Alexandru Sasu: Monica Macovei a dus caseta cu „flagrantul” lui Remeş la TVR

Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu de la RTV, fostul director general al TVR, Alexandru Sasu, a făcut o dezvăluire cu adevărat senzaţională: Monica Macovei este cea care a adus în TVR celebra casetă cu „flagrantul” lui Traian Decebal Remeş. Informaţia este colosală, ştiindu-se că încă din 2008 CSM a decis că această casetă a plecat de la DNA!

Intrat în emisiune prin telefon, Remeş a luat foc la auzul informaţiei şi a făcut-o pe Monica Macovei „ştoarfă”, ameninţînd că o va da în judecată pe europarlamentară, cheamîndu-l ca martor pe Alexandru Sasu.

Dezvăluirea lui Alexandru Sasu nu trebuie să fie minimalizată, căci Monica Macovei nu putea intra în posesia casetei decît printr-un abuz uriaş, întrucît această probă era în „Dosarul Remeş”, iar acesta era în cercetare, nefiind public. Nu trebuie uitat că Monica Macovei a fost ministru al Justiţiei, deci nu poate invoca faptul că nu ştia prevederile legale.

Dar, iată ce declara în 11 iulie 2008 Lidia Bărbulescu, preşedinta CSM de atunci, după şedinţa în plen care a analizat verificarea făcută de Inspecţia Judiciară:

Deşi nu s-a putut stabili persoana care a multiplicat şi transmis către terţi înregistrarea audio-video, se impune totuşi atenţionarea DNA asupra modului defectuos în care a gestionat înregistrările în cauză. (…) DNA urmează ca în viitor să procedeze la luarea tuturor măsurilor de securitate în gestionarea informaţiilor referitoare la anchetele în curs, astfel încît să evite eventuale scurgeri de informaţii. Se impune înaintarea materialului întocmit de Inspecţie procurorului general al României, în vederea luării măsurilor legale impuse de aspectele reţinute, precum şi luarea unor măsuri referitoare la o mai bună gestionare a informaţiilor în cadrul anchetelor în curs”.

Pe atunci, şeful DNA era Daniel Morar, însă cea care a reacţionat imediat după Hotărîrea CSM a fost Laura Codruţa Kövesi, care era Procurorul General al României:

Raportat la caracterul confidenţial al informaţiilor, subliniem inconsecvenţa Consiliului Superior al Magistraturii, care, în situaţii similare, a emis păreri contrare. În cazul de faţă a apreciat că scurgerile de informaţii cu caracter confidenţial din dosar sînt de natură a compromite actul de justiţie, în vreme ce la data de 21 iunie 2008, prin vocea preşedintelui său, judecătorul Lidia Bărbulescu, susţinea că publicarea pe site-ul Camerei Deputaţilor a referatului prin care se cere urmărirea penală a unui parlamentar, document cu acelaşi caracter confidenţial, nu reprezintă un act care nu poate fi public”.

Acum aflăm că acea casetă a fost adusă la TVR de către Monica Macovei şi, prin consecinţă, este clar că i-a fost înmînată de cineva din DNA-ul condus de Daniel Morar, cu ştiinţa Procurorului General Laura Codruţa Kövesi! Altfel nu se explică reacţia lui Kövesi, care o şi atenţionează pe preşedinta CSM că astfel de lucruri s-au mai întîmplat!

Caseta video cu „flagrantul” lui Remeş a fost difuzată de TVR în seara de 10 octombrie 2007, în cadrul „Jurnalul”-ului de la ora 19.00, generînd un imens scandal public! Pentru cei care nu-şi mai amintesc de acea casetă, precizăm că era vorba despre o înregistrare video în care Decebal Traian Remeş, atunci ministrul Agriculturii, primeşte de la Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii, un plic. Procurorii susţin că în acesta s-ar fi aflat 15.000 de euro daţi ca mită de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Norica Nicolai declara atunci pentru Hotnews: Totul este pus la punct de DNA pentru ca Remeş să-şi dea demisia. Eu cred ca tocmai de aceea trebuie să rămînă în funcţie”.

Cu puţin timp înainte de şedinţa din Plenul CSM, mai exact în 21 mai 2008, ziarul „Ziua” publicase o ştire incredibilă, venită din surse judiciare: „Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au stabilit că filmul prezentat de TVR pe 10 octombrie 2007, în care Decebal Traian Remeş primea o presupusă mită de la Gheorghe Ciorbă prin intermediul lui Ioan Mureşan, provine de la DNA şi că a fost montat în studiourile DNA de către ofiţerul de poliţie judiciară Neagu Teodor… Printre principalele argumente ale inspectorilor CSM figurează în primul rînd faptul că DNA a fost singura instituţie care a avut în posesie întreg materialul rezultat în urma înregistrărilor şi interceptărilor în dosarul nr. 157/P/2007. Inspectorii CSM au mai stabilit că montajul a fost efectuat de ofiţerul de poliţie judiciară Neagu Teodor, de la Serviciul Tehnic (de ascultări) al DNA, la ordinul procurorului de caz Claudiu Dumitrescu”.

Pînă marţi seara, cînd Alexandru Sasu a făcut dezvăluirea, potrivit căreia cea care a adus caseta în TVR a fost Monica Macovei, toată lumea a presupus că „montajul DNA” a fost „scăpat” în presă de la DNA. Iată ce se scria Ziare.com în 12 octombrie 2007, la două zile de la difuzare: „Caseta a venit de la DNA, direct pe numele Rodicăi Culcer, şeful Departamentului de Ştiri din TVR. Avea 21 de minute. Era gata titrată. S-a făcut o ştire de două minute, supravegheată personal de Rodica Culcer. După aceea, caseta a plecat înapoi la DNA”.

Acum aflăm însă că Monica Macovei a adus-o în TVR! Monica Macovei fusese ministrul Justiţiei pînă în 5 aprilie 2007, după ce, în 13 februarie 2007, Senatul adoptase o moţiune simplă împotriva acesteia cu voturile PNL, partid din care făcea parte Remeş, şi care intrase deja în conflict cu Traian Băsescu, lucru ce a şi dus la prima tentativă de suspendare a acestuia.

Aşadar, după mărturisirea lui Alexandru Sasu, fostul director general al TVR, aflăm abia acum traseul real al acelei casete montate de DNA: Daniel Morar, cu ştirea Laurei Codruţa Kövesi – Monica Macovei – Rodica Culcer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.