Poliţia secretă se umflă în pene

Am încercat să atragem atenţia asupra cîtorva nereguli (ca să nu zic abuzuri, disfuncţionalităţi, excese etc.) ale celor de la SRI. În loc să caute cauzele acestor nereguli şi să îşi pună probleme privind prăbuşirea de imagine suferită de primul serviciu secret al României, SRI îl pune pe plutonierul Marinică să ne ia în băşcălie pe contul de Twitter al instituţiei.

O fi încercat SRI să ducă discuţia într-un ton derizoriu, chiar miştocăresc, în speranţa că gluma trece şi lumea uită. Numai că prăbuşirea de imagine a instituţiei nu vine nici dintr-o glumă, nici chiar din una sau mai multe erori de informaţie, ci din grave greşeli sau chiar probleme şi practici de funcţionare.

Pentru că SRI beneficiază de o conducere nouă (care preia şi practicile cele vechi, mai ales în relaţia cu spaţiul politic), încercăm să contribuim la identificarea principalelor probleme pe care le are. În comunicatul dat cu ocazia scandalului Coldea – Ghiţă, domnul director al instituţiei vorbea despre un SRI puternic, cu „mecanisme puternice de investigare a indiciilor cu privire la încălcări ale legii“. Şi ce-au constatat aceste mecanisme după ce Elena Udrea a vorbit despre cele două transporturi de cîte 500.000 euro pentru o televiziune a lui Ghiţă şi pentru un instituit de cercetare a opiniei publice? Şi ce au constatat aceste mecanisme în legătură cu acuzele lui Sebastian Ghiţă privitoare la pungile cu bani? Sau la excursiile în Seychelles şi în Italia (Vila del Amoroso), toate însumînd cheltuieli pentru familia lui Florian Coldea de peste 30.000 de euro?

„Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.“ (Comunicat SRI)

Aşadar, nimic, nimic. Numai fapte de eroism, de dragoste de ţară, de luptă împotriva terorismului. Chiar şi atunci cînd Florian Coldea s-a implicat în abordarea în Jurnalul naţional a unui subiect despre Spitalul SRI (cazul Zaschievici), chiar şi atunci cînd generalul Florian Coldea s-a prezentat în Parlamentul României la audieri, împreună cu generalul Marius Stoica, în acel moment, şeful diviziei de ofiţeri acoperiţi ai SRI. În SRI nu s-a întîmplat nimic nici cu vacanţele generălesei Elena Istode (în mare prietenie cu – potrivit DNA – penalul politician Cristian Rizea, un alt pesedist de marcă din grupul Monaco şi din banda lui Dorin Cocoş). În SRI nu s-a întîmplat nimic deosebit cînd ofiţerii Serviciului se prezentau la procese şi derulau înregistrările efectuate cu politicieni şi parlamentari – şi respectivele DVD-uri prezentau urme de prelucrare, iar ofiţerii de tehnică încurcau discurile. În SRI nu s-a întîmplat nimic şi Serviciul a acţionat legal şi eroic atunci cînd a întocmit un studiu privind profilul viitorului preşedinte al României. Şi a rezultat, ca din întîmplare, un profil ca al lui Klaus Iohannis. În SRI nu s-a întîmplat nimic cînd au fost copiate rapoartele sau regizate controalele Comisiei de supraveghere. Nu este nimic că s-a ajuns pînă acolo încît şi tehnicienii, şi experţii, şi secretarele, şi şoferii Comisiei să lucreze şi pentru SRI.

SRI a apărat ţara de terorism, mai ales de cei doi terorişti caraghioşi din Harghita – Covasna şi cu labilul agent ISIS de la Craiova şi de irakianul care „colecta membri Al-Qaida“ în cafeneaua care a aparţinut cîndva fiului lui Toni Greblă. Cu asemenea fapte eroico-fîsîite, SRI ne-a probat eficienţa sa antiteroristă sau ne-a arătat cum se intervine în componenţa şi activitatea Curţii Constituţionale a României, în care Toni Greblă şi Aspazia Cojocaru sunt prezentaţi ca mari succese. După cum succese istorice, de prezentat în filmul aniversar de la 25 de ani, sunt figurile lui Dinu Patriciu şi fostului deputat de Dâmboviţa Ion Stan.

Nu o fi treaba SRI că Daniel Moldoveanu s-a implicat în recuperările de la ANRP. Dar circuitul banilor din recuperările ANRP este o operaţiune informativă, chiar dacă banii au ajuns la ofiţeri din SRI. Să deplîngem modestia foştilor conducători ai Serviciului? Poate întocmim un inventar de mari afaceri ale familiei Virgil Măgureanu, ale lui Gioni Popescu sau ale lui Dumitru Titi Zamfir? Dacă SRI nu are ştiinţă despre afacerile rudelor lui Florian Coldea (medicamente şi minereuri) şi despre averea lui Florian Coldea, putem da o mînă de ajutor şi republica totul.

Prăbuşirea de imagine suferită de instituţie odată cu scandalul Ghiţă (personaj pe care nu presa l-a inventat, ci SRI) are sute şi mii de cauze care vin şi de la metehnele ignorate sau ascunse de atîta vreme.

P.S.: Extinderea avizului pentru conformitate la aproape toate funcțiile din instituții face din SRI principalul dirijor al României.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.