis să lipsească de la audieri.

Avizul de la comisie era consultativ.

Şedinţa de plen a fost condusă de preşedintele Camerei Valeriu Zgonea, la şedinţă participând şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Votul asupra numirii lui Ungureanu a fost secret, cu buletine.

Tăriceanu a declarat cu prilejul votului din Parlament că grupul ALDE nu va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. ”Se încearcă o reîntoarcere a oamenilor lui Traian Băsescu în funcții cheie ale statului”, a spus acesta.

”Simțim nevoia să ne exprimăm un punct de vedere politic pentru că în ultima perioadă, am putea spune de un an de zile, am ascultat foarte des o teorie care are mult miez, este de evitat ca cineva să dețină monopolul puterii. Am văzut o perioadă nefastă în care doar o formațiune a avut puterea, 2009-2012 Băsescu președinte și PDL la guvernare.

Se pare că deținerea monopolului puterii trebuie să îi vizeze numai pe unii. Asistăm la recompunerea puterii de către fostul președinte care vrea să își pună oamenii în posturi cheie. Președintele a evitat să mai facă o consultare cu partidele parlamentare pentru numirea directorului SIE, ar fi fost un demers firesc. Îmi pun întrebarea: oare de ce a refuzat să facă acest lucru? Regimul Băsescu se recompune încet, încet, după ce aceștia au fost la alegerile din 2012 repudiați.

Ca om care am fost ales pe listele USL, nu pot să uit mesajul din partea cetățenilor care au dorit îndepărtarea regimului Băsescu. Astăzi din păcate, în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu nu văd decât întoarcerea oamenilor lui Băsescu.

L-am urmărit pe Ungureanu pe timpul campaniei la alegerile prezidențiale de anul trecut. Un singur lucru pot să spun: cât de pătimaș putea să fie! Sigur că pătimaș e un eufemism față de cum domnia sa s-a comportat în campania electorală.

Șeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică. Mihai Răzvan Ungureanu e invers, arată cât de inadecvat e. Dacă ne uităm la biografia dânsului îmi vine să zic: la vremuri noi, tot noi. Toate aceste lucruri determină ALDE să nu voteze pentru nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE”, a conchis Tăriceanu.

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat și el înainte de votul din Parlament, că UNPR este un partid serios și consecvent care își respectă cuvântul dat privind numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE.

”UNPR este un partid consecvent și serios. Întotdeauna respectăm coaliția de guvernare. De 5 ani acest proiect care a adus stabilitatea politică și economică este consecvent pentru că sprijină președintele României, imdiferent cum se numește acestea. Toți cei 55 din cei 57 de parlamentari UNPR merg acum și votează așa cum și-au dat cuvântul”, a spus Oprea.

”Românii au nevoie de stabilitate. UNPR este un partid serios care își respectă cuvântul dat. Votăm pe propunerea președintelui României pe probleme de securitate națională. În rest suntem membri ai Guvernului României și ne respectăm cuvântul dat”, a mai spus premierul interimar.

UPDATE:

Chestionată de jurnaliști în privința unei eventuale candidaturi a lui Răzvan Ungureanu pe listele PNL, Alina Gorghiu a declarat că este la fel de surprinsă ca oricine de această demisie și că fostul șef al SIE nu a discutat cu nimeni despre posibilitatea unei candidaturi. ”Ungureanu nu candidează pe listele PNL. În opinia mea un fost șef SIE nu are ce căuta pe listele de partid. Cred că are destul de multe lucruri de făcut pentru viitoarea perioadă și nu cred că va reveni în politică așa de curând”, a spus Gorghiu.

Citți și:

Incredibilă sfidare a României de către şeful spionilor – Soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu încasează în continuare 84.000 euro de la OMV Viena

Mihai Răzvan Ungureanu, un şef SIE din eprubetă?

O plângere penală pe seama pupilei politice a tuturor partidelor şi preşedinţilor – Mihai Răzvan Ungureanu, iubit de sertarele Parchetelor din România


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.