×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:18
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Uite cine-i atacă pe marii intelectuali români
Alexandru Florian de la Institutul „Elie Wiesel” a făcut apologia PCR şi a comunismului

Într-un articol impecabil documentat, Mircea Stănescu îl deconspiră pe Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” aflat în subordinea Guvernului, ca făcînd apologia ideologiei comuniste într-una dintre cărţile sale: „Procesul integrării sociale”, apărută la Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1983, în Colecția „Știința pentru toți”!

Articolul a fost publicat pe site-ul autorului şi reproduce zeci de pagini din lucrarea celui care azi cere public interzicerea unor mari intelectuali români, ştergerea numelor lor din denumirea unor străzi sau instituţii, precum şi dărîmarea unor statui ce-i reprezintă.

Ne amintim că în Cotidianul am publicat acuzaţii asemănătoare la adresa lui Alexandru Florian în legătură cu lucrarea unui Alexandru Florian, despre care directorul de la „Elie Wiesel” spunea că este altă persoană. L-am crezut şi am publicat dreptul său la replică.

Numai că, de data aceasta, nu mai poate fi vorba despre nici o confuzie de nume, căci însuşi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, trece în CV-ul său cartea „Procesul integrării sociale” ca aparţinîndu-i:

Este vorba despre acelaşi CV oficial depus la Guvernul României, în care omite să precizeze ce a făcut şi unde a lucrat timp de 14 ani, în perioada 1977-1991! Aşteptăm în continuare o explicaţie.

În articolul citat, Mircea Stănescu reproduce mai multe pagini din cartea lui Alexandru Florian, în care ridică în slăvi ideologia PCR, citînd masiv din Nicolae Ceauşescu şi Programul PCR. Chiar în „Cuvîntul înainte”, Florian îşi precizează orientarea politică prin citate din „Raportul de la al XII-lea Congres al PCR”:

Democraţia socialistă” este una dintre valorile teoretizate de Alexandru Florian, ca şi „proprietatea socialistă a întregului popor”, aşa cum erau prezentate de Programul PCR:

Mircea Stănescu scoate la iveală nenumărate cacofonii şi dezacorduri folosite de Alexandru Florian în cartea sa, adăugînd: „Omul a scris o hârțoagă de propagandă în care face apologia «reeducării permanente»: forțe de producție, relații de producție, baza determină suprastructura, acumulări cantitative și salt calitativ, unitatea contrariilor, integrare socială, democrație socialistă, obiectiv/subiectiv, conștiință socialistă, umanism socialist, rolul conducător al clasei muncitoare și al partidului – pauză de respirație! – și alte psihoze maniaco-represive, cu citate din Primul Integrator al Țării și Programul PCR de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism”. Iată cîteva exemple:

Articolul lui Mircea Stănescu se încheie cu o concluzie care spune tot despre Alexandru Florian: „În fine, dacă acesta este omul, și dacă aceasta este producția lui, nu mai este de mirare că după 1989 i s-a găsit o funcție din care să-și etaleze cunoștințele dobândite în calitate de activist comunist. Vremurile acelea fiind apuse, azi lupta se dă pe tărâmul holocaustului, dar nu din SUA ori Israel, ci chiar sub sigla Guvernului României, în numele democrației din țara noastră și cu aceeași forma mentis”.

Aşteptăm, desigur, reacţia lui Alexandru Florian despre acuzaţiile lui Mircea Stănescu, împreună cu opinia sa despre „Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, adoptat de Parlamentul României, în care ideologia comunistă este considerată criminală!

Nu cumva, înainte de a-i condamna pe alţii pentru că au simpatizat ideologii controversate ale secolului trecut, chiar Alexandru Florian ar trebui să-şi facă singur o analiză a contribuţiei sale la propagarea doctrinei comuniste şi, cu aceeaşi consecvenţă, să se auto-interzică din viaţa publică? Oricum, faţă de Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Mircea Eliade sau Horia Vintilă, acest Alexandru Florian nu este decît un imens nimic!

