Alexandru Darie, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Alexandru Darie este un nume de marcă în peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate. Consacrarea internaţională s-a produs o dată cu spectacolul “Visul unei nopţi de vară”, pe care ziarul “The Guardian” l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook.

“Amadeus”, “Cameristele”, “Legături primejdioase”, “Mephisto”, “Poveste de iarnă”, “Iulius Caesar”, “Trei surori”, “Iluzia comică”, “Anatomie.Titus.Căderea Romei”, “Triumful dragostei”, “Ce păcat că-i curvă”, “Orfeu şi Euridice”, “Însemnările unui necunoscut” sunt doar câteva dintre spectacolele realizate în ţară, spectacole completate fericit de alte producţii remarcabile, prezentate pe multe dintre scenele lumii: “Cabala bigoţilor” şi “Mizantropul”, în Statele Unite, “Mult zgomot pentru nimic”, în Anglia, “Mephisto”, “Uriaşii munţilor”, “Marat-Sade” şi “Equus”, în Germania, “Macbeth”, “Omul cel bun din Sâciuan” în Japonia, “Duhul pădurii”, “Regele Lear” în Belgia etc.

Din anul 2002 Alexandru Darie preia conducerea Teatrului Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din România, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană.

În 2006 este ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit în 2011 două mandate consecutive la conducrea acestei prestigioase instituţii.

În toată perioada mandatelor sale, Alexandru Darie a oferit publicului românesc şansa de a vedea pe scenele “Teatrului Bulandra” o serie de spectacole importante din repertoriul teatral european, totul culminând cu organizarea, în 2008, a “Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa” la Bucureşti, manifestare care a reunit unele dintre cele mai importante şi prestigioase teatre europene, precum: “Piccolo Teatro” din Milano, “Maly Teatr” din Sankt Petersburg, “Teatre Lliure” din Barcelona, “Teatro de la Abadia” din Madrid, Teatrul Naţional “Sao Joao” din Porto, “Düsseldorfer Schauspielhaus”. Timp de peste 2 luni publicul bucureştean a fost răsfăţat cu un adevărat regal teatral – 54 de reprezentaţii, ale celor 25 de producţii europene participante reprezentând 20 de companii din 13 ţări. 

A fost o ocazie unică pentru publicul românesc de a putea vedea spectacole de clasă semnate de unii dintre cei mai mari regizori de teatru, nume de referinţă ca: Lev Dodin, Declan Donnellan, Roger Planchon, Mattias Langhoff, Andrei Şerban, Toni Servillo, Anna Badora, Jose Luis Gomez, Pippo Delbono, Alex Rigola, Tompa Gabor şi Matteo Bavera.

Sub conducerea lui Alexandru Darie “Uniunea Teatrelor din Europa” cunoaşte o revigorare semnificativă, instituţii de marcă completând în mod fericit familia teatrelor europene: “Teatrul Dramatic Iugoslav” (Belgrad, Serbia), “Teatrul Naţional al Israelului” (Tel Aviv, Israel), “Teatrul Maghiar de Stat” din Cluj, “Schauspielhaus Graz” (Graz, Austria), “Teatrul Naţional al Greciei” (Atena, Grecia), “Teatrul Naţional” din Praga (Cehia), “MC93 Bobigny” (Franţa), “Teatrul Maly” (Moscova, Rusia), “Sfumato” (Sofia, Bulgaria). 

În acest context, ne exprimăm bucuria decernării acestei importante distincţii, ce subliniază încă o dată meritele deosebite ale creatorului şi ale managerului Alexandru Darie

‘>

‘>’>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.