Ion SpânuPublicat Luni, 17 iulie 2017
6304
 | 25
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Onac Claudiu Radu
+5
Dl.Alexandru Florian e de neanteles . Cu siguranta a auzit de ,,Capitane , nu fi trist , Garda merge inainte prin Partidul Comunist". Daca Garda inainta prin PCR , Dl. Florian , facand apologia PCR , lauda Garda , deci Miscarea Legionara . Lucru uimitor din partea Dlui. Florian . Multumim !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
mda
+15
Asta din poza cine o mai fi, ca arata tare dezorientat? Parca ar fi scapat de la edit
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Observator
-25
Eu nu vad nicio problema in cele scrise de Alexandru Florian in cartea lui din 1983. Unde a gresit? Ne propunem sa demonizam un om si-l facem praf. Gasim noi cu ce. Dar oare, noi suntem mai buni? Dumneata, ce ai facut domnule Spanu inainte de 1989? Ai publicat ceva pe undeva? Noroc cu revolutia....
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
io @ Observator
+7
Florian duce o politica antiromaneasca ca si taica-su...
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
ALTUL
+25
Si va mai mirati de ce nu va prea vede lumea cu doi ochi mai chinezilor din orientul mijlociu.Ati inceput cu ura in anii 90 prin Mozes Rozen,continuati cuVladimir Tismaneanusi acum cu Alexandru Florian,dar de MARELE RAOUL SORBAN nu va mai convine nu?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
nae girimea
+13
Ca sa nu fie discriminator , stabiliti prin lege ca la stat nimeni nu mai are voie sa lucreze peste 65 de ani si scapati de el si de multi altii ca el .
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
-19
@Anonim : vezi ca te intereseaza si pe tine, subiectu-i complicat. La 1940 deja, PCR nu mai era komiternist. Primii comunisti din Est, da, erau kominternisti, prin cenusile imperiilor, din care singurul reper ramasese lupta de clasa. Ideologic vorbind, kominternismul (dictatura clasei muncitoare) îi e preferabil xenofobiei si antisemitismului. În România, kominternistii au fost, în mare, polonezi si ucrainieni. PCR kominternist e la 1921 si imediat dupa, în perioada ilegalitatii. Azi, lumea râde cu nerusinare de Vasile Roaita, copil-muncitor disperat de saracie, sacrificat la miscarile greviste de la 1933. În timpul razboiului, PCR i se opune nazismului. Îndura represiunea si morti atroce, de Ev Mediu (Olga Bancic). Motive pentru care merita respectat. Si faptul ca, la 1945, Groza (care nu era comunist) face reforma agrara, e de respectat si el. Numai ca lumea era saraca, n-avea mijloacele de productie. Pe care "comunistii" le-au pus în comun, le-au nationalizat. Cooperative agricole de productie, si prospere, si-acuma sunt, si vor fi, în Vest. Nu cadea-n americanismul anti-comunist (Mafia a fost "anti-comunista", J.E. Hoover, fondatorul si seful FBI era de-un "anti-comunism" primar. Un "Nash". Te-ntrebi daca Florian e-un intelectual de marca. Spune-mi daca J.E. Hoover o fi fost. Ca nu era decât un mafiot. Si daca vrei sa stii adevarul, Mr. Spânu-i un ordinar : se ia de fundatia Wiesel fiindca-i saraca. Da. Prostul de Nobel pentru Pace si-a investit banii în fondul toxico- speculativ Madoff (nu-ti spun cine-i Madoff, ca stii si singur). Si despre "eroul" lui Spânu (M. Vulcanescu), a fost în guvernele 1940-1944. Si vad ca se mai gasesc si idioti sa-l apere ca n-ar fi fost condamnat ca nazist. De parca n-ar fi fost si nazisti "curati", în spatele frontului, cu milioane de morti pe front si -n bombardamente, pe care i-au provocat. Violenta numai violentei îi cedeaza. Altfel nu se poate. Istoria Puterii. Vezi si acuma, mccarthy-smul românesc (GDS).
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+18
Nu am timp sa-ti raspund pe larg la toate divagatiile tale. PCR a fost cominternist in esenta sa pina la eliminarea Anei Pauker &Co. Nu contest baza sociala a comunismului, numai ca, in Romania, comunismul a fost adus de dusmanii ireductibili ai Romaniei, adica rusii carora domnia ta le ridica osanale, minati de forma cea mai dura a bolsevismului, adica stalinismul, drag sufletului tau. Colac peste pupaza, cei care s-au grabit sa-i ajute au fost, nu-ti spun ca stii prea bine cine, o veritabila coloana a 5-a, atit in timpul razboiului cit si dupa.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
@Ylano @ Ileana Rollason
+23
Nu mai plange pe ruinele bolsevismului, adus de KOMINTERN, ca nu ne impresionezi! Obraznicia ta ne face sila.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
io @ Ileana Rollason
+5
Tu ce mai doresti de la romani in conditiile in care acolo, peste Adriatica, te asteapta pamantul fagaduintei ? Acolo este mostenirea ta, nu aici...Cum poti sa-ti doresti sa traiesti intr-o tara cu oameni care nu-ti plac ? Cu ce-o sa te alegi catre batranete ?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Lache
+19
..cine dracul mai e și ăsta ? da-ți cu el de pământ și gata !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
magic
+19
Felicitari pentru articol
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Elis Schweitzer Island
+22
Asta ar trebui sa dea inapoi toate salariile luate pana acum de la acest insitut, demis si interzis sa mai lucreze la stat. sa-si ia viata in maini si sa manance ce produce el efectiv si sa nu primeasca nici o ciorba asa ca e baiatu bun a lu masa si tasu si-i trebuie si lui o functie calduta cu leafa de leafa. Comportament tipic de naparca.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Ana, Florian si Dej
+21
.Ma si mir ca nu apare si ăsta din poză sa ne arate vreun tatuaj (cu vreun dragon, tigru sau litere chinezesti, ca tot se poarta !) si sa ceara despagubiri de citeva milioane de lei ! La fel cum ma mir ca nu l-a luat si pe el Basescu la paranghelia cu "condamnarea comunismului" !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 38 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 20 ore şi 36 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 19 ore şi 49 minute
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 11 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 11 minute